Punkot karácsonyra!

2014.12.22. 10:40

Megszoktuk, hogy megkapjuk készen, előre gyártva a dolgokat. A korosztályom már kész legendákat, kész hősöket kapott, például Ramones, The Clash, Sex Pistols, The Casualties, The Exploited, ETA, 88-as csoport, Marina Revue, QSS, és még sorolhatnám. Miközben a kézhez kapott legendákkal elkezdtünk azonosulni, nagyon messzire sodródtunk egy dologtól, amit én magam a punk egy alapvető „dogmájának” tartok: a punk az egyéniség ünnepe.

Franky boy írása.

80s-punk.jpg

Sikerült elérni azt, hogy amit eddig áldásnak gondoltam, az átokká vált. És ez nem más, mint az internet. Az internet szócső, lehetőséget biztosít arra, hogy egy pakisztáni gyerek beszélgessen egy floridai nagypapával, és amikor a webcamot bekapcs…na, ne részletezzük. A lényeg: Itt a lehetőség! Csinálj zenekart! Vedd fel a zenédet! Megvan? No, akkor irány a bandcamp/bandpage/soundcloud stb. Regisztrálsz, feltöltöd, négy napig csinálod az egyedi designt.

Majd miután megosztottad Facebookon/Twitteren, stb., rádöbbensz, hogy akármilyen jó/rossz is a zene, a kutyát nem érdekli. Ilyenkor szokták közölni az okosok, hogy ez azért van, mert a marketing így, a befektetés úgy, rossz a célcsoport, nem jó fórumokon keresztül történik a promóció, 'satöbbi. Márpedig sokkal egyszerűbb a megfejtés, mint ahogy a nagyokosok mondják: annyi zenekar van, annyi felvétel, Bandcamp-oldal, Facebook-profil, hogy az ember mosolyog, nagyon maximum magában gratulál az ismerősének, hogy de jó, kész a lemezük, majd fogja magát...és tovább görgeti az oldalt!

Nem olyan régen azon elmélkedtünk a cimboráinkkal, hogy mikor jön el az a nap, amikor egy nagy volumenű koncerten nem ugyanaz a három zenekar játszik. Mikor jön el az az időszak, amikor már kikopnak a „régi nagyok”, és kínunkban sikítva, fejvesztve rohangálunk majd körbe-körbe, mint egy fej nélküli baromfi, hogy most akkor milyen koncertre is menjünk? Örök dilemma: kis zenekar klub-bulijára elmenni? Minek? Hiszen alig vannak, nem akkora buli, nincsenek ott azok az arcok, akik „mindig ott vannak”. „Nagy” koncertre elmenni? Hát persze, mindenki ott van. És? Kik lépnek fel? Ja, hogy megint ugyanazok? Persze, hogy megyek! Rá kellett döbbennem, hogy itt a fellépők már régen nem számítanak „nagy” eseményeknél. Csak azt kell mondani, hogy nagy, és akkor jönnek az emberek. Az oka? Egyszerű: a többiek is jönnek, én miért ne mennék…?!

Megszoktuk, hogy megkapjuk készen, előre gyártva a dolgokat. A korosztályom már kész legendákat, kész hősöket kapott, például Ramones, The Clash, Sex Pistols, The Casualties, The Exploited, ETA, 88-as csoport, Marina Revue, QSS, és még sorolhatnám.

Miközben a kézhez kapott legendákkal elkezdtünk azonosulni, nagyon messzire sodródtunk egy dologtól, amit én magam a punk egy alapvető „dogmájának” tartok: a punk az egyéniség ünnepe. Te vagy az a kombinációja a testformádnak és a gondolkodásodnak, tekintetednek, mozdulataidnak, mindennek, ami csak Te vagy, nem más.

Csináljunk egy kis karácsonyi játékot: keress, és oszd meg egy általad még nem ismert, de első blikkre megtetsző punk/hc/ska zenekar Facebook- vagy Bandcamp-oldalát! Tegyetek azért, hogy megfiatalodjon a szubkultúránk! Ne hagyjuk, hogy a közöny förtelmes mocsarába süllyedjen a polgárpukkasztás egyik egykori sarokpillére!

Hallgass változatosan zenét, legyél nyitott az újra is!

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

Szerző: Dinamó Szerk Címkék: punk

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr727003793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása