Az István-Koppány ország

2015.08.19. 10:06

Ha van is polarizáció, miért nincs Nyugat-Európában olyan fajta, koppányos-istvános hasadás, mint nálunk? Azért, mert a nemzeti és állami keretek kiépítése a maga korában közös társadalmi feladat volt, ami nem állította végletesen szembe egymással azokat, akik egyébként ideológiailag szemben álltak. Ez bizony egy fix hagyomány, amelyre még válsághelyzetekben is lehet építeni. Bármennyire is lesajnáljuk ma a nemzetállamot meg a nemzeti szuverenitást, ki kell mondanunk: liberális demokrácia nincs stabil nemzetállami fejlődés nélkül, s a mi fejlődésünkből ez a stabil fejlődés módfelett hiányzik. Hogyan is várhatjuk, hogy egy hosszú távú nemzetállami fejlődés nélkül ugyanazt vagy akár csak megközelítőleg ugyanazt produkáljuk, mint a számunkra oly nagy vonzerővel bíró országok? Az, hogy ma nem hozható létre olyan nemzetállam, mint az európai fejlődés korábbi szakaszaiban, magától értetődő, ám messze nem azt jelenti, hogy nem is gondolkodhatunk róla. Az „Istvánok” nem söpörhetik le a kérdést azzal, hogy a nemzetállamnak befellegzett, s aki akár csak emlegeti is a fogalmat, az retrográd és nacionalista. A toleráns gondolkodástól ez fényévnyire van; és akik így gondolkodnak, ne csodálkozzanak azon, hogy a „Koppányok” hada oly erőteljesen növekszik.

Csizmadia Ervin írása.

406131.jpg

Kép: Nol

Azt mondja keddi Magyar Nemzet-es interjújának már a címében is Bródy János, hogy „Koppány és István is mi vagyunk”. Ez már valami; ez új hangsúly, pláne, hogy sok-sok éve ennek az ellenkezőjét hisszük és hirdetjük magunkról. Vagy Istvánok vagyunk, vagy Koppányok. Ami ugye annyit tesz, hogy aki „istvános”, az nyugatos, aki „koppányos”, az keletes.

Való igaz: ami most van, az egy végtelenül unalmas és kiszámítható politikai-közéleti iszapbirkózás. A küzdőtér egyik felében a nyugatosok állnak, akik magukat az európai gondolat, az Európához való tartozás, a liberalizmus, a tolerancia és megannyi „progresszív” érték hordozójának tekintik, és alig tudnak mit kezdeni azokkal, akik maguk is értékalapon állnak, csak persze ezek az értékek totálisan mások, mint az övéik. És vannak a „keletesek”, akik eléggé más fogalmakban gondolkodnak: nagyon erőteljesen nemzetinek, kereszténynek, konzervatívnak stb. gondolják magukat. Nyugatos a világ minden kincséért sem „rekesztené ki” a keletest, ő csak simán lenézi, de nagyon. A keletes viszont sokszor kelt olyan benyomást, hogy ő nehezen tűri meg a nyugatost, de erre az attitűdre nem a lenézés a legjobb kifejezés.

Akárhogyan is ez a két attitűd évszázados, sőt évezredes. Van egy külön István- és egy külön Koppány-ország. Persze ne gondoljuk azt, hogy ez csak nálunk van így. A politikatudomány a nálunknál sokkal fejlettebb országokban is a politikai polarizáció krónikus erősödését jelzi. Magyarán azt, hogy az egymással szembenálló táborok egymás iránti attitűdjének fő jellemzője az utálat. Vagy másképpen: a teljes kooperáció-képtelenség. Máshol sem könnyű ezt kezelni. Nálunk meg végképp nem.

Lehetne egy „könnyű” megoldás: megpróbálni a két táborból egyet gyúrni. Ismert recept a nemzeti egység ábrándja. Magyarországon sosem volt és belátható időn belül nem is lesz. Retorikának talán jó, de reális stratégiát nem érdemes építeni rá. De akkor mit érdemes? Első lépésként talán értelmezni bizonyos dolgokat. Mondjuk a történelmet. Mondjuk Nyugat-Európa fejlődéstörténetét.

Ha van is polarizáció, miért nincs Nyugat-Európában olyan fajta, koppányos-istvános hasadás, mint nálunk? Azért, mert a nemzeti és állami keretek kiépítése a maga korában közös társadalmi feladat volt, ami nem állította végletesen szembe egymással azokat, akik egyébként ideológiailag szemben álltak. Ez bizony egy fix hagyomány, amelyre még válsághelyzetekben is lehet építeni. Bármennyire is lesajnáljuk ma a nemzetállamot meg a nemzeti szuverenitást, ki kell mondanunk: liberális demokrácia nincs stabil nemzetállami fejlődés nélkül, s a mi fejlődésünkből ez a stabil fejlődés módfelett hiányzik. Hogyan is várhatjuk, hogy egy hosszú távú nemzetállami fejlődés nélkül ugyanazt vagy akár csak megközelítőleg ugyanazt produkáljuk, mint a számunkra oly nagy vonzerővel bíró országok?

Egy unikális történelmi pillanat, az 1989-90-es kelet-közép-európai demokratizálódás „csele” az volt, hogy „kivette” ebből a fejlődésből a nemzetállamot, s egy olyan illúziót keltett, hogy a demokratizálódás pusztán intézmények megváltoztatását jelenti. Kár lenne azonban abba a hibába esni, hogy a nyugati fejlődést és annak magunk általi leutánzását pusztán jogintézmények adaptálásának tekintjük. Nem azt állítom, hogy a ’90-es évek globalizációs átrendeződésében a nemzetállami keret ugyanúgy adaptálható lett volna, mint a korábbi demokratizálódásokban, azt azonban igen, hogy a nemzetépítés és az államépítés részbeni vagy teljes elmaradása azért egy probléma. Nyugati politikatudósok épp eleget írnak róla.

Az 1989-90-es demokratizálódás talán legnagyobb drámája, hogy a mi régiónk országainak a kezdődő globalizáció körülményei között kellett demokratizálódniuk, ami egy teljesen új pálya a korábbi nyugat-európai demokratizálódások szilárd kereteihez képest. Mondhatjuk persze, hogy kit érdekel, mi volt annakidején, de ne mondjuk. Mert ha mondjuk, akkor elszegényítjük a liberális demokráciák fejlődésével kapcsolatos tudásunkat, s azt a látszatot keltjük, hogy ebben a folyamatban már a 20. század korábbi részeiben is a globális struktúrák voltak a meghatározóak. Ami egyszerűen nem igaz.

A nemzetállamtól és a nemzeti szempontoktól nem félni kell, hanem egyszerűen történeti módon gondolkodva megérteni korábbi szerepüket. Sőt megpróbálni megérteni azt is, hogy ezen érték-együttes miért jelenti a legfontosabbat a jobboldal számára. Egy ilyenfajta tudás vagy empátia megszerzése a baloldali-liberális oldal elodázhatatlan feladata. A jobboldalnak meg persze azt kell megtanulnia, hogy miből erednek ellenfelei félelmei a nemzetállami logika erőltetése kapcsán, s lehetőleg minden megtenni az ezzel kapcsolatos félelmek minimalizálására.

Az, hogy ma nem hozható létre olyan nemzetállam, mint az európai fejlődés korábbi szakaszaiban, magától értetődő, ám messze nem azt jelenti, hogy nem is gondolkodhatunk róla. Az „Istvánok” nem söpörhetik le a kérdést azzal, hogy a nemzetállamnak befellegzett, s aki akár csak emlegeti is a fogalmat, az retrográd és nacionalista. A toleráns gondolkodástól ez fényévnyire van; és akik így gondolkodnak, ne csodálkozzanak azon, hogy a „Koppányok” hada oly erőteljesen növekszik.  

A toleranciáért véleményem szerint ma új küzdelmeket kell indítani, csakhogy pokolian nehéz ma toleránsnak lenni, mert kölcsönös sérelmek hálóznak be minket. Az olvasó persze mondhatja, hogy dehogyis: az egyik oldalnak jóval nagyobb a felelőssége, mint a másiknak. Meglehet. Csakhogy amikor a másik oldal volt kormányon (2002 és 2010 között), ez a bizonyos egyik oldal éppen olyan engesztelhetetlen volt vele, mint a mostani ellenzék a Fidesz-kormánnyal.

Bródynak igaza van: Istvánok és Koppányok vagyunk. Ezt kéne lassan megértenünk.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr657716264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

high up! 2015.08.20. 12:31:44

Átlaghülyemagyarok országa vagyunk. 1100 éve.

Ellenzékben mindenki okos és mindenki demokrata, amint viszont az imádott és bálványozott vezér hatalomba jut, a hívei önkéntes agyhalált halnak és képesek ugyanazért ünnepelni és Életük és vérük árán is védeni az új Kondukatorukat, ami miatt előtte még habzott a szájuk és akasztást kiáltottak a másik Kondukatorára.

Ezt a cseléd genetikájú kútúrát örökíti bele nagyfater a faterba, a fater a gyerekbe, a gyerek az unokákba, stb, oszt csodálkozik minden generáció, hogy sose jutott semmire.

FOLYTASSUK!

Alick 2015.08.20. 12:46:21

Anno hasonló volt a kuruc-labanc ellentét... tőlünk nyugatabbra is volt ilyesmi, de ott általában a két oldal valamelyest összesimult, amikor gyengébb országokat, gyarmatokat fosztottak ki.

Nálunk inkább az volt a vitakérdés, hogy az erősebbekkel szemben hol húzzuk meg az együttműködés-ellenállás pólusai között a határvonalat.

megettem az aranybornyút 2015.08.20. 12:48:44

"Vagy Istvánok vagyunk, vagy Koppányok. Ami ugye annyit tesz, hogy aki „istvános”, az nyugatos, aki „koppányos”, az keletes."

Nem.

Az "Istvánok" a keresztény parancsolatok és Jézus tanításai szerint élnek. Míg a pogány "Koppányok" vagy ateisták, vagy valamelyik, a Sátán által kreált modern kori szekta tanításait követik.

Ma a Nyugat lakosságának többsége "Koppányos".

Vagy istentagadó, vagy a kereszténység tanításaira ugyan rábólintó, de nem aszerint élő, vagy valamely modern kori sátáni szektát követő megtévesztett ember (new age, liberalizmus, kommunizmus, keleti vallások népszerű tételeiből az EMBERT PRÓBÁLÓ részek kihagyásával a Nyugaton kutyult "eszmék", stb.)

Nem akarunk a mai Nyugat Koppányaihoz hasonlítani.

pervie but hot (törölt) 2015.08.20. 13:27:46

@megettem az aranybornyút: azt ugye vágod, hogy István anno nem a kereszténység fennkölt eszméi iránti olthatatlan szerelemből térített át mindenkit, legalábbis megpróbálta. A kereszténységre települt egyház volt akkor a hatalmi struktúrák alapja, legitimáló tényező, szövetségi rendszer stb. A rendiség még távol volt, se polgárság, se nemesség, csak a királyi udvar és az egyház.
István és az Árpád-ház majdnem keleti keresztény lett, oda húzott, ahonnan több támogatást remélt. Teológiai firlifrancok nem nagyon izgatták.
Hatalomtechnikai rendszer, szövetségi rendszer volt akkor a kereszténység, mint ma a NATO, EU vagy az ENSZ. Aki benne volt a keresztény klubban, az benne volt a fejlettnek ítélt feudális világban.

A kereszténység nevű judaista szekta kinőtte magát és politikai hatalomra tört. A pápa adott koronát.
A nyugati jog kapóra jött Istvánnak, mert a primogenitúra alapján ő lehetett a király. Ezért komázta a nyugatot főleg István, mert az udvarában lébecoló nyugati lovagok, szerencsevadászok, papok támogatták kezdetben egyedül.
István nem volt hívőbb keresztény, mint egy KISZ-titkár. Nem hitte a kereszténység tanításait jobban, mélyebben, mint amennyire egy Gyurcsány hitt a kommunizmusban KISZ vezetőként. Hatalmi kérdés volt, ahogy ma is az, hogy a ballibek nyugaton mószerolják be a tényleg elég koppányos jobboldali magyar kormányt.
A turulos, szittya, kereszténységet pogány elemekkel keverő vonal is a nemzeti oldalra jellemző.
A ballibek közt nem sok rovásírás-rajongó, tarsolylemezes, gyerekét Hunornak vagy Kötönynek nevezőt találsz.
A nemzeti oldal jellemzően reformátusokból (lázadozókból) állt mindig. Ennyiben a református egyház koppányosabb. A katolikusok inkább internacionalisták voltak. A katolikusnak a pápai hatalom a fontos, az egyetemes egyház. Ahogy a kommunisták is csak magyarországiak voltak, úgy a katolikus egyház is csak magyarországi, de nem magyar érzelmű, szervezetileg a Vatikáni hatalom alá tartozik. A református egyház nemzeti, magyar. A protestantizmus mindenhol a nemzeti ébredéssel függött össze, szakítás volt a pápai katolikus internacionalista háttérhatalommal. Néhály kivétel van: lengyelek, írek. Az olaszok bár egységesen katolikusok, de egy összegyúrt nemzet, valójában a 20. század elejére jött létre az olasz nemzet.

Alick 2015.08.20. 13:31:18

@megettem az aranybornyút: A források szerint Koppány bizánci keresztény volt, ami igazából a római érdekszférát sértette... így a konfliktus mindenképpen politikai jellegű volt.

pervie but hot (törölt) 2015.08.20. 13:34:07

@megettem az aranybornyút: a kereszténység akkor egyenlő volt a renddel, feudális termelési modellel, királyi hatalommal, nyugatias életvitellel. Ma ennek a nyugatos modellnek a megfelelője a kapitalista, plurális, demokrata társadalom. A koppányosok mellett vannak "bizánci" ügynökök is, őket Vlagyimir Putyin nagyfejedelem pénzeli, lázítja. Ahogy István korában se volt egy szeretetközösség Európa, úgy ma sem az. Hatalmi centrum, amihez tartozhatunk, de akkor illene úgy játszani, ahogy ők. Emellett lehet magyar érdekeket is nézni, ahogy István utódai is tették és nem feküdtek le a német császároknak.

megettem az aranybornyút 2015.08.20. 13:46:11

"A küzdőtér egyik felében a nyugatosok állnak, akik magukat az európai gondolat, az Európához való tartozás, a liberalizmus, a tolerancia és megannyi „progresszív” érték hordozójának tekintik"

Nem.

Nincsenek "progresszív" értekek.

Alapértékek vannak, úgymint:

1. szeresd az Istent
2. szeresd az Isten teremtményeit, az embereket

- szeresd tenmagadat (ne árts magadnak)
- szeresd felebarátodat, mint tenmagadat (ne árts a közösséged tagjának)

Továbbá:

- az Istenre figyelj, ne dőlj be a szektáknak
- ne esküdözz az istenre, önerőből legyél megbízható
- tartsd meg az ünnepeinket
- tiszteld a felmenőidet
- ne ölj embert
- uralkodj a szaporodási ösztöneid felett
- ne lopj (és ne fizesd alul a munkásaidat, ne csald el az adókat sem)
- ne hazudj
- ne bírd rá más ember házastársát, hogy megszegje életre szóló esküjét
- ne sóvárogj az után, hogy dúskálhass a javakban

Továbbá:

- ne tartsd magasd másoknál többre
- ne tagadd meg a szükséges dolgokat se másoktól, se magadtól (hogy ebből vagyont halmozz)
- ne azárt élj, hogy az érzékszerveidet, a testedet kényeztesd
- ne kívánd más javait, és azt se, hogy más a javait elveszítse
- ne fogyassz mértéktelenül
- ne cselekedj indulatból, bocsásd meg a másik ember búnét, ha megbánta és bocsánatot kért
- ne halogass semmit, amit meg kell tenned, hogy jó életet élj

Ezek a kereszténység ALAP értékei.

Ennél több nem kell a kiteljesedett élethez. A liberálisok "progresszív" értékeire semmi szükség.

megettem az aranybornyút 2015.08.20. 13:52:43

@pervie but hot:

"a kereszténység akkor egyenlő volt a renddel, feudális termelési modellel, királyi hatalommal, nyugatias életvitellel."

Marhaság.

Jézus semmit nem tanított se az államformákról, se a pártokról, se a birodalmak kormányzásáról.

Jézus azt tanította, hogy az EGYÉN hogyan viszonyuljon az embertársaihoz. Ez a viszonyulás MINDENNEK az alapja, ami az emberi civilizációban történik.

Keresztény hit = hinni abban, amit Jézus tanított, és úgy élni, ahogy tanította.

A kereszténység a mai nyugatnak az első TÖRVÉNYEKET adta.

Akik később ezektől az isteni törvényektől eltértek, azok Jézus tanításaival mentek szembe.

sanyix 2015.08.20. 14:05:41

@megettem az aranybornyút: ki nem szarja le jézust és az állítólag tanításait? A kereszténység akkoriban egy politikai, gazdasági, társadalmi irányzat volt.

Lehetett választani 2 verziója, a katolikus, és a keleti irányzat között... vagy megtámadnak, és legyilkolnak a "nagy hívők" :D

high up! 2015.08.20. 14:11:00

@megettem az aranybornyút: "Ma a Nyugat lakosságának többsége "Koppányos"

Na akkor meg Magyaro maga az Antikrisztus!
Mert nem csak, hogy hitetlen és ateista a legnagyobb mértékben, de ehhez még a világ egyik legcivilizálatlanabb, legönzőbb, az embertársait a legjoban utáló fajtája is.

De a legszebb az, amikor a magát Mintakereszténynek reklámozó Orbaneszku olyan POGROMOKAT hirdet meg az ártatlan és segítségre szoruló embertársai ellen, amire Jézus az örökös kárhozatot ígérte meg.
De úgy látszik Orbaneszku Kondukatornak önmagát kereszténynek mutogatni pont olyan marketing termék volt, mint egykoron a polgári vonal.

És közben a mindennap új csúcsot döntö idegenellenes uszítások közepette a magyar cseléd genetikájú egyházak csak hallgatnak és lapítanak mint tehénszar a füben. Úgy látsik, hogy akkor ők azok, akik egy betüt sem ismernek a Szentírásból.

FOLYTASSUK!

megettem az aranybornyút 2015.08.20. 14:38:06

@sanyix:

A kommunizmus alatt szívesen hivatkoztak a "Koppány - Vajk" vitára. Valójában a kereszténység felvétele kérdésében NEM VOLT "Koppány - Vajk" vita. A vita arról szólt, hogy a szigorú Rómához, vagy a megengedőbb Bizánchoz csatlakozzunk.

Ha Bizánchoz csatlakoztunk volna, akkor a Koppány alapította magyar állam rövidesen MUSZLIM állammá vált volna. Ha Bizánc eltűrte volna a sámánkodást, amire Koppány számított, a Bizáncot eltörlő muszlim hatalom befolyása nem tűrte volna.

Ami azt is jelentené, hogy a MAI viszonyokat tekintve, MUSZLIM államként KÖZELEBB lennénk az ISTEN alapvető, európai törvényeket ihlető parancsaihoz, mint az ISTENTAGADÓ, a Sátán eljövetelén munkálkodó Nyugat szorításában.

A mai rendetlenség ugyanerről szól.

Ha a mai istentagadók, akik a Teremtő helyett a Teremtményt tekinitik a világ Alfájának és Omegájának, ha nem fogadják el a keresztény alapokat, akkor majd jön és elkeni a pofájukat az iszlám.

Isten nem ver bottal ;)

sanyix 2015.08.20. 15:00:23

@megettem az aranybornyút: ja, úgy lettünk volna muszlimok, ahogy a görögök, és a délszlávok, és bolgárok lettek? Azaz sehogy? :D

megettem az aranybornyút 2015.08.20. 15:05:48

@sanyix:

Olyan trágya, tartás, erkölcs és morál nélküli ország lennénk mostanra, mint a görögök meg a délszlávok. (A bolgárok nem.)

megettem az aranybornyút 2015.08.20. 15:09:55

@high up!:

"amikor a magát Mintakereszténynek reklámozó Orbaneszku olyan POGROMOKAT hirdet meg az ártatlan és segítségre szoruló embertársai ellen, amire Jézus az örökös kárhozatot ígérte meg"

Marhaság.

Jézus sehol nem tanította, hogy áldozd fel a SAJÁTJAIDAT, és szolgáld a hódítókat, ha idegen népek rádrontanak.

Anna Major 2015.08.20. 15:25:26

@megettem az aranybornyút: ez hülyeség és nem is értetted meg.

chrisred 2015.08.20. 15:41:22

@megettem az aranybornyút: Csak itt nem a keresztény hitről, hanem a keresztény vallásról van szó. Ez az intézményesített rendszer, amit kereszténységnek neveznek.

pervie but hot (törölt) 2015.08.20. 15:49:24

@megettem az aranybornyút: "Jézus semmit nem tanított se az államformákról, se a pártokról, se a birodalmak kormányzásáról."

A kereszténység és az arra telepedő egyház a középkorban egy ideológia és egy feudális hatalmi tényező volt. Senkit sem érdekelt akkor se, hogy Jézus mit tanított, az volt a fontos, amit később a szájába adtak: add meg istennek, ami az istené, a császárnak, ami a császáré... Ezt később költötték, hogy a kereszténység, az egyház coming out-olhasson világi hatalomként, először mint megtűrt vallás, majd államvallás, végül pedig önálló szupranacionális hatalmi tényező (katolikus egyház)

"Jézus azt tanította, hogy az EGYÉN hogyan viszonyuljon az embertársaihoz. Ez a viszonyulás MINDENNEK az alapja, ami az emberi civilizációban történik."

Hogy Jézus rabbi mit tanított azt nem tudjuk. Hogy létezett-e az is kétséges. Jó kis mém lett belőle mindenesetre.
Jézus előtt is voltak embertársainkhoz viszonyulásnak ősi szabályai. Olyanok, amiket Pál ismert és kreatívan beemelt a keresztény vallásba, amit ő hozott létre. Az antik görögös, hellenisztikus műveltsége sokat dobott a kis zsidó szekta tételein.

"Keresztény hit = hinni abban, amit Jézus tanított, és úgy élni, ahogy tanította." - nem tudjuk mit tanított vagy élt-e. Kereszténynek lenni annyi, mint hinni abban, hogy Jézus istenként emberré lett, meghalt a világ bűneiért, aki hisz benne az hozzá hasonlóan fel fog támadni. Ez a kereszténység.
Az, hogy szeresd felebarátaidat, tiszteld szüleidet stb. az igen sok helyen volt előtte is erkölcsi parancsolat. Nem egy keresztény dolog.

"A kereszténység a mai nyugatnak az első TÖRVÉNYEKET adta." - ez szemenszedett hazugság. Római jog picit fontosabb... Sőt a germán jogi hagyomány is. A felvilágosodás vívmányai is (népfelség elve, szabadságjogok, tulajdon szentsége, nullum crimen, nulla poeba stb.)
A kereszténység valóban hozott fejlődést, perbeli esküről egy idő után áttértek az inkvizitórius eljárásra, ami a modern büntetőeljárásjog csíráit is hordozta. De ennek is volt római császárkori előzménye.

"Akik később ezektől az isteni törvényektől eltértek, azok Jézus tanításaival mentek szembe." - az isteni törvényektől a keresztények tértek el a zsidók szerint. Hirdetnek egy messiást, aki a zsidók szerint még nem jött el. Maga az egyház is ezerszer szembement minden általa hirdetett isteni törvénnyel. Mára meg lett belőle egy hobbiklub, lelki wellness szakkör, pont beleillik az ezo-bio-öko-bizniszbuddhista személyiségfejlesztő klubok sorába. Ennek megfelelően is kellene kezelni.
Azt, hogy most oszthatod az észt, tanulhattál, jogaid vannak, meg van interneted azt nagyjából azoknak köszönheted, akik mertek szembemenni a világi hatalomként pöffeszkedő katolikus keresztény egyházzal. Minden fejlődést az egyházzal szemben értek el az emberek, még azokat az eredményeket is, amik egyházi emberekhez köthetők. Ugyanis szét kellett feszegetni a katolikus egyház kereteit mindenkinek, aki valódi tudományt akart művelni, kérdezni mert.

ulpius66 2015.08.20. 15:52:58

A haverom fiát meg úgy hívják:

Nagy Koppány Vajk

pervie but hot (törölt) 2015.08.20. 15:53:45

@sanyix: annyiban igaza van bornyúnak, hogy ha bizánci kereszténységet vesz fek a magyar állam, akkor a nyugati felvilágosodás is sokkal kisebb hatású lett volna.
A muszlimok idekeverését én se értem, a szerbek például nagyon nem lettek muszlimok. Sőt!

pervie but hot (törölt) 2015.08.20. 15:59:21

@ulpius66: kicsit beteg
Nem is a skizó névválasztás, de hogy fog ezzel a névvel egy multikulti világban boldogulni? Egy Sándor be tud mutatkozni Alex-ként, egy Mátyás Matthew-ként, de ez a dupla szittya név elég durva. Legyen mondjuk egy szittya (Kötöny, Csaba, Hunor, Vazul, Koppány) meg egy konvertálható (Dávid, Mihály, Jenő, Tamás, János).

pervie but hot (törölt) 2015.08.20. 16:05:59

@megettem az aranybornyút: "Jézus sehol nem tanította, hogy áldozd fel a SAJÁTJAIDAT, és szolgáld a hódítókat, ha idegen népek rádrontanak."

A pogányok se gondolkodtak úgy, hogy fel kell áldozniuk a sajátjaikat, földjüket idegeneknek. Szóval ennyi erővel az antik görög vagy germán szokások is okésak.

"Olyan trágya, tartás, erkölcs és morál nélküli ország lennénk mostanra, mint a görögök meg a délszlávok." - a görögök mindig a saját érdekeiket nézik, a szerbek is. És jó keresztények. Irtották a muszlimokat, amikor csak tehették, ellentétben például a katolikus francia királyokkal, akik sokszor szövetségre léptek a törökkel a közép-európai ellenfeleik elleni harcban.

pervie but hot (törölt) 2015.08.20. 16:14:41

@high up!: "És közben a mindennap új csúcsot döntö idegenellenes uszítások közepette a magyar cseléd genetikájú egyházak csak hallgatnak és lapítanak mint tehénszar a füben. Úgy látsik, hogy akkor ők azok, akik egy betüt sem ismernek a Szentírásból."

Az idegen betolakodók ellen legkevésbé a keresztények tiltakoznak, sok keresztény még segíti is őket. Pláne ha keresztény afrikai vagy szír, irakiról van szó. Ezt sose fogom megérteni.
Egyetlen civilizáció se volt ilyen öngyilkos korábban.
Európában ateista és keresztény is bénultan nézi, ahogy kihúzzák alóla a talajt. És közben egymást szapulják. Helló, ez az egész nem vallásos-ateista konfliktus, hanem a túlnépesedett, léha harmadik világbeliek élettérért, erőforrásokért folyó harca.
Az önvédelem szükséges és ehhez joga is van mindenkinek, akár keresztény, akár ateista európai.
Emlékeztetnék arra, hogy a fehér ember kisebbségben van a Földön. De a pandákkal, elefántokkal, delfinekkel ellentétben senki se akarja megmenteni őket. Egy kilőtt oroszlánért több könny hullik, mint tízezernyi lemészárolt dél-afrikai és zimbabwei fehér farmer miatt.

sanyix 2015.08.20. 16:33:04

@megettem az aranybornyút: hát igen. Így legalább még rosszabbak lettünk, mert bejött a felsoroltak mellé, az álszentség is, ami a kereszténységre általában, de a katolicizmusra különösen jellemző.

mortullus 2015.08.20. 16:38:59

Koppányt nem Bizáncban keresztelték. Az erdélyi Gyulát viszont ott.

Koppány nem csak Somogy hanem majd az egész Dunántúl és Felvidék nagy részének is ura volt. Lefedve ezzel a valamikori Avar Győri püspökség területét ami a Salzburgi Érsekségen keresztül Rómához tartozott. S Koppány politikai érdekből, megfontolásból felvette a Római hitet Salzburgban. Ezáltal a dunántúli - Győri egyházkerület feje lett Róma és Salzburg jóváhagyásával, áldásával. A Salzburgi Érsekség levéltári dokumentumai szerint 22 templomot is alapított.

chrisred 2015.08.20. 16:41:10

@pervie but hot: "Emlékeztetnék arra, hogy a fehér ember kisebbségben van a Földön. De a pandákkal, elefántokkal, delfinekkel ellentétben senki se akarja megmenteni őket." Vagy az aztékokkal és az inkákkal szemben, akiket már nem is tudom, milyen bőrszínű emberek irtottak ki. 400 évvel ezelőtt csak egy kontinensen élt fehér ember, most meg három kontinenst is jellemzően ő népesít be. Sosem hangzik jól a halottak számának összeméregetése, de egyelőre még egyetlen fehér ember ellen elkövetett atrocitás nem mérhető ahhoz, amit a fehérek II. Lipót afrikai magánbirtokán műveltek bő 100 évvel ezelőtt.

mortullus 2015.08.20. 16:43:27

Pap Gábor gondolatai a szentistvánosokról,koppányosokról:

"Nem véletlen, hogy a Kádár-korszakban ezt a darabot engedték, pedig
ott még magyar zászlót is lehetett lengetni! Sajnos az a rossz
kicsengésű vége volt, hogy látjátok bunkó magyarok, csak itt
hőzöngtök, titeket le kell verni, meg kell büntetni ahhoz, hogy a
saját javatokra rá tudjon vezetni valaki vaskezű mumusként. Ez a
vaskezű mumus lett a rockoperában Szent István, akiről az
ellenreformációs Habsburg propaganda vezette be ezt a fajta képet.

Pedig köze nincs ehhez. Maga a mű pedig történelmileg egyáltalán nem
hiteles. Kétségtelen érdeme viszont, hogy Koppányt olyan mértékig
felhozta, hogy méltó ellenfele lehet Szent Istvánnak. Egy másik
vonalon azonban ezzel nem tett jót, mert megosztotta a magyarságot.
Bennünket, történelemmel foglalkozókat, jelenleg úgy osztályoznak,
hogy "koppányosok", meg "szentistvánosok". Egyszer feltűnt nekem, hogy
bizonyos körökbe soha nem hívnak előadásra, aztán megtudtam, hogy
rólam elhíresztelték, hogy koppányos vagyok, tehát oda nem hívnak.
Nekem eszem ágában sincs sem koppányosnak, sem szentistvánosnak lenni!

Az én véleményem erről a két, riválisként beállított személyiségről
az, hogy a maga módján mind a kettő ugyanazt akarta. Tehát nem lehet
kijelenteni, hogy az egyik rosszat akart, a másik pedig a jót
képviselte. Koppánynak nem az volt a gondja Istvánnal szemben, hogy ő
a magyar érdekeket védte, míg István az idegenekét, hanem arról volt
szó, hogy nem tudott Kárpát-medencei méretekben gondolkodni. Azt ma
már elég pontosan tudjuk, hogy Koppány is keresztény volt, sőt
alapított keresztény templomokat a területén (pl. Zalakoppányban,
Bakony-koppányban), mely nem csak Somogyot foglalta magába, hanem az
egész Dél-Dunántúlt. A Koppány által támogatott, kultivált, gyakorolt
kereszténységnek a központja Salzburgban volt.

Szent István másik nagy
ellenfele, Gyula szintén keresztény volt, ezt nem is tagadják, hiszen
írásos emlékek vannak róla. Csakhogy az ő kereszténységének a
központja Konstantinápoly volt. Ez annyit jelent, hogy ők megcsinálták
Trianont Trianon előtt 1000 évvel. Szétszakították a Kárpát-medencét.
Mert akkor már ez a két központ, tehát Salzburg és rajta keresztül
Róma és Konstantinápoly már szóba sem állt egymással. Nem mérték fel,
annak következményét, hogy kiviszik innen a szakrális központot. A
Kárpát-medence Európa kellős közepe. Vagy itt van a szakrális központ,
vagy szétesett Európa.
Ebből mi általában addig szoktunk eljutni, hogy a történelem tanúsága
szerint a Kárpát-medence ura, ura Európának.

Ezt sem merik kimondani,
mert akkor rögtön kiderül, hogy miért telepítenek be ide annyi népet.
Pedig egyszerű: mert ők akarnak az urak lenni. Ennél jobban védhető és
jobban védett része nincs Európának, de még Eurázsiának sincs.

Nyilvánvaló, hogy miért tódul be ide annyi idegen."

chrisred 2015.08.20. 17:03:00

Hogy a blogban felvetett témára is reagáljak, a Koppány-István ellentét a két alapvető közösségteremtő modell közti szemléletbeli különbségre vezethető vissza. A "koppányi" modell szerint a társadalom vérségi alapon szerveződik, az egy nemzetséghez, nemzethez tartozásból ered. Míg az istváni szemlélet szerint egy területen élők az adott területet uraló főhatalomhoz tartozás alapján alkotnak közösséget. Az első modell volt az ősi, hagyományos közösségalkotó szemlélet, míg a második a rugalmasabb, ezért a nagyobb, bonyolultabban szerveződő társadalmak működése alakkította ki.

Alick 2015.08.20. 17:55:46

@megettem az aranybornyút: "Olyan trágya, tartás, erkölcs és morál nélküli ország lennénk mostanra, mint a görögök meg a délszlávok."

Miért, talán a Vatikán a pénzmosodájával és egyes bújtatott ánuszvadász papjaival együtt nem az?? és Konstantintól VI. Sándor pápán át korábban sem hordozott mély erkölcstelenséget, antikrisztusi hozzáállást??

Alick 2015.08.20. 18:05:07

@high up!: "De a legszebb az, amikor a magát Mintakereszténynek reklámozó Orbaneszku olyan POGROMOKAT hirdet meg az ártatlan és segítségre szoruló embertársai ellen, amire Jézus az örökös kárhozatot ígérte meg."

Egész Európában viszolyognak a menekültáradattól és ennek hangot is adnak. Hogy ez mennyire nem keresztényi, az pro-kontra vitatható, de gyanítom hogy a karitativitást kifogásoló posztolók se fogadtak még be magukhoz menekülteket...

megettem az aranybornyút 2015.08.20. 18:13:26

@Alick:

"Miért, talán a Vatikán a pénzmosodájával és egyes bújtatott ánuszvadász papjaival együtt nem az??"

Jézus sehol nem beszélt egy Vatikán nevű állam létrehozásáról.

Nem beszélt a pápáról sem, aki, ha úgy akarja, piros Gucci cipellőben parádézik.

chrisred 2015.08.20. 18:16:30

@Alick: De szerintem sokan megfontolnák, ha az erre vonatkozó uniós támogatás egyenesen a bankszámlájukra érkezne. De amíg ezt a kormány kapja, addig az ő feladata a menekültügyi eljárások lefolytatása és ezzel összefüggésben a menekültek ellátása.

megettem az aranybornyút 2015.08.20. 18:25:16

@chrisred:

Neked tényleg ennyire nincs pénzed, hogy egy marék rizsért akár a lányodat is hozzáadnád egy bevándorlóhoz?

Amadeus62 2015.08.20. 18:27:59

@megettem az aranybornyút:

Te valami besavanyodott fantaszta nyugger lehetsz.

dont be such a jew 2015.08.20. 18:28:11

A nyugatosok orbánék.

A keletesek vonóék.

Más nincs.

chrisred 2015.08.20. 18:35:56

@megettem az aranybornyút: Értelmezzem a kérdésedet úgy, hogy Te csak egy európaihoz lennél hajlandó adni a lányodat egy marék rizsért?

megettem az aranybornyút 2015.08.20. 18:51:12

@chrisred:

Az EU a múlt héten 2,4 mrd eurót osztott szét 17 tagállam között a bevándorlók miatti kiadásokra.

Ebből Magyarország 61,4 millió eurót kapott.

Ez 8 millió nagykorúval elosztva fejenként 7,6 euró.

Ez fejenként 2300 forint.

Ennyiért adnád el te, személy szerint idegen kézre az országot, amelyben laksz.

Míg a HAZÁJÁT szerető ember erre az ajánlatra azt mondja, hogy NINCS AZ A PÉNZ, amennyiért idegenek kezére játszaná át a hazáját.

megettem az aranybornyút 2015.08.20. 18:53:20

@Amadeus62:

"Te valami besavanyodott fantaszta nyugger lehetsz."

Inkább lottózz, vagy menj ki a lovira.

Ad Dio 2015.08.20. 18:53:22

Kiváló írás!

Brávó. Nekem ez az ünnep fénypontja.

Ad Dio 2015.08.20. 19:02:23

@chrisred:

Ez egy jó meglátás!

Ma azonban a modern, globalizálódó világban megint inkább a nemzetnek kulturális közösség vonulata került előtérbe.

megettem az aranybornyút 2015.08.20. 19:14:16

@Ad Dio:

"Kiváló írás! Brávó. Nekem ez az ünnep fénypontja."

Sivár kis életed lehet.

Családod nincs?

lombozódó 2015.08.20. 19:15:03

@megettem az aranybornyút: HÉ!!!!! Hát Bizánc nem egyenlő a muzul@chrisred: mánnal :-)

chrisred 2015.08.20. 19:17:12

@megettem az aranybornyút: Majdnem sikerült értelmezned a hírt, legalábbis a számot megértetted belőle. Az EU valóban 61,4 millió eurót ad Magyarországnak, de nem azért, hogy a kormány ossza szét a felnőttkorú lakosság között. A menekültek (és nem a bevándorlók) befogadására szolgáló kapacitás bővítésére és a határ biztonság javítására szolgál, és nagyjából megfelel annak a 22,2 milliárd forintos összegnek, amit a kormány korábban elkülönített a két új ideiglenes befogadó állomás és a határzár építésére.

megettem az aranybornyút 2015.08.20. 19:24:05

@chrisred:

"A menekültek (és nem a bevándorlók) befogadására szolgáló kapacitás bővítésére és a határ biztonság javítására szolgál, "

1. te írtad, hogy az uniós támogatást a magyarok bankszámlájára kéne utalni

2. a 61,4 millió euró a kerítésre se lesz elég, nem hogy még azon felül a már bent lévő, valamint a jövőben ide toloncolt migránsok pátyolgatására

gmihaly 2015.08.20. 19:25:29

Ebben a térségben már előfordultak a hunok és az avarok, referencia tehát volt. Az avarokat Nagy Károly frankjai győzték le és fosztották ki. A magyar honfoglalás az ő utódaiknak, a keleti frankoknak (németeknek) persze piszkálta a csőrét. 907-ben a magyarságot likvidálni, vagy visszakergetni akarták Ázsiába, de vereséget szenvedtek (pozsonyi csata). Ezután cca 50 évig voltak a magyar "kalandozások" és az ezt övező korabeli "német" "médiahiszti", ami időről időre ma is tart. Az augsburgi "verség" után - egyebek között 907 emléke miatt - választotta Géza, majd István az invesztitúraharcban lebőgött (német-római) császárság helyett a (római katolikus) pápa gyámolát az államalapításnál, és tőle kért és kapott királyi koronát. Koppány állítólag a (kelet-római)"Bizánc" kereszténységét vette fel. De ekkorra már rég elmúlt Nagy Szent Gergely pápaságának ideje, amikor a (kelet-római) császár értelemszerűen pápa felettese volt. Megváltoztak az erőviszonyok Róma javára. Ez István felismerte, de a jelek szerint Koppányék nem. Egyelőre ennyi erről.

chrisred 2015.08.20. 19:39:38

@megettem az aranybornyút:

1. Te írtad, hogy a lakosságnak kellene befogadni a menekülteket. Erre reagáltam, hogy kicsit visszás helyzet lenne, hogy a kormány rakná zsebre a támogatást, és az embereknek az adózott jövedelmükből kellene áldozni a menekültek ellátására.

2. Ha jól értelmezem, ez a 2014-2020 közti uniós fejlesztési pénzekből elkülönített támogatás, és ezeket beruházásokra lehet fordítani, a menekültek közvetlen ellátására nem. De most van folyamatban egy 8 millió eurós újabb támogatás elbírálása a júniusban kapott 4 millió után, amit a menekültek ellátására kaptunk.

megettem az aranybornyút 2015.08.20. 20:02:40

@chrisred:

" Te írtad, hogy a lakosságnak kellene befogadni a menekülteket. "

Én nem írtam ilyet.

Ad Dio 2015.08.20. 20:26:03

@megettem az aranybornyút:

Ez az írás egy békejobb.

Annak (f)elismerése, hogy a mérsékelt politikai erőknek elsősorban a közös pontokra/kihívásokra kell koncentrálnia.

Én magam ezzel nem győzök egyetérteni. Még akkor is ha az írás nem minden szempontból hat spontánnak.

Alick 2015.08.20. 20:46:38

@megettem az aranybornyút:
"Jézus sehol nem beszélt egy Vatikán nevű állam létrehozásáról."

Hát igen...

kuki123 2015.08.20. 20:53:37

"Egy olyan új baloldalért dolgozunk, amellyel azonosulni lehet, amely korszerű, zöld, feminista és aktív."

Mert egyébként nem lehet, annyira élet és ember idegen?

korszerű....feminista...már egyből üti egymást.

A feminizmus épp olyan dolog amivel nem lehet azonosulni. és éppen olyan viszamaradott mint régi kor férfi uralta világa.

marand22 2015.08.20. 21:57:34

@gmihaly:
Melyik lebőgésre gondolsz ? A lateráni zsinat 1059-ben volt, a Canossa-járás meg 1077-ben, az invesztitúra küzdelmek legkorábban 1122-ben értek véget (wormsi konkordátum).
erettsegizz.com/tortenelem/invesztitura-kuzdelmek/
A legkorábbi idején is halott volt már Szent István (1038). Ennek semmi köze nem volt a korona pápától történő kérésének, egyszerűen csak független akart maradni a közeli nagyhatalmaktól.

Ad Dio 2015.08.20. 22:44:32

@marand22:

Pedig nem mond hülyeséget.

Nagy Károly birodalmában az egyház másodlagos szerepet kapott. A karoling kor elmúltával is nyitott marad a főhatalom kérdése. Épp a 10. század végén, 11. század elején indul meg lassan az egyház megújulása (clugnyi reform) és ebből merítkezve erősödik meg a pápai hatalom. Ez vezet végül az 1059-es zsinathoz, ami megtiltja a simoniát (egyházi tisztségek pénzért adásvételét), az egyházi tisztségek beiktatási jogát a pápának vindikálja. Ez persze nem tetszik a császárnak, fellázad, de az egyház eddigre már elég erős, így a küzdelem a Császár meghunyászkodásával zárul (kanosszajárás).

De mindez 1000 környékén még csírájában sincs jelen. István pl. egyértelmű felhatalmazást kap az invesztitúrára...

Bundesregierung unter alles in der Welt 2015.08.21. 03:49:27

"...miért nincs Nyugat-Európában olyan fajta, koppányos-istvános hasadás, mint nálunk?"

Óriási tévedésben vagy.

A kurva anyádat tiltsd ki, blogger.

tralalala 2015.08.21. 04:29:38

@pervie but hot: "Minden fejlődést az egyházzal szemben értek el az emberek, még azokat az eredményeket is, amik egyházi emberekhez köthetők."

Ez esetben érthetetlen, hogy azokon a területeken, ahol sosem volt jelen az egyház, hogyhogy nem űrrepülőket építettek, mire odaértek az európaiak a kezdetleges hajóikon. Pedig hát pl. afrikában, délkeletázsiában, japánban, délamerikában (ill egész amerikában a középkor előtt) semmi sem foghatta vissza a tudományos fejlődést.

Illetve az is érthetetlen, hogy hogyan lehet, hogy pont a történelmileg keresztény alapú országok ma pont tökre a legfejlettebbek, mikor az ilyen okos emberek szerint pl. az usa csak egy koszos kis halászfalu lehetne, annyira butakeresztény.

chrisred 2015.08.21. 06:36:31

@tralalala: Szerinted ezeken a területeken egyáltalán nem létezett semmilyen vallás? Fel kell hogy világosítsalak, hogy létezett, ellenben nem volt olyan gyökeres fordulat, mint Európában a reformáció, ami az államegyház szerepét visszaszorította. A tudományos-technikai fejlődés azokban a nyugat-európai országokban indult el, ahol a reformáció gyökeret vert (Németalföld, Anglia), és az általad példaként említett amerikai állam alapjait is angolszász protestánsok tették le.

Tapsi75 2015.08.21. 08:26:02

Szerintem ennél kicsit többről van szó. A világ és Európa két három nagyhatalom játszótere. Magyarként is érezzük, tudjuk hogy nem sikerült befolyásunk van a világ dolgaira, és ahhoz hogy jobban menjen a sorunk, valahova "tartozni" kell. Van egy olyan érzésem, hogy a pénztárcánk, talán az eszünk is nyugatra húz, de nem tudjuk elengedni a keletet a lelkunkbol. Tudom hogy ez nagyon le van egyszerusitve, de a tortenelmunkben folyamatosan felmérés egy szo: hintapolitika. Ez eddig sem működött, ez után sem fog. Van egy két dolog amiben közös döntést kéne hozni, és ezt utána mindenkinek elfogadni!!!! Amint ez megtortenik, beszelhetunk nemzetallamrol....

Tapsi75 2015.08.21. 08:26:36

Szerintem ennél kicsit többről van szó. A világ és Európa két három nagyhatalom játszótere. Magyarként is érezzük, tudjuk hogy nem sikerült befolyásunk van a világ dolgaira, és ahhoz hogy jobban menjen a sorunk, valahova "tartozni" kell. Van egy olyan érzésem, hogy a pénztárcánk, talán az eszünk is nyugatra húz, de nem tudjuk elengedni a keletet a lelkunkbol. Tudom hogy ez nagyon le van egyszerusitve, de a tortenelmunkben folyamatosan felmerul egy szo: hintapolitika. Ez eddig sem működött, ez után sem fog. Van egy két dolog amiben közös döntést kéne hozni, és ezt utána mindenkinek elfogadni!!!! Amint ez megtortenik, beszelhetunk nemzetallamrol....

- duplagondol 2015.08.21. 11:27:12

Zavaró, hogy miközben a szerző történelmi látószöggel próbálja kifejteni a mondandóját, alkalmi, mesterkélt fogalmakkal dolgozik. Nincs, nem létezik a magyar múltban olyasmi, mint 'keletes', ha sikerül elvonatkoztatni a jelenkori külpolitika váltakozó csapásirányaitól. Nem alakult ki a középkorban bizánci típusú államegyház, a királyok pedig megerősítették a föld magántulajdonát, nem mint keleten, ahol az uralkodók bármikor visszavehették azt. Rákóczi, Kossuth, de még Bethlen sem keletre, hanem nyugatra nézett, politikájukat az európai országok szövetségi rendszerében próbálták intézni. Hamis dolog volna így a függetlenségi hagyományt valamiféle Európa-ellenességgel kapcsolatba hozni, túl azon, ami a fenti szövegbe még belefért.

Vannak szólamok, amelyek az 'istváni' és 'koppányi' magyar közti ellentmondást másképpen értelmezik annál, mint amiről az integritás körüli vita szól. Egy Ady írásában a Kelet az 1896-ban is 896-ot élők, azóta idegen vérrel átitatott Koppányok és Gyulák,az országot kézben tartó, milliókat szennyes életben tartó fáraók képében jelenik meg. Mindez a kiegyezéses világgal szemben, de a Nyugat jelszavával - állítsa ezt történelmi kontextusba, aki tudja.

"Néha úgy képzeljük, ebben van a ti életetek, véreink, magyarok. Hogy megálltok, s kemény koponyátokat előreszegzitek, nem csalóka, tarka ideálok befogadására, de - döfésre.

Hiszen álljatok meg, maradjatok meg, tartsátok meg koponyáitok kerekségét és keménységét, éljetek a magyar glóbusz nagyszerűen ostoba hitében. De mit csináltok velünk, mi is magyarok vagyunk, és minket elbolondítottatok."

(magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/ady/korvin.htm#rip)

- duplagondol 2015.08.21. 11:29:45

@chrisred: A reformáció éppen, hogy beemelte a képbe az államegyház fogalmát, legalábbis Angliában és a skandináv országokban.

pervie but hot (törölt) 2015.08.22. 11:10:05

@tralalala: az USA-ban se a keresztényfundamentalisták lapátolják össze a GDP-t meg a tudományos kutatások gerincét. Egyszerűen olyan gazdag országgá tették a praktikus tudást és vállalkozószellemet képviselők, ami el tud tartani tucatnyi tévéevangelistát is.

A vallás eldobása szükséges, de nem elégséges feltétele a fejlődésnek. Ha felvesznek helyette egy pszeudovallást, mint a marxizmus-leninizmus, new age, ezotéria, újpogány, bizniszbuddhista és boszorkányvallások és sz@rnak a tudományokra, akkor bizony ott vagyunk, ahol a part szakad.
süti beállítások módosítása