A német nagykoalíció családügyi minisztere, a szociáldemokrata Manuela Schwesig nevéhez köthető törvénytervezet szerint a jövőben Németországban a prostituáltaknak regisztrálniuk kell magukat az önkormányzatoknál. Az új törvény a beterjesztő szerint segíthet visszaszorítani az emberkereskedelmet és a kényszerprostitúciót. Az ellenzők, így a prostituáltak érdekvédelmi szervezetei és a Kalózpárt szerint is a regisztráció stigmatizálná a prostituáltakat, és sokan félelemből nem és jelentenék be magukat. A törvény engedélyhez kötné még a bordélyházak működését, továbbá tervbe vették az egészségügyi szűrés és a óvszerhasználat kötelezővé tételét. Vita van még a kényszerprostituáltak kuncsaftjainak bűntethetőségéről, amit elsősorban a kereszténydemokraták szorgalmaznak. A kérdés azért problémás, mert a rendőrség és más hatóságok is elsősorban a kuncsaftoktól szereznek tudomást a kényszerprostittúcióról. Az alábbiakban egy korábban prostituáltként kenyerét kereső nő levelét közöljük.

koch-krawczak.jpg
Fotó: Focus

Kedves Politikusok!

Ezekben a hetekben egy új törvényt tárgyalnak meg a prostitúcióról, ami szerint kötelező lenne a bejelentés és 21 év lenne - az eredeti tervek szerint - az alsó korhatár. A tervezet ellen jelenleg is tüntetnek ún. "szexuális munkások", akik a "hivatalűzés szabadsága" mellett kardoskodnak. A regisztráció szerintük stigmatizál.

Mint egykori prostituált, szeretném Önökkel megosztani a tapasztalataimat, hogy tudják, miért támogatom a regisztrációt és a 21 éves korhatárt.

Nekem - hogy finoman fogalmazzak - nehéz családi körülményeim voltak. 15 évesen összeakadtam egy "ügynökkel", aki kihasználta tapasztalatlanságomat és a törődés, védelem utáni igényemet, aki végül "eladott" egy bordélynak. Ők értenek ahhoz, hogyan kell behálózni valakit. Hamar felismerik azokat a kiszolgáltatott, törődésre vágyó lányokat.

Értsék meg, hogy a fiatal emberek nagyon könnyen befolyásolhatóak és mindig szerepet játszik az egészben az alkohol és a drogok is. Ha az ember egyszer bekerül abba a miliőbe, onnan nincsen többé kiút, nem lehet ismertségeket kötni azon kívül.

Sok lány első szexuális élményeit az utcán vagy a bordélyban szerzi meg. A kuncsaftoknak olyan kéréseik vannak, amikről még nem is hallottak és el sem tudják képzelni. De vissza tudnák utasítani a kuncsaftot és a "kívánságait"? Hogyan sikerülhetne ez egy fiatal lánynak, akit nyomás alatt tart a kuncsaft és vinnie kell a pénzt a stricijének vagy a családjának? Ezért gondolom, hogy szükség van egy alsó korhatárra, egy 21 éves ugyanis jobban tud védekezni a pszichés terror és az erőszakkal szemben, mint egy 18 éves.

Amikor Lengyelországból egy német kuplerájba jöttem, azt hittem, hogy minden jobb lesz, de éppen az ellenkezője történt. Sokkolt, hogy mennyire elfogadott a prostitúció Németországban, és hogy mennyire megalázzák a kuncsaftok a lányokkal. Már elnézést, de Németország egy nagy bordély!

Nem beszéltem németül és nem ismertem ki magam. A bordélyban a többi lány többsége is külföldi volt, akárcsak én. Gyakran cserélődtek, senki nem tudta követni, hogy hova kerültek. Ezért támogatom a bejelentési kötelezettséget, ami magukat a prostituáltakat védené meg.

Az ún. "szexuális munkások" azt mondják, hogy a regisztráció "stigmatizálná" őket. Ezt azok mondják akiknél landol a nyereség. Ha valami stigmatizál, az a miliő, amiben a lányokat úgy kezelik, mint egy utolsó szemetet. A lányok, akikkel az utcán találkozom olyanokat mesélnek, hogy napról-napra nő bennem a motiváció, hogy harcoljak azért, hogy ez az egész véget érjen.

Azt mesélik a lányok, hogy éhesek. Azt mesélik a lányok, hogy nincs hol fürdeniük. Azt mesélik a lányok, hogy perverziókat kérnek a kuncsaftok, amiket nem bírnak ki. A lányok ki akarnak szállni, de nem tudják hogyan és utána hova mennének. És amikor elmennek a munkaügyi hivatalba, azt kérdezik tőlük: "Hova van bejelentve?" Sehova nincsenek bejelentve, ezért is támogatom a bejelentési kötelezettséget.

És ha már a témánál vagyunk: szükség lenne kötelező egészségügyi vizsgálatra is. Nemrég találkoztam egy lánnyal, akinek alhasi rákja volt. Sürgősen el kellett volna látni, de az anyja zsarolta őt otthonról. A gyerekei az anyjánál élnek a szülőhazájában, és azzal fenyegette, hogy otthonba adja őket, ha nem küld pénzt a lánya. Így még mindig az utcán strichel. Az ő esete nem egyedülálló, a legtöbb strici akkor küldi a lányokat orvoshoz, amikor már tényleg nincs más lehetőség.

Azért mondom el ezt mind Önöknek, mert egy pár ún. "szexuális munkás", akik a saját vitatható érdekük érvényesítése miatt olyanokat mesélnek a prostitúcióról, amik köszönő viszonyban sincsenek a valósággal. Gondoskodjanak róla, hogy a törvényük a többi százezrek hasznára vál és megvédi őket. Lehetőség szerint még azelőtt, hogy prostituálódnának.

Mert minden egyes nap túl sok abban a környezetben. A következmények a lányok számára visszafordíthatatlanok.

Üdvözlettel,

Jana Koch-Krawczak

 

(Fordította: Mikecz Dániel)

Eredeti megjelenési helye: http://www.emma.de/artikel/offener-brief-einer-ex-prostituierten-317791

 



Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr606763049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása