ZEHRA_foto_Boris_Nemeth_006.jpg

Fotó: Boris Németh

Van cigánypárt, amelyik hatalmasat bukott a választáson; a világ sikeres kisebbségi integrálódási és emancipálódási folyamatait kisebbségi pártok nem tudták sokban szolgálni, és, mondjuk Barack Obamát nem a feketék pártjának jelöltjeként választották meg kétszer elnöknek, hanem a liberális demokrata párt, egy mainstream párt jelöltjeként.

Krémer Balázs írása.

 

Be kell valljam, elfogult vagyok Bíró Andrással, és elfogultságom azt mondatja velem, hogy Andrásnak zsigerileg ismét, mint oly sokszor máskor, megint igaza van.

Elfogultságom oka kettős. Egyrészt, amióta ismerem, azaz, uszkve huszonöt éve, András anarchista lokátorai mindig irányadóak voltak számomra. „Semmi hatalmat senkinek!”, sistereg belőle mindig ’68 párizsi grafitijának üzenete, és mindaz, ami mindebből következik: akinek túlhatalma van (államtól, piactól, bármitől), annak „toll a fülébe” (olykor más a másába…), és akinek nincsen hatalma, nemhogy mások befolyásolására, de még a saját autonómiáinak védelmére sem – amellé oda kell állni. András nem szokta túlkomplikálni ezt a dolgot, olyannyira, hogy kis honunkban szokatlan módon, amolyan amerikaias individualista moralitásból fakadóan, ő odaáll, járatja a száját, mozgósítja azt, akit tud – ő úgy, ahogyan tud, ahogyan erejéből futja, ő odaáll a hatalmuktól megfosztottak mellé. Én ezt leginkább csodálni tudom – és követendő mintának tekintem, akkor is, ha bennem számos gátlás és fék működik abban, hogy ne így éljek.

Innen nézvést Bíró írása banális evidenciaként következik mindabból, ahogyan ő megéli életét, ahogyan teszi a dolgát: a cigányoknak nincsen hatalmuk, nincsen hatalmi reprezentációjuk; tehát kell, hogy legyen; tehát, nekik is kell egy olyan szervezetük, pártjuk, amely a politika, a politikai hatalomért folytatott versenyben reprezentálja őket.

Világos és tiszta logika, következik mindabból, amit Bíró képviselt és képvisel.

Másfelől…és most helyesebb nyelni egy nagyot, utána folytatni: szóval, másfelől nagyon nincsen igaza Bírónak abban, hogy a cigányság hatalmi leszorítottságán, kirekesztettségén és megnyomorítottságán az javíthatna, ha lenne egy cigány párt.

Itt most sok ellenérvnek kellene következnie, és egy amolyan politika-filozófiai fejtegetésnek arról, hogy miképpen gondolkodhatunk modern demokráciáról, benne a jellemzően ideológiai célok és értékek mentén szerveződő politikai pártok szerepéről, és arról, hogy miért kudarca a demokráciának az, ha mégsem. De, ez most nem következik, csak jelzésszerűen: van cigánypárt, amelyik hatalmasat bukott a választáson; a világ sikeres kisebbségi integrálódási és emancipálódási folyamatait kisebbségi pártok nem tudták sokban szolgálni, és, mondjuk Barack Obamát nem a feketék pártjának jelöltjeként választották meg kétszer elnöknek, hanem a liberális demokrata párt, egy mainstream párt jelöltjeként.

András felvetése tisztességes és pártolandó értékektől vezérelt, de naiv és irracionális. Mondjuk, annyira irracionális, mintha valaki azt a gondolatot vázolná fel, hogy a cigányok nem részesülnek a tőke és a multinacionális vállalatok hatalmából, és emiatt szükségszerű lenne egy cigány IKEA vagy TESCO létrehozása. Erről sem gondolnám azt, hogy jó ötlet lenne.

Ascher Tamás hajdani legendás kaposvári Brecht rendezésében, a szecsuáni jólélek vízárusa már a legördülő vasfüggőny alól, lehasalva már csak a feje látszódott a nézőtérről, úgy kiabálta azt, hogy „De azért valami megoldásnak kell, hogy legyen! Muszáj!”

Na már most, hajlamos vagyok így érteni Bíró írását, és igazat adni ebben neki akkor is – ha úgy konkrétan kevés dologban értek vele egyet.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr936486597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása