A tájfunra várva

2014.12.19. 08:50

Bankokban dolgozom, a Greenpeace dél-kelet ázsiai irodájában. Közös regionális irodában a manilai, filippinó munkatársakkal, ahová nemrég újra lecsapott a tájfun.

Az éghajlatváltozás Budapesten esetleg azt jelenti, hogy nincs télen hó vagy nyáron egyre melegebb van. De itt pusztitó tájfunokat jelent, amelyek a barátaim és kollégáim életét fenyegetik, a mindennapjaik része.
Az éghajlatváltozásért a gazdag, fejlett országok a felelősek, de a szegény országoknak okozza a legnagyobb pusztitást. Itt mindezt közelről is láthatom.

Baranyai Liza írása. 

 

A hétvégén az irodában megtiltották a repkedést. Senki nem repülhet Manilára, amig Jun, a biztonsági főnök engedélyt nem ad rá. Persze kivétel: Kumi, a Greenpeace International igazgatója, a nagy-nagy főnök, aki azért jött nemrég, hogy megszervezze a segitségnyújtást és az élő közvetitést a világ fejeseinek Limába, hogy lássák ők is, mi az igazi ára a klimaváltozásnak. Alig egy éve volt a legutóbbi szupertájfun, ahol több százan meghaltak, házakat, városokat sodort el a vihar.
– A legnagyobb kiköltöztetés zajlik, amit valaha békeidőben megélt az ország. De békeidő van-e valójában? Vagy harcban állunk a természettel? – irják a neten.

Júliusban kezdtem dolgozni Bankokban, először még csak az indonéz irodával kellett foglalkoznom, igy Bangkok és Jakarta között ingáztam. De a délkelet ázsiai Greenpeace-es levelezőlistán rendszeresen olvastam a filippinó kollégák e-maileit: “ma otthonról dolgozunk, mert jön a vihar”, “tegnap megint meghalt valaki a tájfunban” és jöttek-mentek az e-mailek havonta, kéthavonta. Meghaltak önkéntesek, Greenpeace-es barátok, a munkatársak szülei. Földcsuszamlásban, viharban, elsodortatásban, ház alá temettetésben.

Jasmine-ra gondolok, aki annak az osztálynak a vezetője, ami januártól hozzám tartozik majd Manilában. Reggel az ő e-mailje fogadott. “A tájfun miatt ma otthonról dolgozunk” és nézem a hireket, és Kumit, aki folyamatosan közvetit, ir Limának és az óriás cégeknek, a támogatóknak és a sajtónak. Nézem a honlapot, amit villámgyorsan összetettek a kampányosaink, hogy a világ nagy olajcégeiről nevezzük el ezentúl a tájfunokat, hogy érezzék a felelősségüket a cégvezetők. Itt a Greenpeace-aktivisták egyik fő tevékenysége nem az aláírásgyűjtés és performance-szervezés, hanem hogy összedőlt házak közül mentik ki az embereket.

Bangkokban vagyok, biztonságban, még ha januárra van is egy repülőjegyem Manilába. Noime-re gondolok, akivel alig egy hónapja beszélgettem arról hogyan lehet úgy élni, dolgozni, iskolába járni, vásárolni, karácsonyra készülni, utcán sétálni, hogy bármikor ledönthet a lábadról egy vihar?


Noime mosolyog.
– Tudod, voltam én Angliában, vidéken. Nem is értem, hogyan tudnak az emberek ott élni. Hiszen ott semmilyen kockázat nincs. Ott csak úgy vagy. Dolgozol, eszel, iszol. Ez az élet. Nem is értem igazán. Minek is? – és magyarázza tovább, hogy igen, minden tájfun után az élet megy tovább pontosan ugyanúgy, mint a vihar előtt. Újabb és újabb bevásárlóközpontok nyilnak, és éttermek, és az emberek elbújnak a tájfun elől és házak, városok, világok dőlnek romokba, de a cégek mégis jönnek és épitenek és az emberek vesznek és fogyasztanak és minden ugyanúgy megy tovább.
– Mi mondjuk, mondjuk, de mintha az emberek nem hinnék el, hogy ez tényleg miattunk történik. Amiatt, ahogyan élünk, te és én, és mindenki. A mi felelősségünk. Miattunk van a vihar. Azért jön, mert mi tönkretettük az egyensúlyt. Azért van, mert még mindig autókkal közlekedünk, mert benzint veszünk, mert megengedjük az olajcégeknek, hogy az Északi sarkon is fúrjanak, mert az energiaéhségünkben észre sem vesszük, hogy kiirtjuk az állatfajokat és csak nézünk nagy szemekkel a viharra. Még jó, hogy jön! Mi mást csinálna? – és nézem Noimé fekete szemeit és próbálom elképzelni az ő világát.

Az ő Természete más, mint az enyém. Az ő által ismert Élet más, mint az általam. A Természet erős, bosszúálló, gyilkos, letaroló, menekülő, támadó, védelmező, hatalmas, az ő Természete az Anyatermészet maga. Az Élet esetleges, véletlenek sorozata. És az ember? Milyen az ember? Kis mitugrálsz a világban, hangyák, akik folyton magasabbra törnek, épitenek, rombolnak, amig elég nem lesz. Semmiből sem tanulnak. Mert semmiből sem tanulunk.

De legalább Fülöp szigeteken már senki nem kérdőjelezi meg a klimaváltozást – teszi hozzá Amalie, aki a legbátrabb nők egyike, akit ismerek. Ő a filippinó Greenpeace igazgatója, ő vezeti a kampányokat, ő , az a csöpp kis nő, akiben akkora erő van, mint kevesekben.

Nem úgy, mint Texas-ban, ahol nemrég belevették a tankönyvekbe, hogy nincs is klimaváltozás – teszem hozzá és az életükre gondolok, a bizonytalanságra, a kiszolgáltatottságra és a viharra. Mit tennék, ha értem jönne a vihar?

Rájuk gondolok, akiket személyesen ismerek, Jasmine-ra, Noime-re és Amalie-re.
Remélem biztonságban vagytok.
És remélem hamarosan vége lesz ennek az őrületnek.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr576989993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

¿Qué tapas hay? 2014.12.21. 01:17:21

A Fülöp-szigetek lakossága kb. százmillió fő. Mielőtt az ipari forradalom és a világkereskedelem hatásai érezhetőek lettek volna kb. 2,5 millióan éltek ott. Kérdés, hogy a Fülöp-szigetek természeti erőforrásai hány embert képesek eltartani fosszilis energiahordozók használata, illetve az arra épülő ipari és kereskedelmi vertikum nélkül.

Más, kis tájfun-statisztika (Fülöp-szk.)

év tájfun áldozatok összlakosság áldozati arány
1867 Angela 1800 4000000 0,0450%
1881 szept. 20000 6000000 0,3333%
1897 okt. 1500 7833000 0,0191%
1951 Amy 991 21000000 0,0047%
1952 Trix 995 22000000 0,0045%
1984 Nitang 1363 48100000 0,0028%
1991 Uring 5100 60710000 0,0084%
2011 Sendong 1268 92000000 0,0014%
2012 Pablo 1901 93000000 0,0020%
2013 Yolanda 6300 96000000 0,0066%

Éves természetes népességnövekedés: 2%

Mr. Waszabi 2014.12.21. 07:20:43

Marhaság, hogy a fejlett országok a felelősek az éghajlatváltozásért. Ez csak egy illúzió, mert így keltik magukban az emberek azt a hamis érzést, hogy tehettek volna, vagy tehetnének a geológiai változások ellen bármit is. A Föld története során az emberiség előtti korokban is voltak éghajlatváltozások, periodikusan, és lesznek is. Jelenleg is egyre fokozódik a vulkáni tevékenység globálisan, ami önmagában elintézi a dolgot, s ehhez az emberi tevékenységeknek semmi köze. Akkor is megtörténik, ha már 100 éve kihaltunk volna vagy az ipari forradalom nem történik meg.

Patreides · patreides.blog.hu 2014.12.21. 07:24:06

Nos, persze lehet emlegetni a fejlett nyugatot, nyilván okkal, de azért azt megjegyezném, hogy jelenleg a legtöbb erdőt és fajt például Brazíliában irtják ki évente, és a földi klímára nézve a legnagyobb veszélyt jelenleg és a jövőben Kína jelenti.

magyarben 2014.12.21. 11:42:25

Tisztelem a környezetvédők munkáját, és sajnálom a klímaváltozás áldozatait, éljenek bárhol is a világban, de!:
Kedves Baranyai Liza!
"Az éghajlatváltozás Budapesten esetleg azt jelenti, hogy nincs télen hó vagy nyáron egyre melegebb van."... Bezzeg Bankokban...
Írását (nagyjából) eddig olvastam, mert ez a mondata irritáló, és mind Önt mind a Greenpeace-t hiteltelenné teszi (számomra)!
Ilyen degradáló kijelentést (szerintem) a magyar emberek közül senki nem engedhet(ne) meg magának hazánkkal kapcsolatban (pláne nem ezen szervezet nevében)!
(Ugyan a wikipédiát fenntartásokkal kell kezelni, de már abban is benne van, hogy miért?) Mert!:
" Ürge-Vorsatz Diána, az ENSZ-jelentés készítésében résztvevő Közép-európai Egyetem docense kijelentette, hogy ökológiailag Magyarország a legmagasabb sérülékenységi területbe tartozik. A magyarországi átlaghőmérséklet növekedése majdnem másfélszer gyorsabb a globális klímaváltozás mértékénél.[103] A hirtelen lezúduló eső nagyobb károkat fog okozni a jövőben. Az árvizek erősödésének orvoslására a magyar tudósok az Új Vásárhelyi-terv megvalósítását szorgalmazzák. Magyarország világszinten az üvegházhatású gázok kevesebb, mint 0,5%-ának kibocsátásáért felelős, ugyanakkor Magyarországot erősen sújtja a felmelegedés, egyre szárazabbá válik az éghajlat.[104]
Európában Magyarország a legveszélyeztetettebb a csapadékmennyiség csökkenésének szempontjából!" tehát
Magyarország Európa legveszélyeztetettebb állama a klímaváltozás szempontjából!!!

(ezt is ajánlanám elolvasni a témában: mta.hu/tudomany_hirei/a-valtozo-eghajlat-kovetkezmenyei-a-karpat-medenceben-126048/, és ezt is: www.vgfszaklap.hu/vgf-online/magyarorszag-europa-legveszelyeztetebb-allama-a-klimavaltozas-miatt)

Zöld_Dani 2014.12.21. 12:35:23

@magyarben: Ezzel a szerző és a szerkesztő is tisztában van, itt az irónia eszközével akartunk élni. Úgy látszik, nem jött át. Sajnáljuk.

magyarben 2014.12.21. 18:15:50

@Zöld_Dani: Én kérek elnézést!
Szarkasztikusnak értelmeztem a mondatot, de így "Egy szót se szóltam, azt is csak halkan tettem!"

Ha már irónia:
A szomorkás írást (végre) végigolvasva <tetszett> az jutott az eszembe: Mi lett volna a fenti blogbejegyzést egy texas-i ember írta volna (vagy önök úgy tálalják, mintha tőle származott volna)?
süti beállítások módosítása