Versenyezni Kínával?

2014.07.31. 10:08

Flickr-JonathanKosRead.jpgA kínai minimálbér elérte a magyart, írja Pogátsa Zoltán blogjában. Noha maga az állítás, ahogyan azt a hozzászólások között többen is kiemelik, erős túlzás, kétségtelen tény, hogy a trend igaz. Kína egyre kevésbé az az ország, melynek versenyelőnye a rendkívül alacsony bérszínvonalon alapszik: trendszerűen igaz, a kínai bérek emelkednek, és lassan zárkóznak fel a magyarhoz. Az eset kapcsán három dolgot érdemes körbe járni: az egyik a kínai bérszínvonal kérdése, talán ez a legegyszerűbb; a második a kínai fejlesztéspolitika kérdése; és ehhez kapcsolódva a harmadik Magyarország helyzete.

Vigvári Gábor írása

Fotó: Flickr/ Jonathan Kos-Read

 

Ami a kínai bérszínvonal emelkedését illeti: ebben önmagában tulajdonképpen semmilyen meglepő nincsen. Számos olyan, a főáramú közgazdaságtanhoz tartozó elméleti modell van, mely segítségével megválaszolható ennek oka. A legegyszerűbb magyarázat természetesen az, hogy az olcsó munkaerő kihasználó beruházások megemelték a keresletet a munkaerő iránt. Mivel Kína népessége hatalmas, így nagyszámú felesleges munkaerő állt rendelkezésre, mely a bérszínvonalat a keresletemelkedés ellenére viszonylag alacsonyan tartotta a bérszínvonalat. Azonban az újabb és újabb beruházások (most már nem csak külföldiek, hanem kínaiak is), még tovább emelték a keresletet, a többletmunkaerő kezd elfogyni, így szükségszerűen emelkedik a munkabér. Ennek természetesen lesz hatása a világgazdaságra. Kína esetében már most látszik, hogy azok a termelési tevékenységek, melyek kifejezetten a képzetlen, olcsó munkaerőt igénylik, egyre kevésbé versenyképesek Kínában, így ezeket (sokszor kínai vállalatok), sorra telepítik át a régióban lévő alacsonyabb bérű országokba, így Vietnámba, Laoszba. Mindeközben Kína egyre inkább képes arra, hogy egyre képzettebb munkaerejével egyre szofisztikáltabb termékekkel jelenjen meg a világpiacon. Ilyen például a közelmúlt napelem botránya: kínai gyártók egyre inkább kezdik kiszorítani erről a piacról a tradicionális német gyártókat. Másrészt a növekvő jövedelmek miatt, illetve a városokba vándorolt, korábban önellátó mezőgazdasági tevékenységet végző munkaerő miatt növekszik Kína importigénye: a mezőgazdasági termékek és az energiahordozók a két legfontosabb. Ez az, ami például Kína fokozódó jelenlétéhez vezet Afrikában.

A fent felvázolt folyamat azonban a valóságban nem megy végbe mindenhol automatikusan. A kulcs az volt, hogy Kína képes volt arra, hogy egyre több és több tőkét vonzzon, illetve arra is képes volt, hogy a fejlődésének eredményeit „újra befektetve” folyamatosan növelje termelését. A kínai siker kapcsán újra előtérbe kerülnek a tág régió korábbi sikerei. Először Japán, majd a kelet-ázsiai kis tigrisek (Tajvan, Korea, Hong-Kong, Szingapúr), utánuk Malajzia és Thaiföld. Kínával kiegészülve ez a régió óriási gazdasági átalakuláson ment keresztül. A kelet-ázsiai modell (noha modellértékűsége és pontos mechanizmusrendszere is vitatott) a legtöbb ember számára az állam gazdaságfejlesztési sikereit jeleníti meg. Kína valamennyire ebbe a trendbe illeszthető, noha a gazdaságfejlesztési sikerek mögötti okok feltárása, úgy gondolom, még hosszú kutatások tárgya kell, hogy legyen. Nem véletlen, hogy a magyar közbeszédben, kormányzati kommunikációban a „keleti szél” fogalma ilyen népszerűségre tett szert, és az állami beavatkozás indokaként hivatkozható.

Végül a magyar szempont. Ennek kapcsán érdemes kiemelni, hogy, legalábbis a kormányzati kommunikáció szerint, Magyarország éppen munkaalapú gazdasággá szeretne válni, mivel a jóléti társadalmakat a munkaalapú társadalmak váltják fel. Mit is jelent ez? Véleményem szerint kétféle értelmezés lehetséges: az egyik szerint, főképpen a centrum országokban, a korábbi jóléti rendszereket felváltja egy másik, munkaalapú rendszer a világgazdaságban. Eszerint, röviden megfogalmazva egy olyan világ köszönt ránk, ahol a jóléti állam funkciói leépülnek, a munkaerőpiacokat rugalmasabbá tesszük (flexicurity). Ebben a kialakuló gazdasági rendben tehát a sikeres centrum országok alapvetően jól képzett, rugalmas munkaerőre alapozott gazdaságukban bízhatnak, melyben az állami befolyás kevésbé jelentős, és alapvetően a versenyképesség javítására korlátozódik.

A másik hazai értelmezés, amely a kormányzat értelmezése, azonban részben felülírja az előzőt: eszerint a munkaalapú gazdaság nemcsak rugalmas, hanem termelő munkát végző gazdaság is. A keleti szél ebben az értelmezésben nem csak az állami beavatkozás másolását jelenti, hanem egyben annak a célnak a kitűzését is, hogy a termelő, ipari tevékenységet támogassuk. Jól látszik ez a kormányzat által kötött stratégiai partnerségi szerződések kapcsán, a preferált egyetemi, főiskolai szakok esetében, stb.… A jelenleg ismert intézkedések alapján az ország sokkal inkább a feltörekvő országok csoportjába kíván tartozni, ahol az olcsó munkaerőre, illetve a centrum régiókból kihelyezett ipari termelésre alapozott fejlődési modell a jellemző.

A stratégia egyfelől lehet érthető, hiszen Magyarország egyértelműen nem tagja a fejlett országok elitklubjának. Azonban a másik oldalról a stratégia könnyen elhibázott lehet: valószínűleg hosszú távon az ország és társadalma nem fogja bírni az árversenyt a feltörekvő egyéb más régiókkal. Még úgy is, hogy a különböző kormányzati intézkedések, mint a közmunkások magánszféra által való használata és az új munka törvénykönyve egyértelműen a bérszínvonal emelkedése ellen hatnak. Mivel az árak lassan konvergálnak a régiós átlag irányába, ezt muszáj valamennyire követni a béreknek is (lásd még az „európai béreket” szlogeneket különböző választási plakátokon). Ráadásul a tőlünk nem túl messze elhelyezkedő, magasabb bérekkel kecsegtető térségek kivándorlási nyomás alá helyezhetik az országot.

Magyarország, ha tetszik a félperiférián van, sok rangsorban az ország átmeneti helyen van a fejlett és feltörekvő gazdaságok között. Jó lenne, ha nem vissza, hanem előre lépni szeretnénk és tudnánk.

 

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr1006484545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bicepsz Elek 2014.07.31. 21:54:55

Kinaban nem csak kinai berek de kinai arak is vannak!!! Magyarorszagon meg nyugati arak es keleteuropai(20%-os)berek.

Krisz11 2014.07.31. 23:02:12

" A kulcs az volt, hogy Kína képes volt arra, hogy egyre több és több tőkét vonzzon,"

Nem. A siker kulcsa az volt, hogy Kína meg tudta védeni a piacait.
Ha bement egy karvaly multi cég akkor azt mondták neki, hogy gyere csak öcsém, de itt legfeljebb kínai vegyes vállalatot alapíthatsz, amiben félig a kínai állam a tulajdonos, nem fogod talicskával kivinni a profitot.

Akinek meg hagytak csak úgy vállalatot alapítani, attól a technológiát "kölcsönkérték", lemásolták a termékét, és elkezdték árulni fele annyiért.

Brix 2014.07.31. 23:23:56

A kínai minimálbér még nem ,de a török már valóban meghaladja a magyart. Sajnos , a kormány úgy javítja a cégek gyenge versenyképességét, hogy gyengíti a forintot. A monetáris politikával, és egyéb gazdasági lépesekkel, nagyon mélyre taszították az árfolyamot
A magyar munkás bére így egyre kevesebbet ér euróban vagy dollárban. Amíg ez a trend fennáll , addig az átlag magyar is egyre szegényebb lesz, ha nemzetközi összehasonlításban nézzük

ezso1 2014.08.01. 01:59:42

Ráadásul mi csak az olcsó munkaerőt tudjuk biztosítani, de arra már nem gondol a "törpecigány" és bűnöző bandája, hogy a kínaiak mindent ami nincs lebetonozva, azt ellopják és lemásolják, többnyire gyenge minősségben. (ez a nagy üzlet másik része)
Márpedig Magyarországon nem fogják megengedni a hamis 'ájfonok, samsungok és egyéb kismillió műszaki cikk gyártását és terítését világszerte.

$pi$ 2014.08.01. 04:33:27

@ezso1: Elég zavaros elméleteid vannak.

Most akkor azért cigány meg bűnöző, mert nem engedi "hamis ájfonok" meg "hamis samsungok" gyártását? Vagy azért, mert erre "nem gondolnak" pedig ők maguk teszik?

Mr. Waszabi 2014.08.01. 06:21:53

Nem épeszű elképzelés,hogy ha van egy ország, ahol az emberek sokkal rosszabb színvonalon élnek, akkor az övékre kell lesüllyednünk, csak hogy versenyképesek legyünk velük. Ez gyáva elképzelés, mert a valódi problémák megoldása helyett inkább szembe megy minden természetes emberi törekvéssel. Olyasmi ez, amikor a kisgyerek félelmei miatt nem képes megtanulni bicajozni vagy úszni, s inkább ideológiát gyárt, ahelyett, hogy megküzdene azzal, amivel valójában kellene.
Oka van annak, hogy a fejlett nyugatiak gazdaságában csak azt és akkora szeletet tudunk kihasítani magunknak, amekkorát. Azaz, a bérmunkát, kevés hozzáadott hazai értéktöbblettel. Ez az ok pedig az ország általános hatékonyságában, pontosabban annak alacsony szintjében rejtezik. Ha növelni szeretnénk a gazdaságból kihasított szeletet, ahhoz először az állam működését kell hatékonyabbá tenni, hogy kevesebb pénzt költsünk kényszerűen annak fenntartására s több maradjon a gazdaságba visszaforgathatóra, valamint jobban megérje itt befektetni, mint másutt. EZ a verseny alapja. Ehhez képest ökör gondolat, hogy jó nagy államot hízlalunk adókból meg hitelekből, amiket az állam felél meg nem térülő dolgokra költve, közben meg a gazdasági szereplőket agyonnyomja, és azzal ámítjuk magunkat, hogy az emberek majd rabszolgamunkával csinálnak itt sikergazdaságot. A rabszolgamunka nem alkalmas verseny alapú gazdaság működtetésére, mert nincs kellő érdekeltség benne.
Vajon hol volt Orbán a történelem órák helyett? Mert azt értem, hogy gazdaságot nem tanult a jogi egyetemen, de töri azért volt a jogi karon.

Blogger Géza 2014.08.01. 06:23:16

@Brix: Nem, mivel ez ösztönzi az exportot, és így egyre több munkásnak lesz állása, és így stabil jövedelme. A magyar munkás kiadásai döntő többségében nem EUR-ban merülnek fel, így az árfolyam számára lényegtelen. Elvileg az inflációra lehetne veszélyes a leértékelődés, de az is történelmi mélyponton van. Nem véletlenül igyekszik manapság a legtöbb ország gyengíteni a devizáját.

Blogger Géza 2014.08.01. 06:25:45

"a közmunkások magánszféra által való használata " Ez kamu, közmunkást nem lehet magáncélra "igényelni". Összesen egy esetet próbált futtatni a sajtó, amikor valaki szociális élelemtermelésre felajánlotta a földjét, amin közmunkások termeltek élelmiszert. De ez is közcélú volt.

Blogger Géza 2014.08.01. 06:28:26

@Mr. Waszabi: "A rabszolgamunka nem alkalmas verseny alapú gazdaság működtetésére" talán ezért sincs Magyarországon rabszolgaság.

"jó nagy államot hízlalunk adókból meg hitelekből," ez volt a baloldali recept, de 2010 közepe óta már csökken az eladósodásunk.

Mr. Waszabi 2014.08.01. 06:36:17

@Blogger Géza: Géza, önálló, értelmes gondolatokkal érdemes vitatkozni, de ilyen nyilvánvaló hülyeségekre nem áldozok már energiát. Mindkét állításod nettó hazugság, kormányzati propaganda csupán. Vannak alapvető gazdasági mechanizmusok, amik egyértelműen jelzik egy gazdaság irányát. A gyenge és egyre gyengülő deviza (4 egész éve a béka segge alatt lebzsel), vagy a tőke felélése ilyen mutatók. Az adósság meg nem csökken, csak a statisztikákat manipulálják. Az adósság akkor csökkenhet, ha az állam a nem megtérülő beruházások helyett megtérülőkre kezd költeni. Nos, ez egyelőre nem így van, eddig csak veszteséges vállalkozásaik vannak.
Nincs azzal bajom, hogy ki mit szeretne hinni, csak ezt ne tényként tálalja.Abból nem sül ki semmi jó.
Szép napot!

midnight coder 2014.08.01. 06:41:49

Mindenki azon rugózik, hogy Orbán milyen irányt _választ_. Mint ha az egy opcionális lehetőség lenne, hogy fejlett jóléti rendszer szeretnénk-e lenni, vagy csóró feltörekvő ország.

Olyan ez, mint ha az utcán a csupasz seggű hajléktalan filózna azon, hogy az aluljáróban akar-e aludni holnaptól, vagy inkább egy ötcsillagos szállodába.

Nézzük meg, hogy mi kellene ahhoz, hogy mi az ötcsillagos szállodát válaszuk:
- Erős hazai ipar - nincs, a hazai cégek épp hogy vegetálnak. Eleve hátrányos helyzetből indultak, és a mindenkori magyar kormányzat folyamatosan ellenségnek tekinti őket.
- Képzett munkaerő - nincs, a népesség öregszik és fogy, akik szaporodnak azok pedig segílykére és bűnözésre berendezkedett írástudatlanok. Aki pedig még maradt, és értelmes dolgot tanult, húz el nyugat-európába ahol szintén öregszik a társadalom. Ehhez még hozzájött az elmúlt 20 év liberós oktatáspolitikája, a szakmunkásképzés felszámolása, stb.
- Nyersanyag, energia a seggünk alatt. Na, az sincs. Azaz az orosz út sem annyira járható.

Na most, ha ki van a seggünk, akkor mégis miben reménykedünk ? Abban, hogy ha majmoljuk az amúgy is egyre jelentéktelendő és szegényedő EU gazdag országait, akkor majd mi is gazdagok leszünk ? Ez már anno a dzsentriknek sem jött össze.

Mr. Waszabi 2014.08.01. 06:52:03

@Blogger Géza: pár tény. Egyelőre elfele mennek a befektetők innen, immár 3. éve. Azaz nem sikerült meggyőzni őket arról, hogy mennyire jó lesz nekik, ha maradnak.
A másik, hogy amíg az adók összességében emelkednek, addig csökken a megélhetésre költhető összeg a zemberek zsebében, ez is egyszerű matek. Márpedig az adók nőttek. A 3 vagy több gyerekes családoknál jelentkezik többlet, de az ő számuk igen csak kevéske, kb 6%. A többiek viszont egyre rosszabbul élnek, egyre több dologról kell lemondaniuk, kevesebbet fogyasztanak, mert a reáljövedelmük csökken. A gazdaságból a bankok elsorvasztásával kivonta a kormány a pénzt, átszipkázta magához (MNB kamatvágás ezt szolgálta), miközben az államadósság nem csökkent. A szocializmus egyszer már megbukott, nincs tehát értelmes ok annak feltételezésére, hogy Orbán keze nyomán majd jobban fog működni. Merthogy , ahová tartunk az a szocialista államforma - már ha esetleg nem ismerted volna fel. Hogy kommunista vagy fasiszta lesz-e, azt még nem látni, de annyi biztos, hogy a parancsuralmi gazdaság sosem versenyképes az érdekeltség alapúval.
Remélem, nincs több kérdésed a mai magyar valóságról.

Mr. Waszabi 2014.08.01. 07:23:25

Valahogy azt az apróságot szem elől tévesztette a kormányfő, hogy a keleti gazdaságok ortodox gazdaságpolitika mentén évtizedeken át kitartva érték el sikereiket. És jelenleg sincs napirenden egyikben sem unortodoxia, meg argentin recept.
Kína 30 éve, Korea 30 éve építi magát. Ehhez már rossz irányt vett fel Orbán az unortodoxiával. Elég megnézni az argentinokat, most dőlnek össze másodszor 15 év alatt. És azért dőlnek össze, mert nem életképes az autokrata gazdaságpolitikai modell, ahol a megtérülés, a hatékony befektetés nem szempont.
Mellesleg, Kínában nem parancsuralmi gazdaság van, ezt azért nem árt látni. Csak szabályozott. Valamint, az állam csak olyan cégekbe vállalozik 100%-os tulajdonrésszel, amelyek az emelkedő életszínvonalú másfél millárdos ország alapvető ellátásához BIZTOSAN szükségeltetnek. Háztartási gépgyárak, olajfinomítók, vegyipari cégek. Ugyanez az oka annak, hogy a legjobbat veszik ezekből, nem holmi tönkrement szarokat. Mert olyan kell, ami működőképes nagy volumenben. A többi szektorban a kormányuk okosan csak társul piaci vállalkozásokba. Mert az ortodox érdekeltségi mechanizmus a legbiztosabb garancia arra, hogy prosperálni fog a vállalkozás és nem kidobott közpénz volt bele fektetni. MEGTÉRÜLÉS. EZ a kulcsa bármilyen gazdasági vállalkozásnak. Ahol ez a szó szitokszó, ott a TÖNKREMENÉS az eredmény.

Koreában 2 évtizedig heti 6 napot, napi 12 órát dolgoztak az emberek. De a befektetésekbe ott sem ártotta bele magát az állam, mármint, hogy mit kell gyártani, ez lényeges.
A piacról élnek, s nem akarják felrúgni a piacot izomból, mint pl Orbán.

Pan Modry 2014.08.01. 07:25:16

@Blogger Géza:

Az nem igaz hogy az alacsony es volatilis arfolyam noveli a versenykepesseget, egyreszt a Magyarorszagra jellemzo alacsony hozzaadott erteku termelest vegzo munkabere marginalis az egyeb versenykepesseget befolyasolo tevekenyseghez kepest, masreszt a gazdasagpolitika kiszamithatatlansagabol kovetkezo magas arfolyamvolatilitas meg nagyban rontja a versenykepesseget.

lavór 2014.08.01. 07:28:40

Hogy jön ide most Kína?

Nyersanyagunk, ásványkincsünk van? Környezetvédelemről lemondunk?

Na ugye.

Blogger Géza 2014.08.01. 07:30:55

@Pan Modry: Frászt marginális a bérköltség, amiatt van itt magyar ipar jó része. A volatilitás szerintem egyáltalán nem különösebben nagy, és amúgy is simán kisimítható fedezeti ügyletekkel.

Blogger Géza 2014.08.01. 07:33:42

@Mr. Waszabi: Ja, ha a tények ellentmondanak lázálmaidnak, akkor nem veszed őket figyelembe. Így könnyű. :D Mitől lenne már veszteséges a MOL vagy Rába? Marhaság. A Rába pl állami tulajdonba kerülése óta rekordot döntöget árbevételben és nyereségben is.

Blogger Géza 2014.08.01. 07:39:54

@Mr. Waszabi: Dehogy mennek el. Aki sikeres, az marad.

"ez a 36 nagyvállalat az elmúlt időszakban mintegy 650 milliárd forint értékű új beruházást valósított meg és 5500 új munkahelyet teremtett. "

www.mfor.hu/cikkek/Az_Audi_es_Matolcsy_toltak_a_beruhazasokat_iden.html

Egyébként ha elmennének, és úgy nőne közben meredeken az ipari termelés, a feldolgozóipari munkavállalók száma (kb +100 ezer) az export stb, az még jobb lenne, mert akkor egyre növekvő arányban produkálna hazai tőke.

Mr. Waszabi 2014.08.01. 07:46:18

@Blogger Géza: ne röhögtesd már ki magad. Tény, hogy a Rába kis cég (3 milliárd körül produkált tavaly), nem sok vizet zavar, a MOL-on viszont 100-200 milliárd között bukott az állam, hiába nyereséges a cég.
Mivel hogy olyan áron vette meg, amin nem kellett volna. Közpénzből, persze.
Ennyit a sikerről. Egyelőre nem látszik.
No, megyek a munka frontjára, mert valakinek termelnie kis kell:)

Pan Modry 2014.08.01. 07:47:16

@Blogger Géza:

a fedezeti ugyleteknek azert van koltseguk rendesen, foleg volatilis arfolyam eseten az opciok nagyon dragak.

Ha pedig nem opcioval fedezed magad hanem a varhato flow-kat hedzseled, ott meg annak nagyon nagy a direkt kockazata hogy flow tekinteteben egyszeruen messze nem lehet 100%-ban tervezni es a volatilis arfolyam miatti veszteseged nyitott.
Raadasul sok nemzetkozi tenderben a palyazat benyujtasa es elbiralasa kozt sok az ido, es ugy kell firm-on tartani az ajanlatodat hogy kozben gyakorlatileg nem hedzselsz, ennek a kockazatat viszont be kell araznod, tehat maris veszitesz a versenykepessegedbol.

Blogger Géza 2014.08.01. 07:49:17

@Mr. Waszabi: Semmit nem bukott rajta az állam. Megvette egy hasznot termelő cég stratégiai tulajdonrészét. Majd ha eladja, akkor lehet mérleget vonni, de szerintem nem adja el egyhamar. Aki ért hozzá, az tudja, hogy egy stratégai pakettért általában sokkalt többet adnak, mint az aktuális árfolyam * darabszám.

Blogger Géza 2014.08.01. 07:50:09

@lavór: A hosszú távú trendekben. Pl 2010 vége és 2013 vége között kb 3%pontot.

toportyánzsólti 2014.08.01. 07:55:06

@$pi$:

Mindegy. A lényeg, hogy a cigány diktátor Orbán a hibás.

Blogger Géza 2014.08.01. 07:56:51

@Mr. Waszabi: Amúgy én nem mondtam, hogy a Rába kis vagy nagy cég (egyébként semmiképpen nem mondanám kicsinek), csak cáfoltam a hazugságodat.

lavór 2014.08.01. 08:03:46

@Blogger Géza:

Haggyá' má a kábszeres szöveggel.
Volt 2 nap, mikor éppen 20 forinttal kevesebb volt, ja. "Medve anyám!" A tendencia emelkedő és nem csökkenő. Még jóindulattal azt srm írhatjuk, hogy stagnál... meg ugye ott volt az a 3000 milliárd?, ami nélkül még a a 2 nap se jött volna össze. Csak szólok, idén nincs már az az ingyen 3000 milliárdocska. "Amikor a kártyavár összedől."
--------------------------------------
A kínai kérdéshez. Kína megkapta a fejlett Tajvant. Gyakorlatilag a kínai siker többek közt abból is áll, hogy egyszerűen ellopják a technikai újdonságokat, know-how-ukat. Lásd: hamarabb van iPhone 6, mint azt az Apple gyártaná. Ha Magyarország tenné ezt Európa közepén, úgy rúgnának minket sejhajon, hogy az Északi-sarkig meg sem állnánk. Aztán megdumálhatnánk az inuitokkal a miérteket.

Blogger Géza 2014.08.01. 08:12:03

@lavór: Nem, hanem évek óta stabilan minden évben kevesebb, mint előző év végén volt. Ez nagy eredmény. Ezért is vetődött fel, hogy lassan érettek leszünk az EUR bevezetésére is, ha akarjuk. Növekvő adósság mellett ez fel sem merülne.

mno.hu/gazdasag/euro-bevezetese-lazan-megfelel-hazank-az-elvarasoknak-1230403

Blogger Géza 2014.08.01. 08:12:41

@lavór: "A kínai kérdéshez. Kína megkapta a fejlett Tajvant. " Tényleg??? Kár, hogy erről a tajvaniak nem tudnak. :D

Anselmo 2014.08.01. 08:13:04

Akkor dőltek el a dolgok, mikor rendszerváltás után azt gondoltuk, legyen itt minden külföldi tulajdonban. Vigyenek mindent. Eredmény: felvásárolt piacok, szerelőüzemek, nulla tőkefelhalmozás.
Hova lehet innen továbblépni? Lehet persze álmodozni, meg elmélkedni arról, hoyg a nyugati irányt kell választani, a fejlett országokét, meg oda kell tartozni, meg el lehet mondani a választásokon, hogy európai bérteket követelünk. Mi alapján? Nyugati tulajdonban lenni nem egyenlő a nyugati életszínvonallal. A nyugati életszínvonalat a nyugati emberek számára biztosítjuk azzal, hogy szorgalmasan dolgozunk a gyáraikban. Nekünk meg jut ami jut.

Pan Modry 2014.08.01. 08:14:05

@Blogger Géza:

Az allam bukott, ugyanis amibe befektetett sokkal kevesebbet er ma mint korabban.

Ha meg nem igy van akkor miert mondtatok hogy a nyugdijpenztarak eltozsdeztek a penzt? Hiszen ok is csak veszteseges pozicioban voltak ahol az aktualis nyitott traded m2m minuszbna voltak.

Blogger Géza 2014.08.01. 08:18:53

@Pan Modry: Mondom, egy stratégia pakett értékét nem tudod megállapítani pusztán a tőzsdei árfolyamból. A manyupok nem voltak stratégiai tulajdonosok sehol, azok szimpla tőzsdei spekulánsok voltak, és teljesítményük is csak így értékelhető.

lavór 2014.08.01. 08:47:11

@Blogger Géza:

Ó, nem lesz itt még jó darabig euró! Ne aggódj!

Ja, elírtam, bocs! Hongkongról van szó.
Megbolondítol ezzel a "csökken az államadósság" mániáddal.

Nzoltan 2014.08.01. 08:51:13

@Krisz11: Az EU-ban nem tudsz másképp tenni itt olyan szabályok vannak, ahol az erősebb cégek ki tudják zsigerelni a kisebbeket. Mondván kell a verseny. Ami igaz is lehet, de a monopolhelyzetet nem igazán szabályozzák.

Nzoltan 2014.08.01. 08:52:39

Érdekes, hogy innen minden olyat kimoderál a blogger, ami nem tetszik neki.
Csak akkor miért blogol, miért nem újságcikket ír?

Nzoltan 2014.08.01. 08:55:39

Kína sikerének kulcsa, hogy nem bassza el a tőkét különböző szociális ellátásokra. A lehető legszélesebben támogatja a HAZAI! vállakozásokat. Itt meg mindig azt hallgattuk, hogy ami magyar az szar. És ebben a liberális koalíció bizony élen járt.

$pi$ 2014.08.01. 08:59:23

@Pan Modry: "Az allam bukott, ugyanis amibe befektetett sokkal kevesebbet er ma mint korabban."

Szűklátokörűség lenne, ha ilyen esetekben kizárólag azt vennénk figyelembe, hogy mennyiért vettek valamit és most mennyiért lehetne eladni. Sőt, nem csak szűklátókörűség, hanem egyenesen értelmetlen, ha nem is akarják eladni.

Számold azt is, hogy a megvásárolt vagy részben megvásárolt cég mennyi adót fizet, mennyi munkahelyet tart fenn és gondold végig, hogy mennyi lenne ez az összeg, ha úgy járt volna, mint mondjuk a cukorgyárak.

És említésre érdemes az is, hogy a részvények ára pl. más, amikor egy magánember pár részvényt vesz és más, amikor sok milliárd forintért vesznek részvényt. Még az index is elismerte pár hete, hogy a MOL részvények ára pl. nagy pakett esetében természetesen nagyobb mint egyenként.

Ha az általad javasolt gondolatmenetet követnénk, akkor mindenki, aki bemegy a boltba és vesz valamit az bukik, mert később csak olcsóbban tudná eladni... de persze kit érdekel, ha nem is akarja eladni?

$pi$ 2014.08.01. 09:05:01

@Nzoltan: "Kína sikerének kulcsa, hogy nem bassza el a tőkét különböző szociális ellátásokra."

Kína sikerének a kulcsa, hogy amikor csatlakozott a szabad piachoz mindent megígért és utána semmit sem tartott be.

1. Megígérték, hogy a kínai munkásokat ugyanolyan jogok fogják megilletni mint máshol.

2. Megígérték, hogy az állam nem fogja támogatni a hazai cégeket és így versenyelőnybe hozni őket.

3. Megígérték, hogy azonos természetvédelmi szabályokat hoznak.

4. Megígérték, hogy tiszteletben tartják a szellemi jogokat, a szabadalmakat, márka- és mintaoltalmakat.

Ezekből a vállalt kötelezettségekből semmit sem tartanak be, ebből következik a versenyelőnyük.

Pan Modry 2014.08.01. 09:26:43

@Blogger Géza:

a tozsdei arfolyam mutatja a ceg erteket, pont!
Ha varnak nehany evet, vagy drippingelnek, vagy a vasarlassal egyidoben long put poziciot vesznek fel akkor nem buknak ekkorat!

Szarul csinaltak, na!!! Mit nem lehet ezen elismerni?

Pan Modry 2014.08.01. 09:28:00

@$pi$:

attol hogy mas a tulajdonos meg fizet a ceg adot, ez eleve hulyeseg tehat amit irtal...

A boltos peldat meg nem jo, ugyanis azok expense tipusu koltesek

lavór 2014.08.01. 09:28:09

@Nzoltan:

Ami kínai az is szar. :D (Nézz csak be egy elektronikai szervizbe.) (Garanciát nem is kapsz a legtöbbször a kínai gyártótól, küldenek 10%-kal több készüléket, abból oldd meg.)
Már ha az olcsó és középkategóriás termékeket vizsgáljuk. Nem volt véletlen, hogy a keleti vásárlók is megnézték, hol készült a termék; ha tajvani volt megvette, ha kínai nem kellett neki.

midnight coder 2014.08.01. 10:12:58

@lavór: Ez kb. minden mai cuccra igaz. Egy 40 ezer forintos termék javítására nem érdemes 60 ezer forintnyi mérnökórát rákölteni.

midnight coder 2014.08.01. 10:13:32

@midnight coder: Ps. Már ha eleve lehet javítani.

2014.08.01. 10:34:21

@Blogger Géza: De igen, mert a válalatok döntő része importból szerzi be az alapanyagot. De igen, mert a forint gyengülése az állam adósságát növeli, így visszahat a vízfej költségére is, többe kerül eltartani. Ez pedig adóemeléssel jár. De igen, mert az állam bevételei forintban keletkeznek javarészt, így többet kell elvonni relatíve is.
De igen, mert a termékek a piacon javarészt importból származnak, így a "jobban fizetett" munkaerő többet kell , hogy költsön ugyanazért.
Nem, a gyenge forint csak a vállalatoknak jó, a dolgozóknak és az államnak nem.

2014.08.01. 10:38:27

@Blogger Géza: Nem számít, mennyi a cég tőzsdei értéke, ha nyereséget termel. Csakhogy a MOL korábbi önmagához képest csúszik lefelé, tőzsdei megítélése ezért is rosszabb.
Tehát befektetett az állam egy stratégiai cégbe, aminek akkor van értelme, ha vannak előnyei. Stabilitás, nyereség. A MOL egyiket sem testesíti meg.

2014.08.01. 10:43:32

@Blogger Géza: A hosszú távú trendekben. Pl 2010 vége és 2013 vége között kb 3%pontot."
Gejza, te is tudod, hogy hazugság.

randomuser1 2014.08.01. 11:53:09

Munkaalapú gazdaság itt a husznegyedik században, ahol már a szart is robotvécé söpri ki alólad a német autópályán.
mi leszünk a tízmillió programozó országa.

Brix 2014.08.01. 12:15:20

@Blogger Géza: "A magyar munkás kiadásai döntő többségében nem EUR-ban merülnek fel, így az árfolyam számára lényegtelen."
Te tényleg ennyire hülye fidesz troll vagy? Esetleg fizetnek érte?
Hogy a picsába ne lenne lényeges az árfolyam? Ha romlik a forint, azt megérzi a magyar, az import termékek árában. Az idei év alacsony inflációját csak speciális körülmények okozták, előtte azért volt rendesen...Csak a hozzá hasonló szellemi fogyatékosok gondolják, hogy a mostani 314 ft-os eurónak nem lesz következménye az árakban!
Ezt az export élénkítő faszságot, hagyjuk már. KB 10%-os forint-gyengülés okozna 1 % -os cserearány- javulást
Fel tudod fogni , Te idióta , hogy a szlovákok mennyivel jobban élnek amióta euró van? Ott nem tud a kormány a KÜLSŐ LEÉRTÉKELÉS eszközével élni, vagyis a dolgozóknak nem kell a hazai fizetőeszköz elértéktelenedésétől tartani. Vedd ki a szaros nyelved Orbán seggéből és gondolkozz, Te hülye troll!

lavór 2014.08.01. 12:15:29

@Emmanuel Goldstein:
Na ja. Minden robotvécében egy magyar fog ülni. :D

Blogger Géza 2014.08.01. 12:33:44

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ismétlem magam: " Elvileg az inflációra lehetne veszélyes a leértékelődés, de az is történelmi mélyponton van." Tehát amit írsz, it és most nem igaz.

Mivel levittük a Ft-kamatokat (árfolyamváltozás fő oka), kevesebbe kerül az államadósság finanszírozása is. Tehát ez sem igaz, pont fordított az összefüggés.

Blogger Géza 2014.08.01. 12:36:18

@Pan Modry: Persze, ha előre lehetne látni minden jövőbeli árfolyamot, akkor azzal lehetne keresni. De a döntést akkor és ott kellett meghozni. Más se tudta volna jobban megvenni, aki eladta 4900Ft-on(MSZP), az csinálta a nagy bajt.

Blogger Géza 2014.08.01. 12:39:05

@Brix: Ha most te az elszabaduló inflációt véled a mai magyar gazdaság fő problémájának, akkor sajnos ezzel tök egyedül vagy. Ezen gondolkozzál el. Tudod, amikor mindenki szembe jön az autópályán, jó eséllyel te vagy a hülye. :) Nem kicsit, nagyon. :)

$pi$ 2014.08.01. 14:40:57

@Pan Modry: "attol hogy mas a tulajdonos meg fizet a ceg adot, ez eleve hulyeseg tehat amit irtal..."

Jah, a cukorgyárak is fizetik az adót ugye? Gondolkodj!

ezso1 2014.08.01. 14:58:55

@$pi$: Szerintem nem értetted meg.
Párhuzamot vontam a kínai és a hazai állapotok között.
Az olcsó munkaerő sajnos megvan, de az X százalék.
Az másik, nagy üzlet a márkást termékek ellopása és gyártása. Na erre az utóbbira nincs lehetőségünk, Európa közepén.

Ezért (is) nem lehet és nem is szabad párhuzamot vonni és példálózni kínával.

Pan Modry 2014.08.01. 15:07:06

@Blogger Géza:

dehogynem, en akar most sokkal jobban tudnam megvenni

raadasul senki nem kenyszeritette oket hogy megvegyek, a ruszkik mar kozel voltak hgy stoppoljak a poziciojukat ami megjobban lenyomhatta volna a reszveny arat, de miutan a barmok jonagyhanggal kihirdettek hogy megveszik, total a ruszkik malmara hajtottak a vizet.

$pi$ 2014.08.01. 15:20:44

@Pan Modry: "a ruszkik mar kozel voltak hgy stoppoljak a poziciojukat"

Ha te ennyire tudod, hogy ki mit tervez, akkor nyilván mocsok módon gazdag lehetsz.

Persze az oroszok nyilvánvalóan nem a részvényárfolyamon akartak nyereséget produkálni, hanem a gáztározókat meg a piacot akarták megszerezni, de mindegy.

$pi$ 2014.08.01. 15:21:18

@ezso1: "Szerintem nem értetted meg."

Hát lehet. :-)

Blogger Géza 2014.08.01. 15:28:11

@Pan Modry: Nem tudnád, mert épp senki nem akarja eladni. :)

Nzoltan 2014.08.01. 16:58:50

@$pi$: Minden orszàg védi a saját piacát. Még külföldön is. (shodexho?). És ezzel nincs is semmi baj. Csak mi voltunk olyan hülyék, hogy lemondtunk a minket megilletō cukorkvótánk háromnegyedërōl. Kína erōs és az is marad. A nyugat semmit nem tud behajtani rajtuk. Sōt, ott tülekednek a határon, hogy beléphessenek a belsō pacukra.

A szabadalmak és a jogok terén már évekkel ezelōtt nagy változások indultak be. Már nekik is probléma volt az illegális márkahamisítás.

Szegény ország nem tud foglalkozni a természettel. Nekik enni kell, meg termelni. Olyan nincs, hogy környezetbarát ipar. Az EU is csak azért tud környezettudatos lenni, mert gyakorlatilag màr nincs ipara. Minden komolyabb cég ki van telepítve.

A jogok országonként változnak. Aki datelepített egy üzemet, hallgatólagosan beleegyezett az ottani viszonyokba. Nincs mit szépíteni, a haszonért bármit megtesz egy nyugati cëg is.

Egyébként a Microsoft-Nokia ügylet kapcsán lehetne vitatni a nyugati ígéreteket is. Vagy az Opel -GM kapcsán.

Nzoltan 2014.08.01. 17:04:25

@Pan Modry: Ne ragaszkudjunk a MOL-hoz.
A magyar ipar hàromnegyede vagy inkább nëgyötöde külföldi cég kezëben van. Az adófizetés meg ott történik, ahol kisebb az adó. Àlltalában külföldön. Jó példa az RTL Club. Nyereséges volt, aztàn a reklámadó bejelentëse után rögtön vesztesëges lett. A könyvelōk nem véletlenül jól megfizetett szakemberek egy ilyen cégnél.

Nzoltan 2014.08.01. 17:06:09

@Brix: Sajnis míg mindenki a teszkóban vásárolja az importárút, addig ebben nem lesz változås.

Nzoltan 2014.08.01. 17:08:14

@Könnyen elkaptuk, uram!: Az adósmenrës sem a két szép szemünkért van. Egyzserūen nem jó, ha az adósság nagyobb rësze devizában van.

Mr. Waszabi 2014.08.02. 10:38:34

@Blogger Géza: mindig oda lyukadunk ki, hogy egy notórius hazudozó kommunista barom vagy. Ma se cáfoltad meg magad, most is ugyanazt a hazug MSZMP-s propagandát nyomod, mint elvtársaid a 80-as években. Amit egészen véltlenül Orbán Viktor is nyomat unortodoxiának átkeresztelve.
Logikádról annyit, hogy az általad említett két sikeres magyar cég szocialista állami tulajdonú jogelődjei - és még jó pár száz másik is akkoron - a 70-es, 80-as években is jól teljesítettek permanensen, ennek ellenére a nemzetgazdaság egésze még is csődbe ment 88-ra. Hát ez hogy a pcsába lehet, vajon? Talán úgy, hogy egy-két cég sikere nem igazolja a gazdaságpolitikát. Amiként ezt a 80-as évek elvtársi hazudozásaiban szóról szóra ugyanígy nem igazolta. Mert valami véletlen egybeesés folytán az akkori elvtársak is pont úgy hazudták pár kiragadott vállalat sikerét a nemzetgazdaság egészének, mint te most.
Elmehetsz a pcsába, kommunista barom.

Blogger Géza 2014.08.02. 14:33:59

@Mr. Waszabi: :D Nagyon szánalmas vagy, mert amikor leleplezem egy hazugságodat (nem nehéz, sok is vna, átlátszóak is), akkor nem marad más számodra, csak az üres, céltalan és hazug személyeskedés. :)
süti beállítások módosítása