1957 folyamán Mansfeldben a fegyveres és politikai ellenállás szándéka fel sem merült. Vagyon elleni vétségekért 1958. január 29-én egyéves börtönbüntetésre ítélték (ekkor ’56 szóba sem került), amelynek végrehajtását háromévi próbaidőre felfüggesztették. Ám amit a vizsgálati fogságban a rabtársaktól hallott, meghatározó élménye maradt, és a rendszer engesztelhetetlen ellenségévé vált. Február 15-én barátaival elhatározta, hogy „gengszterbandát” alakít, és bosszút áll a kivégzett Szabó bácsin és a forradalmi cselekményéért fogságban lévő sógorán, Virág Jánoson. Kivégzésre 11 nappal a 18. születésnapja után került sor.

 Eörsi László írása.

mans.jpg

Forrás: Budapest Főváros Levéltára

A 15 és fél éves Mansfeld Péter részt vett az 1956-os forradalomban: a fegyverszüneti időszakban (október 30.) csatlakozott a Széna tér felkelőcsoporthoz. Szabó János (Szabó bácsi) parancsnok gépkocsis összekötője lett, mert – noha nem lehetett jogosítványa – jól vezetett. Ebben a minőségében járt a Schmidt-kastélyban, a II. kerületi tanácsházán, a Fő utcai csoportnál, a BRFK-ban, a Szabad Nép székházában és a Margit kórházban. A szovjet megszállók elleni harcban nem vett részt, de összegyűjtötte és elrejtette a fegyvereket, hogy egy későbbi forradalom kirobbanásakor fel lehessen azokat használni.

1957 folyamán Mansfeldben a fegyveres és politikai ellenállás szándéka fel sem merült. Vagyon elleni vétségekért 1958. január 29-én egyéves börtönbüntetésre ítélték (ekkor ’56 szóba sem került), amelynek végrehajtását háromévi próbaidőre felfüggesztették. Ám amit a vizsgálati fogságban a rabtársaktól hallott, meghatározó élménye maradt, és a rendszer engesztelhetetlen ellenségévé vált. Február 15-én barátaival elhatározta, hogy „gengszterbandát” alakít, és bosszút áll a kivégzett Szabó bácsin és a forradalmi cselekményéért fogságban lévő sógorán, Virág Jánoson. Autókat „vettek kölcsön”, egy rendőrt lefegyvereztek az osztrák követség előtt. Kezdeményezésére elhatározták, hogy leszámolnak egy árulóval, aki volt cellatársát juttatta a börtönbe, ám az illetőt nem találták otthon. Más akcióra nem volt módjuk, 19-én a rendőrség elfogta őket.

Mansfeld a fogságában hihetetlen lelkierőről és bátorságról tett tanúbizonyságot. A legcsekélyebb mértékben sem tört meg, minduntalan szökni próbált, egyszer – átmenetileg – sikerrel. A szervek többek között ezt jelentették róla: „Egész vizsgálat alatt fölényesen és cinikusan, mereven beszél ellenforradalmi felfogásáról, a cselekménye helytelenségét nem hajlandó (még kis mértékben sem) belátni.”

A Fővárosi Bíróság bűnösnek találta a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés kezdeményezésében és vezetésében („gengszterbanda”, 1958. február 15-19.); a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló mozgalomban való tevékeny részvételében (forradalom), két rendbeli gyilkosságra való szövetkezésben (a rendőr, illetve az „áruló” likvidálásának szándéka: ezt a vádhatóság egyáltalán nem bizonyította be); fegyver-, lőszer-, robbanóanyag rejtegetésben; hatósági közeg elleni erőszakban; személyes szabadság megsértésében; rablásban, lopásokban; veszélyeztetésben (jogosítvány nélküli gépkocsi-vezetés); fogolyszökésben, és életfogytiglanig tartó börtönbüntetést szabott ki. A Legfelső Bíróság a tényállás módosítása nélkül súlyosbított. A kivégzésre 11 nappal a 18. születésnapja után került sor.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr517283927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása