Ha a magánvéleményemre kíváncsiak a fiatalok, akkor azt tudom mondani, hogy azért, mert nem szabad elfelejtenünk, hogy a szakszervezet az a szervezet, amelynek olyan fontos dolgokat köszönhetnek a munkavállalók, mint a tisztes bérek, a fizetett túlórák, a bérpótlékok, a munkahelyi egészség és biztonság, a munkavállalók közötti megkülönböztetés tilalma, az egyenlő munkáért egyenlő bér elve, a fizetett éves szabadság, a szülési szabadság, a betegszabadság, és még hosszan sorolhatnám. Fiatal szakszervezeti vezető kollégáim a mi feladatunk és a mi felelősségünk, hogy a jövő generációkhoz eljuttassuk a szakszervezetek üzenetét.

Nagy Viktória, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági tagozatának alelnökének írása.

working-class.jpg

Őszintén szólva, ha egy fiatal ezt kérdezi tőlem, mindig elgondolkozom, hogyan is közelítsem meg a kérdést. Azon már régen felülemelkedtem, hogy régi és új ismerőseim körében még mindig megdöbbenést kelt, ha a „Hol dolgozol?” kérdésre elmondom, hogy egy nagy szakszervezeti konföderációnál. Inkább azt próbálom megértetni a kérdés feltevőjével, hogy miért is fontos az, amit a szakszervezetek tesznek, képviselnek.

Na, de vissza a címben szereplő kérdéshez. Miért legyél szakszervezeti tag?

Nos, ha rövid – és kissé demagóg – akarok lenni, akkor azért, hogy legyen beleszólásod abba, ami mint munkavállalóval történik Veled, hogy ne döntsenek Rólad, Nélküled.

Ha kevésbé hatásvadász választ akarok adni a kérdésre és az érzelmek helyett inkább az észérvekre apellálok, akkor felsorolhatom a szakszervezeti tagságból származó előnyöket (ezek persze ágazati szakszervezetenként eltérőek):

-          ingyenes jogi tanácsadás

-          ingyenes vagy kedvezményes biztosítások

-          kedvezményes mobiltelefon előfizetés

-          kedvezményes bankszámlacsomag

-          tagkártyával igénybe vehető szolgáltatások (pl. olcsóbb tankolás, kedvezményes vásárlás bizonyos üzletekben, éttermekben, stb.)

-          továbbképzéseken való részvételi lehetőség

-          ingyenes szakszervezeti újság, hírlevél a legfontosabb munkavállalókat érintő hírekkel

-          ingyenes vagy kedvezményes közösségi programok, rendezvények

-          segélyezés bizonyos magánéleti helyzetekben

-          kedvezményes üdülési lehetőségek szakszervezeti üdülőkben, stb.

Ha összeadjuk mindezt – és persze, ha a tag ténylegesen él is a számára biztosított lehetőségekkel –, akkor úgy gondolom, hogy bőven megéri az a havi átlagosan 1000 – 2000 Ft közötti tagdíj. És akkor ebben az érvelésben még nem is említettem magát az érdekvédelmet, az úgymond a hab a tortán, az extra, amit a szolgáltatások mellé kap a tag.

Ha viszont a magánvéleményemre kíváncsiak a fiatalok, akkor azt tudom mondani, hogy azért, mert nem szabad elfelejtenünk, hogy a szakszervezet az a szervezet, amelynek olyan fontos dolgokat köszönhetnek a munkavállalók, mint a tisztes bérek, a fizetett túlórák, a bérpótlékok, a munkahelyi egészség és biztonság, a munkavállalók közötti megkülönböztetés tilalma, az egyenlő munkáért egyenlő bér elve, a fizetett éves szabadság, a szülési szabadság, a betegszabadság,… és még hosszan sorolhatnám.

A szakszervezetek azért küzdenek a 18. századi kialakulásuktól napjainkig, hogy a munkavállalók jobb munkakörülmények között, tisztes bérért tisztes munkát végezhessenek szerve a világon. Manapság már természetesnek tűnhetnek azok a dolgok, amelyeket az évek során elértünk, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a munkavállalók összefogása nélkül, a szakszervezet intézménye nélkül ezek a dolgok nem jöhettek volna létre.

Ahhoz pedig, hogy további eredményeket tudjunk elérni és megtarthassuk az eddigieket (mert ugye amit adtak azt el is vehetik) szükség van a minél nagyobb számú és aktív részvételt vállaló szakszervezeti tagságra, köztük véleményem szerint kiemelten a fiatalokra, akik modernitást és fejlődést hozhatnak a rendszerbe.

Azt a legfontosabb megérteni, hogy – és most megint kicsit demagóg leszek – együtt erősebbek vagyunk, és több mindent tudunk kiharcolni mindannyiunknak, mint egyenként csak saját magunknak.

Tudom, hogy manapság már nem feltétlenül „trendi” egy közösséghez tartozni és aktívan felvállalni a gondolatainkat, kiállni az érdekeink mellett. A legújabb ifjúságkutatás – Magyar Ifjúság 2012 – szerint az én generációm az ún. „csendes generáció”, amelynek tagjai inkább otthon ülnek a számítógép, vagy még inkább a tablet vagy okostelefon billentyűit nyomkodva, céltalanok és elveszettek, nagy részük munkanélküli, nem érdekli őket a közélet, nem formálnak véleményt és – ez a kedvencem – „kádári nosztalgiával” tekintenek egy olyan korra, amikor még legtöbben nem is éltek.

Én erre azt tudom mondani, hogy hiszem és remélem, hogy ez a kutatás korántsem mutat helyes képet a felnövekvő generációról. A mai fiatalok igenis értelmes, okos, gondolkodó állampolgárok, akik fel tudnak lépni az érdekeik védelmében, gondoljunk csak például a felsőoktatás átszervezése ellen tartott megmozdulásokra. Szóval inkább csak arról kellene meggyőzni őket, hogy a szakszervezeti tagság fontos, a kivonulás pedig nem megfelelő válasz.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr846672717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2014.09.23. 20:07:28

Szerintem senkit sem kéne győzködni a tagságról, ha lenne, vagy egyáltalán csak láttatok volna valaha is SZAKSZERVEZETET!!

torró 2014.09.23. 20:53:35

@HK417:
Igaz! Ámbár most már a nyugati világban is rokkant a szakszervezetek ereje, de nálunk nem is volt.Mármint normálisan önszerveződött szakszervezet.Csak a nyugati híradásokból lehet látni a szervezetek erejét.
Csak pár szösszenet a Kádári kötelező szakszervezetről.1970-n, volt egy motorbalesetem,1 évig nem tudtam dolgozni.Félév után bementem a sz.sz.vezeti titkárhoz, hogy kaphatnék e segélyt. Azt mondta menjek 1 hét múlva mert most nem tudja.Be is mentem, ő nem volt ott, és az asztalon ott volt a lista ki kapott abban a hónapban segélyt.Az egész vezetői kar ott volt 2000Ft erejéig.Akkor nekem 1300Ft volt a havi keresetem. Jött a titkár és azt mondta, sajnos nekem nem tudott adni,mert sok volt a rászoruló, de a jövő hónapban talán kaphatok 400 Ft segélyt. Megkérdeztem, hogy lehet a vezérkarnak segélyt adni, mikor tudtommal mind egészséges? Elkezdet üvöltözni, hogy merészeltem belenézni az irataiba. Mondtam neki , tudja mit? Adja oda a vezérkarnak azt az én 400 forintomat is, de ne merészeljenek többet szakszervezeti díjat levonni a fizetésemből. És soha az életben többet nem léptem be.
Ez persze akkori történet, de nézzék meg mi lett a hatalmas vagyonnal, üdülőkkel ami úgymond a dolgozóké volt. Nos ez a Magyar valóság.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2014.09.23. 21:01:05

@torró: Tudod, uram, itt nincs hasonló vagyona a szakszervezetnek--csak igazi függetlensége és hatalmas ereje.

dr Smittpálelnökúr 2014.09.23. 21:41:39

A betegszabadsaghoz a világon semmi köze a szakszervezeteknek. A szülési szabadsághoz szintén. (De ha valaki bebizonyítja, hogy működtek szakszervezetek a Thurzók és Fuggerek idejében, akkor, kalapot emelek előtte.)

A tagság előnyeiként felsorolt lista szánalmas, ezzel senkit nem lehet meggyőzni.

kvadrillio 2014.09.23. 22:10:44

AZÉRT, HOGY AMIT EZEK A RENDSZERVÁLTÓ HARÁCSOLÓK 25 ÉV ALATT ELLOPTAK A MAGYAR NÉPTŐL, ÖSSZEFOGÁSSAL VISSZASZEREZHESD !

MERT A SZAGGGSZERVEZETEKET IS ŐK ÉPÍTETTÉK LE, HOGY A SZABADRABLÁST KÖNNYEBBEN MEGCSINÁLHASSÁK ! :):)

X.Y.Z 2014.09.24. 00:35:57

A szakszervezet a legrosszabb dolog, ami egy munkavállalóval történhet. Fogadatlan prókátorok...

2014.09.24. 07:51:53

@kvadrillio: Ez igaz. Nonszensz, hogy bármilyen vállalat megteheti a túlóra lojalitás alapú megítélését. Tehát azért dolgozik ingyen az alkalmazott túlórában, mert a cég sorsa kell, hogy a szeme előtt lebegjen. Kommunista szombat, társadalmi munka...

2014.09.24. 07:58:04

@torró: Nem tudom miben rokkant volna a nyugati szakszervezetek ereje. Minimális havi tagdíj fejében nagyon hatásos jogi képviseletet biztosítanak, sok esetben nem is jut el egy-egy panasz a peres útig. A magas bírságok miatt a munkáltató kénytelen betartani munkajogi szabályzást.

f@sk4l4p 2014.09.24. 08:05:54

Mit tudott a szakszervezet felmutatni az utóbbi 25 évben?
Kérem pontokba rendezve felsorolni.
Amíg a Mercedes gyárban 350-400 euróért dolgoznak a munkások, szemben a nyugati 2000-2500 eurós bérekkel, nincs miről beszélni.
Persze nyilvánvaló, hogy nem fog a menedzsment 2000 eurót fizetni egy magyar melósnak mert akkor nem jönne ide, de hogy a szakszervezet nem tud kiharcolni egy 200e nettós fizetést legalább a gyárban az arcpirító.

2014.09.24. 08:10:10

@f@sk4l4p: Csak a felsorolt előnyöket érdemes megnézni, hogy mit tart a legfontosabbnak, komolytalan. Az érdekképviselet meg hab a tortán, mellékes... Viszont itt nem hogy habot, de tortát sem osztanak.

2014.09.24. 08:14:13

Érdemes beleolvasni az osztrák szakszervezet bemutatásába és összehasonlítani a szolgáltatásaikat a fenti posztban bemutatott előnyökkel.

www.migration.gv.at/en/living-and-working-in-austria/working/representation-of-employees.html

jogalany 2014.09.24. 08:24:52

Valódi szakszervezet nincs, mint ahogy valódi kamarák sincsenek, mármint a szó valós jelentése értelmében.
Megélhetési politikusok vannak horribilois fizetésekkel és ezért gründolják a szervezetet szak-, nak.

ingyenebed 2014.09.28. 11:03:43

az Orbán-kormány által aláírt stratégiai megállapodások tartalmát az érintett szakszervezetek véleményezték-e? vagy mit tettek azért, hogy véleményezhessék?
egyáltalán mit gondolnak arról, hogy az elvileg a magyar népet képviselő kormány titkos tartalmú megállapodásukat köt a magyar területen magyar munkavállalókkal dolgozó cégekkel a magyar nép háta mögött?
ha pl adócsökkentést vállalt ezekben a szerződésekben, akkor azokhoz a magyar népnek nincs-e köze véletlenül?

"semmit rólunk nélkülünk!"

(posztban szereplő szaksz tagság kínálta előnyök egy fogyasztói közösséget jelentenek konkrétan, munka-tőkéhez semmi közük. bocs)
süti beállítások módosítása