A semmi szigetei

2014.07.18. 09:55

Valami úgy tűnik végleg elromlott az MSZP-ben, meg a DK-ban. Nem elég a csúfos választási eredmény április 6-án, nem elég a sok kiábrándult szavazó, úgy tűnik semmiféle alternatívát nem képesek felmutatni már. Ehelyett inkább beszállnak a cigányozásba, hátha attól majd visszamegy hozzájuk valamennyi választó. Ennyi erővel fel is köphettek volna egyet, és nyugodtan aláállhatnának.

Kovács Ádám írása.

 

tj.jpg

 

Forrás: Flickr

Valami úgy tűnik végleg véget ért a baloldalon. Míg eddig legalább fenntartották a látszatát annak e mélyen tisztelt politikus urak és hölgyek, hogy ők toleránsak és előítéletmentesek, most inkább a Jobbikkal, meg a kormányoldallal kezdenek egymásra licitálni a „cigányozás”ügyében. Persze, ne várjunk túl sokat tőlük: a szocikból például eddig is hiányzott a kreativitás, főleg, ha társadalompolitikai ügyekről volt szó. Ha valamelyik ellenzéki társuk megszólal egy témában, akkor papagájként elismételgetik ugyanazt. Semmi önálló gondolat, semmi teljesítmény, semmi innováció. Hát nem csoda, hogy „cigányügyben” sem történt semmi a szocialisták kormányzása alatt sem.

Ha ez a stílusváltás ilyen könnyen megy, akkor kérdezném, hogy miért nem sikerült az elmúlt 25 évben valamilyen értelmes kisebbség, és szegénypolitikát útjára indítani? Ugyanis volt itt minden, csak épkézláb roma intergáció nem, az biztos. Voltak elkülönített százmilliók, amik a legrászorulóbbakat el sem érték, voltak visszaélések roma ösztöndíjakkal (amit hol politikusok, hol bennfentesek, többségében nem romák követtek el!), volt vita az etnikai hovatartozásról szóló adatok gyűjtéséről, ám összességében nem igazán történt semmi.

A 2002-ben hatalomra került Medgyessy-kormány alapvető változásokat ígért az addigi, több, mint 10 éve tartó töketlenkedéshez képest. A kormányprogram sok célt tartalmazott, több beavatkozási területen, a 2002-ben elfogadott kormányhatározat pedig az intézményi átalakításokról rendelkezett. Csakhogy egy épkézláb romaügyi programot 2004-re sikerült csak elfogadni, ám addigra a legtöbb szakember fejvesztve menekült a romaügytől, ugyanis a nagyívű elképzelésekről már látszott, hogy azokból bizony alig valami tud majd megvalósulni. Hiába voltak folyamatos tárcaközi egyeztetések, ha minden minisztérium azon igyekezett, hogy a lehető legkevesebbet kelljen foglalkozni a romák helyzetével és lehetőleg minél kevesebb pénzt kelljen költeni a minisztérium büdzséjéből erre. Az irányításért felelős minisztériumok, illetve a koordinációért felelős szervezetek állandóan változtak, mely lassította a döntéshozást. Sőt, egy új szereplő megjelenése mindig új nézőpontot hozott magával és újabb, ám gyakran a korábbiaktól eltérő célok kitűzésével járt együtt. 2006-ra a kezdetben önállónak induló „romapolitika” ebben a formájában teljesen meg is szűnt. A finanszírozás a kezdetektől napjainkig többcsatornás, össze-vissza költjük tehát a közpénzeket, amelynek egy részéről valószínűleg sosem tudjuk meg, hogy végül hol is értek/érnek célba. Az EU-ra előszeretettel mutogatunk, hogy de hát ez a szemét Brüsszel csak egy-két éves projekteket enged megvalósítani, hosszú távú programokra nincs keret. Persze, arra sem most, sem korábban nem volt szándék, hogy a saját Nemzeti Fejlesztési Tervünket megpróbáljuk úgy kialakítani, hogy abból legalább megkíséreljük megvalósítani az utóbbit. „Brüsszel a hibás”, és kész! A tökölés, a korrupció, a semmittevés, a felelősség áthárítása tehát úgy tűnik, végeláthatatlanul folynak tovább.

Közben az érdekképviseleti rendszer állandó botrányokkal terhelt. A kormány és egy ellenzéki által vezetett cigány szervezet között borítékolhatóak a konfliktusok.  Emellett az OCÖ - ma már Farkas Flórán által vezetett ORÖ - is gyakran kerül az újságok címlapjára. Előfordult már, hogy az elnökválasztással kapcsolatosan, ugyanis egy-egy választás után az adott kormányhoz hű képviselők próbálják megszerezni a hatalmat a szervezetben.  Az OCÖ két legismertebb politikusa, jelenlegi, illetve korábbi vezetője ellen pedig folyt bűntető eljárás. Ezek a konfliktusok azért is nagyon veszélyesek, mert nem csak az adott szervezet megítélését rombolják, hanem a teljes magyarországi cigányság presztízsét is.

Ezalatt viszont csak ezek a dolog jutnak azoknak, akikkel tényleg kéne kezdeni valamit: a nincstelenség, a kiszolgáltatottság, a kirekesztettség, a tehetetlenség, a munkanélküliség. És a helyzet napról napra valóban egyre rosszabb. Hogy miért van ez? Azért mert a munkaerőre nincs fizetőképes kereslet, az ország jó részében gyakorlatilag nincs infrastruktúra, a közszolgáltatások kezdenek elérhetetlenek lenni (tucatszám látok olyan lakásokat, ahol még WC sincsen!), ahol a közoktatás színvonala a legpocsékabb minőségű, ahol nincs közbiztonság, ahol másnap nincs mit enni, vagy ahol a szociális, gyermekjóléti szolgáltatások is elérhetetlenek. Ezek a semmi szigetei, és így megy ez immár több mint két évtizede. Így nőnek föl generációk. A semmiben. Így, hogy lemondott róluk a magyar állam.

Gyurcsány Ferenc a következő kérdést tette fel a Facebook-oldalán: „És tényleg csak a dermesztő szegénység vagy a gyalázatos előítélet az oka mindennek, vagy más is ott van a háttérben?” Kedves Ferenc, igen, van más is a háttérben. Hogy L. Ritók Nórát idézzem: a „tanult teheteletlenséggel” való lét. Azért van ez így Kedves Ferenc, mert többek között az Ön kormányzati ciklusa alatt sem történt semmi érdemi: ezeknek az embereknek el lett engedve a keze, magukra lettek hagyva, néha kaptak egy kis segélyt, néha kaptak pár forintot. De nem történt semmiféle hosszú távú befektetés: nem tanítottátok meg ezeket az embereket a 21. század kihívásai szerint élni, nem vittetek hozzájuk minőségi oktatást, nem foglalkoztatok tudásátadással. Vagy ha meg is ígértétek, pénzt már nem adtatok rá. Ehelyett erőlködnek az anyagi ellehetetlenüléstől állandóan rettegő civilek, hogy valódi, élő közösségeket hozzanak létre a semmi szigetein, hogy képessé tegyék ezeket az embereket a normális és emberhez méltó életre, hogy fejlesszék és így segítsék őket. Mellesleg ők azok, akiket az egyesek szerint „kiváló képességű” Lázár János épp most próbál teljesen tönkre tenni.

Nem segély kell, valóban, mert az nem elég. Nem is közmunka, legalábbis abban a formában biztosan nem, amit az Orbánék megvalósítanak. Ide képessé tevés kell, fejlesztés, közösségi tervezés, mediáció, és még sorolhatnám. No meg pénz. Megfelelően elköltve. Olyan dolgok ezek, amik jelentéséről úgy tűnik nem csak a jobb, hanem a baloldal politikusainak jelentős részének halvány lila gőze sincs. A tudásátadás nekik is elkél tehát, vagyis, ha kérhetem, inkább ne is foglalkozzon se a kormány, se az ellenzék a hazai cigányság helyzetével. Csinálják azt a civilek. Az igazság az, hogy már sokkal előrébb járnánk „cigányügyileg”.

De, ha már cigánybűnözés, felhívnám a figyelmet arra is, hogy a kategória létjogosultságáról már a rendszerváltás előtt is folyt vita, ráadásul még az olyan termékekben is, mint a Belügyi Szemle. Többek között a „ki a cigány” kérdésről is elég sokszor esett szó, de arról is, hogy az ezzel kapcsolatos rendőrségi statisztikák objektív kategória híján totálisan megbízhatatlanok. Beszélt, írt erről a kérdésről Tonhauser László, Moldova György (akinek a riportkötete alapján azt gondolhatnánk, hogy anno minden roma gazdag volt), vagy Tauber István. Utóbbi amellett érvelt, hogy a „pohár félig üres”, ám arra lyukadt ki, hogy a „pohár félig tele van”.

Hol van tehát a tájékozottság, hol vannak az önálló gondolatok, hol van a kreativitás, hol van az innováció, hol van a teljesítmény?

Na, szóval akkor, hogy ez lenne az Orbánékkal szembeni hiteles alternatíva?

Na, ne vicceljünk.

Ez kérem a politikai semmi szigete.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr836511191

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.07.18. 17:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

___________________________ (törölt) 2014.07.18. 10:39:49

Alapvetően azért nem tudtok baloldalt csinálni, mert ami nyugaton megy, az Magyarországon alkalmatlan, amit meg lehetne, olyat meg nem akartok.

Amit lehetne csinálni, az az a fajta régi baloldal, ami a fehér, hetero férfi munkásemberek és dolgozó fehér hetero anyák baloldala. Azaz körülbelül 1900-1950 közötti baloldal a nyugati államokban. De ilyet nem akartok, mert az kb. a Jobbik - ahogy mondjuk Nyugat-Európában is egyre inkább Le Pen és társaik fedik le ezt a réteget.

Gyakorlatilag hogy a nyugati baloldal úgy a hatvanas években homó-feminista-satöbbi irányba fordult, azzal együtt egy kb. középosztálybeli fordulatot is tett, az egész radikális diákmozgalom meg minden ilyesmi anno már nem alulról jött. Gazdag gyerekek építették a barikádokat. Sőt, beszéltem Angliában olyan öreg melósokkal, akiknek már az volt a véleményük, hogy a Blair-féle gazdag oxfordi gyerekek Labour-ja az nem az övék, és persze ennek is része, hogy ők nem értik, és őket nem is érdeklik a divatos témák a melegjogokról meg ilyenekről.

Ugyanehhez tartozik a nyugati baloldal markáns antirasszista fordulata is - pontosan ettől erősödött meg Le Pen és társaik - ez ugyanis két rétegnek jön be, akiket érint, meg a gazdag fehérnek, aki biztonságos környéken lakik. A nem biztonságos környéken lakó csóró fehér melósból ritkán lesz elszánt antirasszista harcos, na.

Szóval, csapdahelyzetben vagytok. Nyomhatjátok a mai nyugati baloldalon divatos témákat, de ezekre nincs tömegérdeklődés. Mert szegény az ország, mert nincs az a nagy, tehetős, létbiztonságban élő, irodai munkát végző, egyetemet végzett réteg, akiknek mond valamit az, hogy transzgender jogok meg amelyik tényleg elszánt antirasszista lehetne, mert ilyen kézműves-sörözős hipszternegyedben él, ahol kevés a betörés. Erre nem tudtok bazírozni, mert ilyen kevés van.

Vagy azt mondjátok, hogy szakítotok a mai nyugati baloldali elvekkel, és visszamentek 1950 nyugati baloldalába - fehér heteró férfi munkásemberek és dolgozó anyák képviselésére. De akkor a nyugati baloldal fasisztának fog tartani, meg kábé ti is magatokat, mert nektek ez már nem jön be.

Úgyhogy, azt hiszem, menjetek inkább jó hosszú szabadságra a politikából. Nem nagyon marad más. Művészkedjetek egy darabig, vagy valami. Csináljatok filmeket rendes cigányokról vagy ilyesmi, mutassátok meg tehát nem-politikaian, hogyan is látjátok ti a világot.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.07.18. 12:03:04

@Shenpen: Tökéletes elemzés! Jobbat írtál, mint az eredeti cikk!

burakefendi 2014.07.18. 20:24:49

A baloldali és liberális emberek pontosan ugyanolyan előítéletesek, mint bárki más. A toleranciájuk is csak intolerancia újracsomagolva. Ezzel az önámítással szerintem ideje volna fölhagyni

lavór 2014.07.18. 20:54:20

Hiába minden, amíg nem tudnak valóban megújulni, reménytelen a feltámadás.

Ferkót meg ne tessenek bántani! Végre azt csinálja, amihez ért: szónokol. Na jó, még az egyeztetés is megy neki, mivel ő a szememben a Nagy Egyeztető. Úgyhogy élvezzük ki minden megnyilvánulását, melyet nagy átéléssel, néha-néha hangját vesztve, rekedten is elszónokol. Remek szórakozás!

X.Y.Z 2014.07.18. 22:30:24

Mégis mit mondjon az ember, mikor a börtönlakók több, mint fele cigány? Hogy minden rendben van velük.
Persze a szocik meg a balosok többi része csak érdekből nyomnak végre valósághű dumát, érdekes eddig nem nyílt ki a szemük! De reménykedjünk, hátha egy valódi ébredés előszobája volt ez cigányügyben...

ÖtletElek 2014.07.18. 22:33:20

@Shenpen: nagyon nagy lájk! ha nem haragszol, kikopiztam a kommentedet, és változatlanul fel fogom használni itt-ott, természetesen a forrás megjelölésével.

_most_ 2014.07.18. 22:35:21

@Shenpen: a fehér munkásemberes rész hülyeség, de az igaz, hogy Magyarországon túl szegények az emberek ahhoz, hogy befogadják a fejlett liberális eszméket, mert sokkal hétköznapibb problémákkal kell szembenézniük. Viszont ezért kell különválnia a baloldalnak és a liberálisoknak, mert egyszerűen más a célközönség. Szerintem Gyurcsány jól ráérzett arra, hogy a jobbik erősen baloldali programjából kell ihletet meríteni, mert a fidesz nem kapott több szavazatot, mint 2002-ben vagy 2006-ban, csak akkor nem volt a jobbik.

látens liberális 2014.07.18. 22:36:09

Shenpen: Tökéletes.Dióhéjban erről van szó.

ÖtletElek 2014.07.18. 22:57:28

@X.Y.Z: egyszer olvastam egy kutatásról -ostoba módon nem mentettem el a linket, kerestem, de nem találom- ami pont ezt a témát boncolgatja. konyhanyelven elmondva arra jutottak, hogy ugyan a primkó bűnözők között felülreprezentáltak a cigók, de ez igazából nem csak csalóka, hanem egyenesen téves. az erőszakos bűncselekmények, bolti lopások, zártkerti ingatlanok kirablása, és ilyesmi bűncselekmények elkövetése a 8 általános, vagy az alatti iskolai végzettségű, mélyszegénységben felnőtt emberek sajátja. és valójában a cigányság ezen a csoporton belül felülreprezentált, pont úgy, mint ahogy a mezőgazdasági napszámos munkában résztvevők között is. ez magyarázza a sittesek közötti arányukat, nem pedig az, hogy a "vérükben van a bűnözés".

X.Y.Z 2014.07.18. 23:10:40

@ÖtletElek: Akkor visszakérdezek: miért csak addig jut el a legtöbb cigány?
Szerintem nem a vérükben van, de kialakult egy olyan mentalitás a cigányok közt az évszázados nomád életmód alatt, ami miatt a többségük jelen formában alkalmatlan a társadalmi együttélésre.
Ismerek nagyon szegény, iskolázatlan embereket, mégsem bűnöznek, szóval ez sem igaz. A bűnözésre a rossz körülmények csak alkalmat adnak, a rossz mentalitás, az egyéni önuralom és törvénytisztelet hiánya az, ami valójában az oka.

jogalany 2014.07.19. 00:11:51

Az miért maradt ki az írásból, hogy a cigány szervezetek, amik mindegyikét pártok és nem cigányok alapítottak és cigány vezetőiket Ők tették azzá, és mindegyikük ellopta a pénzt. Lopják a termést, a házból amit lehet, a zsebből ami benne van, a bevásárlószatyrokból még a hagymát is, aztán már betörnek és ölnek is. Nem tudjuk mindről, hogy cigány-e, de egy történész Kardos munkájában leírta, a börtönben lévők 57 %-a cigány és a súlyos bűncselekmények elkövetőinek 90 %-a az.

floborm 2014.07.19. 01:53:17

www.atv.hu/videok/video-20140716-hirvita-2014-07-16

Tök jó beszélgetés, hogy Debreczeni mekkora idióta arra jó példa az, amikor a rassziszmust úgy definiálja mint ami tagadja, hogy több rassz lenne az emberi faj.

Szerencsétlen hülye, ez így van a dénári rassztól kezdve a dél-magyarországiig. Ja, és ez csak a píszí tudomány által is elfogadott felosztás, a többi - éppen akár erőszakkal elfojtott - nézetet ide se hozom a blogolvasók nyugalmának megóvása kedvéért.

ÖtletElek 2014.07.19. 13:11:08

@X.Y.Z: nem azt állították, hogy az iskolázatlan szegények bűnözők, hanem azt, hogy a bűnözők között a legtöbben iskolázatlan szegények.. nagy különbség. a kérdésedre, hogy miért csak addig jutnak el, nem tudom a választ, és nem okoskodni akartam, csak egy érdekes kutatási eredményt írtam le, mert valamennyire illett a poszt alá.

X.Y.Z 2014.07.19. 16:32:53

Értem, de akkor miért van az, hogy bűnözők között a legtöbben iskolázatlan szegények?

Krisz11 2014.07.19. 19:20:00

A baloldal, meg a PC megmondóembereik teljesen félreértik a problémát. Gyanús, hogy direkt és szándékosan egyébként, de ezt nem tudom biztosan.
Nem az a lényeg itt, hogy ki cigány, meg ki nem, meg hogy szó szerint mit mondott Pásztor Albert.

A lényeg itt a megugrott bűnözés. Azzal kell kezdeni valamit. Első körben nincs cigány kérdés, csak bűnöző kérdés van.
Az emberek azt várják, hogy vagy következetesebb felderítéssel, vagy szigorúbb büntetéssel, vagy több rendőrrel,vagy bármilyen módon állítsák meg az elharapódzott bűnözést.
Állítsák meg, és az állam garantálja a fizikai biztonságukat.

A bal oldal akkor lett áruló (a kis emberek elárulója), mikor a bűnöző kérdésből cigány kérdést csinál, és a cigányokra hivatkozva nem vállalja fel, sőt ha tudja elgáncsolja a rendteremtést, aláássa az egyszerű emberek megvédését.

Elég csak arra gondolni, mikor kitalálták a "megélhetési bűnözést", és ilyen módon a bűnözőknek erkölcsi felmentést és szabad kezet adott, hagy fosztogassanak.
süti beállítások módosítása