Az éppen három éves Occupy Wall Street egyik kezdeményezése bizonyította, hogy a politikában elengedhetetlen a cselekvés, és hogy ennek nem akadálya a széles részvétel. Az Occupy Wall Street egyik leágazásának, az adósságcsapda ellen küzdő Strike Debt által működtetett Rolling Jubilee kezdeményezésnek sikerült tegnap 2700 amerikai diák tartozását leírnia. Jó példa ez arra, hogy a társadalmi mozgalmak nem csak szimbolikus cselekvésre képesek. Magyarországról tekintve az is példamutató, hogy egy alulról építkező kezdeményezés a kölcsönös szolidaritás talaján ilyen horderejű akcióra képes állami részvétel nélkül.

Mikecz Dániel írása.

students-loans.jpg

 

Kép: PoliticalCartoons.com

Az éppen három éves Occupy Wall Street egyik kezdeményezése a minap 2700 hallgató diákhitelét írta le közösségi adományok segítségével. Jó példa ez arra, hogy a társadalmi mozgalmak nem csak szimbolikus cselekvésre képesek.

Majdnem napra pontosan három éve, 2011. szeptember 17-én rajtolt a New York-i Zucotti parkban az Occupy Wall Street mozgalom. A megmozdulást a kanadai Adbusters csoport kezdeményezte, amely korábban elsősorban a nemzetközi cégek logóinak, reklámjainak, képes világának átértelmezésével (culture jamming) gyakorolt kritikát a nagyvállalatok által irányított kapitalizmusra. A mozgalom a 99% nevében bírálta a növekvő szociális és gazdasági egyenlőtlenséget. Míg 1980-ban a háztartások felső 1% a jövedelmek 10%-a fölött rendelkezett, ez 2007-ben meghaladta a 23%-ot, ezzel pedig elérte az 1928-as szintet. Mintegy két hónap után az aktivistákat a rendőrök végül kiszorították a Zucotti parkból.

Az OWS mozgalmat sok kritika érte a világos követelések, a pragmatikus programok hiánya miatt. A politikai mozgósítás azonban nem csak kidolgozott programpontok mentén lehetséges, a fiatal társadalmi mozgalmak sajátja éppen az, hogy hirtelen egymásra találnak olyan emberek, akik felismerték, hogy azonos sérelem érte őket. A Zucotti park elfoglalásának két hónapja alatt az ott résztvevők között megerősödött az összetartás, a szolidaritás. A tiltakozó táborban kialakultak a bázisdemokratikus, vagy pontosabban fogalmazva horizontális döntéshozatali formák. Talán többeknek ismerősek a nyílt gyűléseken a közönséggel való folyamatos kommunikációt lehetővé tévő kézjelek, amelyeket aztán Magyarországon is használni kezdett a hallgatói mozgalom. Ez nem a véget nem érő, öncélú túlbeszélés moderálása. A mozgalmak aktivistáik, támogatóik, a kívülállók és az ellenérdekeltek számára is demonstrálni kívánják az általuk ideálisnak vélt normákat, ehhez tartoznak a horizontális döntéshozatali formák is.

A politikában elengedhetetlen a cselekvés, és hogy ennek nem akadálya a széles részvétel, ill. az OWS által is ideálisnak vélt közösségi normák, azt éppen az elmúlt nap híre igazolja. Az OWS egyik leágazása, az adósságcsapda ellen küzdő Strike Debt által működtetett Rolling Jubilee kezdeményezésnek sikerült tegnap 2700 amerikai diák tartozását leírnia. Az Egyesült Államokban az ezredforduló óta rohamosan nőttek a diákhitelek, mind számuk, mind a felvett összeg tekintetében. 2004 és 2012 között a diákhitelt felvettek száma 70%-kal növekedett 23 millióról 39 millióra. Ugyanebben az időszakban az átlagos felvett összeg is 70%-kal emelkedett, 15 ezerről 25 ezer dollárra. A teljes diákhitel-állomány 2004 és 2012 között 600 milliárd dollárral nőtt meg, mára pedig megközelíti az 1000 milliárd dollárt. Magyarország teljes GDP-ja 2013-ban 132,5 milliárd dollár volt. A Rolling Jubilee úgy volt képes az adósság leírására, hogy nem egyes adósokat mentett ki, hanem megvásárolt egy egész portfóliót. A 2700 diák adóssága összesen mintegy 3,8 millió dollárt tett ki, amit a Rolling Jubilee csupán 106 709 dollárért vett meg, azaz 1 dollárt 3 centért. Az akcióval a csoport arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy az adósságok, amelyek csapdájában vergődik az amerikai középosztály, gyakran látszólagos. A hitelek portfólióit a bankok, kockázati befektetők az állomány tényleges értéke alatti áron adják-veszik. A Rolling Jubilee magánadományokból finanszírozza akcióit: eddig több, mint 700 ezer dollár felajánlásból 18,5 millió dollár adósság kiváltását tudták megszervezni.

A teljes adósságállományokhoz képest ez nagyon csekély összeg, a magyar háztartások devizahitel-állományának is csak 0,05 %-a. A Rolling Jubilee akcióinak a lényege az, hogy rámutassanak a hitelezési ipar álságosságára és tudatosítsák azt az amerikai polgárokban, akik így nyomást tudnak gyakorolni a döntéshozókra is. Másrészről az ilyen példák áttörhetik a gazdasági racionalitásokról szóló mantrák falát is. Magyarországról tekintve az is példamutató, hogy egy alulról építkező kezdeményezés a kölcsönös szolidaritás talaján ilyen horderejű akcióra képes állami részvétel nélkül.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr356708295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2014.09.19. 07:55:52

Nagy trükk nincs benne. Adományt gyűjtesz a diákok támogatására, amiből diszkont áron megveszed az adósságokat.

Münchausen báró, illetve pénzcsinálógép szindróma, amennyiben azt sugallja, hogy az egész társadalom képes lenne megmenteni önmagát úgy, hogy összességében kevesebbet fizetünk vissza, mint amennyi hitelt felvettünk. Kérdés, hogy a tartozás miből adódik össze, de mivel USA-ban aligha van devizahitel probléma, csak a felgyűlt kamat és az eredeti tőketartozás lehet mögötte, szóval nem a bankok machinációja kopasztja meg az egyszeri pógárt (az, hogy Mo-on a devizahitelek egyszerű szivatásnak lettek kitalálva, ahol a bankok nem viseltek valódi árfolyamkockázatot, közkeletű, bár valószínűleg téves vélekedés).

A legegyszerűbb nyilván az lenne, ha saját magad ülnél le tárgyalni a bankokkal a saját tartozásod diszkontáron történő visszavásárlásáról. Stabil állásban, igyekvő yuppie képében felveszed a lehető legtöbb pénzt. Utána baszol fizetni, megüzened, hogy hippinek álltál és nem érdekelnek az ilyen dolgok többé. Aztán x idő múlva megkeresed a bankot, hogy mégis yuppie lennél, de engedjék el az adósság egy részét, cserébe egyben törlesztesz.

Pusztán a pénzügyi érdek alapján a banknak bele kéne mennie, ha jobb ajánlatot adsz, mint amit a követeléskezelő cég fizetne. De nyilván a moral hazard probléma miatt ez nem lehetséges, illetve nem kívánatos. Na most nekem ez az occupy akció kicsit erről szól, csak van egy közösségi eleme. Kérdés, hogy ha hárman összeállva csináljuk ugyanezt, akkor a bank nemm küld el minket a fenébe? Ha húszan csináljuk? Ha százan? Ha tízezren?

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2014.09.19. 12:26:26

Nem értek egyet a válogatás nélküli adósmentéssel, legyenek azok amerikai diákok, vagy magyar devizahitelesek. Akik arra vették fel a hitelt, amire az való, vagyis a tanulmányok finanszírozására vagy a család anyagi helyzetéhez és valós szükségleteihez mért lakhatási lehetőség megvásárlására, azoknál még talán támogatnám, de ott sem a teljes elengedést, és azt is csak akkor, ha bebizonyosodik az átverés ténye.

De aki elbulizza, vagy azért vesz nagyobb lakást a szükségesnél (vagy nulla önerővel + minimálbérrel), mert fél, hogy lúzernek nézik, annak nem adnék. Persze a kérdés, hogy hogyan tudod ezeket kiválogatni?

fifibá55 2014.09.19. 14:18:42

"A Rolling Jubilee magánadományokból finanszírozza akcióit"

Ha valaki kifizeti más adósságát, tegye, magánügy. De a bankok azért mentek bele az üzletbe, mert megérte nekik, ahogy azt @zombizan is megírta, nem pedig azért, mert hű, de megijedtek.

A diákok abban is hibásak, hogy nem kértek segítséget kormányunktól a csúnya hitelező bankok ellen..

ingyenebed 2014.09.21. 11:10:39

@zombizan:

hát a devhitelesek azért kaptak a 13% ft hitel kamat helyett 5% chf hitel kamatot, hogy cserébe viseljék az árfolyamkockázatot. ez volt az üzlet lényege. ha ezt BÁRKIRE át akarják hárítani, az közönséges lopás. az országkockázat kicsit más kérdés, itt lehet vitatkozni, hogy az egy pénzügyi szakmai kérdés, és a banknak meg kellett volna oldania máshogy, vagy az ország gazdaságpolitikáját végső soron maguk a hitelfelvevő polgárok határozzák meg a szavazataikon keresztül, tehát ebben is övék a felelősség (persze nem csak az szavaz, aki hitelet vett fel).

___________________________ (törölt) 2014.09.22. 15:48:26

Mint amikor egy elromlott óra is napjában kétszer helyesen mutatja az időt, ez az eset, amit a rothbardi típusú extrém libertáriusok kezelnek jól: a probléma a hitelpénzrendszerrel van, a jegybanki és kereskedelmi banki pénzteremtéssel.

Mert ha valami aranyat, tojást, vagy kétszáz darab alsógatyát ad kölcsön, arra elfogadható a kamatszedés, mert azok valódi javak, amiket szorgos munkával meg kellett keresni, meg kellet takarítani, nem elbaszni, és élvezetükről a kölcsön időtartamára le kell mondani.

De amikor a pénz csak papír vagy számok egy bankszámlán, erőfeszítés nélkül teremthető, ugyan hogyan jogos arra kamatot szedni? Persze, nem is annyira a kamattal, hanem magával a teremtésével van a baj. De a kamat is tünet.
süti beállítások módosítása