Kocsis Máté nem Józsefvárosban gondolkodik, hanem egy nyitott, fincsiskedő, laza, fogyasztásbarát milliőben, ahol élni nem egy élet, hanem egy élmény. Pár év és ennek a kerületnek le kell cserélni a nevét is, mert egy bárhol fellelhető, előállítható, megtervezhető tőkefelhő lesz, amelynek sok köze már nincsen saját történelméhez és csak rá jellemző szociális szövetéhez.

Egy józsefvárosi lakos írása.

Kép 005.jpg

Emlékszem még gyerekként hallgattam az Animal Cannibals Yozsefváros című számát. Aki már kölyök korában egy kicsivel is több érdeklődést mutatott a valóság iránt, mint Ricsipí és Qka MC, az eleve gondolhatta, hogy Józsefváros távolról sem ennyire fekete-fehér, mint ahogyan azt a két bohóc „rappeli”. Pityinger László VIII. kerületi meséje már közelebb volt ahhoz, amiért érdemes foglalkozni ezzel a városrésszel. Természetesen ebből is hiányzik a Tisztviselő telep, az egykori munkáskolóniák, a Palotanegyed, de aki egy VIII. kerületről szóló 1997-es rapszámban ezeket keresni, az keljen fel inkább Budán. (további vizuális szakirodalom, Salamon András Városlakók c. dokumentumfilmje, C. A. F. B. 91-es nyár c. dala)

„Akkor Józsefváros, ha Józsefváros, akkor »nyócker«. Ha van kifejezés a hazai nyilvánosságban, amely visszavonhatatlanul ártott a budapesti VIII. kerületben élőknek, úgy az a »nyócker«. Egyrészt a kifejezés olyan mértékben romanticizáló, hogy kontextusában már-már nem lehet racionálisan beszélni arról, mi történik a kerületben, mi foglalkoztatja az itt élőket, milyen problémahalmazzal kell megküzdeniük azalatt, míg a nyilvánosság a szegénység szubkultúráját reflexió nélkül romantikussá simítja. Másrészt a kifejezés indokolatlanul kriminalizáló is, ami a nyolcvanas évek vége és kilencvenes évek táján talán indokolt volt, de ma már csak egy elutasításra és feledésre ítélt nyelvi folklór részének kellene lennie. Hiszen a VIII. kerületben olyan változások mentek végbe, amelyekről a stigmatizációt alkalmazók és használók nem is álmodtak vagy nem értesültek.” – írták korábban, egy, a Magdolna negyedről szóló könyv recenziójában, és ma, amikor testközelből figyelhetjük meg a dzsentrifikációt, a városfejlesztésekbe csomagolt kiszorításokat és kriminalizálásokat, még cizelláltabb gondolkodás szükséges a zajló folyamatok megértéséhez. Természetesen nem amellett érvelek, hogy a szociális problémák négyzetre emelése helyette eleve nem jobb a már meglévők visszaszorítása, de nem lehet nem észrevenni, hogy ezek kezelésének módja mögött egy metaüzenet rejlik, mégpedig a kilencvenes évekhez képest jóval nyugodtabb, csendesebb és élhetőbb Józsefváros totális jószefvárostalanítása. Aki járt mostanában a városfejlesztés és átalakítások, majd az azok mintái mentén „előállított” új köztéri szabályozások kerületében, az láthatja: Józsefváros lassan már nem a józsefvárosiaké és a minden városlakoké, hanem a Józsefvárosról tőkeintenzíven és steril módon álmodó hipokritáké.Kép 0032.jpg

Ennek egy bizonyossága a Kék Pont körüli politikai és lakossági hangulatkeltés és represszió. Ha még nem tettétek, úgy mindenképpen érdemes megnéznetek a TASZ remek, lokális, „látványos”, okos (nem úgy, mint a telefon) videóját a Józsefvárosban működő Kék Pont kálváriájáról. Sokat tanulna belőle a szűklátókörű helyi Fidesz-KDNP frakció, amely úgy próbálja megoldani a problémát, hogy olyan irányba tereli a drogkérdést, amelynek alapján csak az önkormányzati bőrfotelokból nézve kezelhetőek így a drogfüggők helyzete. A Kék Pont és a TASZ célja az, hogy valóban hatékony megoldást kínáljanak az utcai drogfogyasztással együtt járó helyi és a kerületen túlmutató problémákra, a drogszemétre és a fertőzésekre. A Kék Pont ellen viselt szemléletháborúnak a célja egy kerület és mikrováros sterilizálása, nem át-, hanem szétgondolása a problémáknak, továbbá maga a kiszorítás.

Kocsis Máté és munkatársai célja a határok lebontása, azaz Józsefváros hozzácsatolása a Belvároshoz. Ez a Mikszáth tér és környékén már sikerült, a Palotanegyed tulajdonképpen már az V. kerület része. A kerületvezetők nem Józsefvárosban gondolkodnak, hanem egy nyitott, fincsiskedő, laza, fogyasztásbarát milliő, ahol élni nem egy élet, hanem egy élmény. Pár év és ennek a kerületnek, le kell cserélni a nevét is, mert egy bárhol fellelhető, előállítható, megtervezhető tőkefelhő lesz, amelynek sok köze már nincsen saját történelméhez és csak rá jellemző szociális szövetéhez.

Ennek egyelőre éppen ellent mond a Szigony utca paneljainak tartóssága és stabilitása, a gangos házak moraja, Mándy Iván padja, az Illés utca sötétje, a Gallery 8 érzékenysége, a Gólya presszó és közösségi ház, a Dankó utca ütközésre képessége, az Üllői út félelme és egy történelemmel teli városrész, épületek, nyomok, emlékek, jelek, minden ami nem fér fel a Facebookra. De nincs illúzióm afölött, hogy mindezek hamarosan célkeresztbe kerülnek. Ha a baloldal hülye, akkor hagyja is, hogy néha jogos rehabilitációba ágyazott projektbe díszítve szorítsák ki bázisát, szorítsák ki a „rendetlen” helyieket, szorítsák ki az életet.

A kerületi döntéshozók és várostervezők a lelkét veszik el a kerületnek.  

(Aki szerint a fentiekben egy sor is a droghasználat melletti érv volt, az abszolút alkalmas arra, hogy a Fidesz-KDNP önkormányzati frakciójának tagja legyen.) 

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr366438385

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.07.09. 17:13:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zöld_Dani 2014.07.07. 12:59:42

fideszes képviselőséghez még szolgalelkűnek is kell lenni, a rossz szövegértelmezés ehhez kevés

X.Y.Z 2014.07.07. 23:56:33

@Zöld_Dani: Miért csak a Fideszt tiszteled meg ezzel a kitétellel? Ez nem pártos kicsikét?
Amúgy a drogkérdést jó lenne végre úgy kezelni, hogy az emberiesség elve ne menjen át engedékenységbe. De kezdésnek jó lenne, ha a a liberalizáció ellenzői (mint pl. én) valóban emberekként tekintenének a drogfüggőkre, és nem csak azok segítenék őket, akik hosszútávon nem szolgálják a javukat (a liberalizáció támogatói).

X.Y.Z 2014.07.07. 23:59:24

"A kerületvezetők nem Józsefvárosban gondolkodnak, hanem egy nyitott, fincsiskedő, laza, fogyasztásbarát milliő, ahol élni nem egy élet, hanem egy élmény. Pár év és ennek a kerületnek, le kell cserélni a nevét is, mert egy bárhol fellelhető, előállítható, megtervezhető tőkefelhő lesz, amelynek sok köze már nincsen saját történelméhez és csak rá jellemző szociális szövetéhez."
Ez meg miféle szélsőbalos szöveg? Tőke, tőke, tőke. Kovács Máté nem a tőke embere, hanem egy tőke-ellenes, szélbalos, kádárista gazdaságpolitikát folytató párté. Amúgy nyilván a Józseváros nyóckeres részén élő nyomorgók is szeretnék azt a "miliót" megőrizni, amihez a nyomoruk tapad, csak hát az ilyen cikkeket írogató romkomcsmatöltelékek őket nem kérdezik, hiszen a büdös életben nem találkoztak velük..

Sir Galahad 2014.07.08. 08:51:03

Kíváncsi lennék Kék pont-ügyben a józsefvárosiak véleményére is. Szerintem valahol jogos a kerületvezetés azon igénye, hogy az itt élők ne kapjanak aránytalanul nagyobb terheket drogügyben, mint más kerületek lakói, márpedig a drogszemét és az egyéb kellemetlenség nyilván itt több, nem a többi kerületben, ahol nincs ilyen intézmény.

mrwhite 2014.07.08. 08:53:46

ez egy csúsztatáshalmaz. Aki szerint a belváros közvetlen szomszédságábvan található nyolcadik kerület erénye az, ahová csúszott az elmúlt fél évszázadban, az szerintem soha nem lakott abban a hű de nagy szimpátiával emlegetett nyóckerben. Lehet gyűlölni a tőkét, de pl a mikszáth tér és környéke kezd olyanná válni, ahová az embernek esetleg van kedve betenni a lábát. ellentétben mondjuk a baross utca körúton túli részével, a már 20 éve is elképesztően nyomasztó lakótelepekkel vagy a kőbányai úttal (hogy tovább ne is menjünk). a drogproblémát - ami valós probléma, - ebbe belekeverni ilyen módón óriási csúsztatás.
Nagyon eltévedt világkép egyébként ezeket a jelzőket - laza, nyitott - negatív kontextusban használni, szerintem ilyet még nem is hallottam, még konkrétan anarchistáktól sem…
Kocsis Máté tényleg annyi támadási felületet ad, annyira inkompetens és ellenszenves, hogy igazán nem lenne nehéz legitim módon fogást találni rajta, ha az a cél. erre irtok egy ilyet…?

murray 2014.07.08. 09:39:17

így van. laktam a Práter utcában hiába térkövezik fel az egész kerületet de ha reggel kimész a buszmegállóba és finoman fogalmazva rosszkedved lesz az utastársaidtól..

onnan el kell jönni. ez az egyetlen út

alien 2014.07.08. 09:39:55

miért fél az üllői út?

altimus 2014.07.08. 09:42:51

a cikkben ossze van mosva minden. a kek pontokat nyilvan nem kell betiltani, sot mi tobb tamogatni illene ezeket es egy budapesti halozatot epiteni, a teruleti igenyek figyelembevetelevel.

kar ezzel szembe allitani a varosrehabilitaciot. jo lenne egy tiszta, felujitott, korszeru, elheto varosban elni. ami kutyaszarmentes, biciklivel, tomegkozlekedessel jarhato. ahol nincs komfort nelkuli lakas, ahol a varoslakoknak van munkaja, ahol a kozeposztaly eros.

Kekszemu 2014.07.08. 09:44:23

1982 óta lakom a Józsefvárosban, a körúton. Volt szerencsém végignézni az átalakulást. Jó is szép is, lassú is, DE az nem a mostani vezetés hibája.
Húsz évig volt CSécsey (szdsz) a polgármester, ezt ne felejtsük.

A kékpont.ról csak annyit, hogy alakítsák ki olyan helyen, ahol nincs iskolák közelében, van a nyolcnak is és a többi kerületnek is olyan része ami bent is van, elérhető, mégsem zavaró. A régi kialakítással csak azt érték el, hogy minden heroinista ott dekkolt a környéken, szúrták magukat parkokban, tereken.

szájhúzó kutya · http://szajhuzokutya.blog.hu 2014.07.08. 09:59:31

én a mátyás téren lakom, a cikk elég szélbalos és össze mos mindent mindennel.

A kékponttal az a baj, hogy csak itt van. ezért, az összes drogos a városból idejár és itt hajigálja szanaszét a tőlük kapott tűket, ez pedig tarthatatlan!

nekem egyáltalán nem baj, hogy vannak a környéken, normális helyek, (zsigabár, műterem, vasmacska, etc...)
az sem hogy izomból, jóminőségben térköveznek, tereket, házakat újítanak fel. felszámolják a drogelosztókat (nagy fuvaros 26 pl) és azok lakóit kipaterolják...

akkor lehet a8ker a belváros része, ha bevárosiként funkcionál! A külvárosba való, "funkciókat" a külvárosba vagy pl a nyolcker panelos részébe kell kitenni...

mellesleg a fidesz komcsik és a szoci komcsik és az árokásó rajongóik (mint a szerző), pont megérdemlik egymást!

Fejesrob 2014.07.08. 10:03:57

A VIII. ker Bp. régen is egyik legundorítóbb kerülete volt, bizonyos részeit eleve ajánlatos elkerülni. VII, IX,X bizonyos részeivel egyetemben.

"Természetesen" a cigányok miatt.

Ez a helyzet a liberális álcivil szervezeteknek, TASZ, Iványi féle "Metodista egyház" (érdemes rákeresni, kb. mint a Hitgyüli, csak annál is szélsőségesebb, Kék pont és hasonlók miatt egy aranybánya, ráadásul egyben a liberális pártoknak az álcivil szervezetek révén pénzmosoda.

A szerencsénk persze az volt, hogy a IX. kerületben Gegesi polgármestersége is fontos volt, így ezek a jogvédők egy mukkot sem szóltak, amikor Gegesi onnan kirakta a cigányokat, így Ferencváros belvárosi része igen látványos fejlődésnek indulhatott. A cigányok mentek, ugyanakkor Iványiék segélyszervezetét tömték pénzzel, minden rendben volt. (Iványiék szervezete mögött Bill Clinton neje áll. Pénze nem, mert a magyar adófizetők pénzét használták.).

A VIII. kerületben az a probléma, hogy a sokkal korrektebb fidesz vezetés a cigányokat nem teszi ki, azok pedig nagyon gyorsan leamortizálják az új területeket. A rehabilitáció határain még fokozottabbak ezek a jelenségek.

A liberális álcivil szervezeteknek persze érdeke, hogy a mélyszegény részek megmaradjanak, sőt újratermelődjenek.

hambig 2014.07.08. 10:26:56

Gegesi munkáját át kellene vezetni sok más kerületbe is, látványos fejlődés követte az intézkedései. A Kálvária tér - Kőbányai út stb. vonalat komolyan át kell szervezni, 5 perc gyalog a Körúttól és , mintha egy másik világba csöppennél.

Fejesrob 2014.07.08. 10:35:21

@hambig: A titok nyitja az, hogy mielőtt bármit csinálnál elköltözteted onnan végérvényesen a cigányokat.

Gegesi ebben azért volt sikeres, mert a liberálisok is pontosan tudták, hogy ezt kell csinálni, tehát támogatták ebben Gegesit.

Zöld_Dani 2014.07.08. 10:38:04

@X.Y.Z: Hát, az utóbbi években és várhatóan a következőkben ők okozzák toronymagasan a legtöbb kárt, rájuk vagyok a legdühösebb.
Röviden ezért.

Baloldali érték 2014.07.08. 10:40:14

Most kiderült, hogy a józsefvárosi gettó ősi baloldali érték, minden felelős demokratának tennie kell azért, hogy a kerület továbbra is a hajléktalanok, drogosok, kurvák-stricik, piti bűnözők terepe legyen, mert hát az utca mindenkié, de elsősorban a fent említett csoportoké. Milyen szép és egyedi "szociális szövet", csak kultúrembernek nincs kedve megtapasztalni a helyiek vendégszeretetét, mondjuk este 8 után.

Ki kell szorítani a belvárosból azt a réteget, ami putrivá változtatja azt. Meg kell tenni a lépéseket az épületállomány feljavítására, minőségi kiskereskedelem megteremtésére.

Tényleg, mikor tiltakozott a modern balliberális oldal amikor a haverpajtási izraeli befektetők eldúrtak pár utcányit a 8. kerületből a corvin-szigony városrombolási projekt keretében? Mert az volt a 8. kerület igazi sterilizációja. Meg "tőkefelhő", hogy a kriptomarxista hülyeséget is átvegyem.

hambig 2014.07.08. 10:43:40

@Fejesrob: Az biztos, hogy a békés egymás mellett élés nem megy nekik. (Jómagam 9 év Kálvária tér, 4 év Dessewffy utca vii ker)

Balázs Szili 2014.07.09. 18:07:05

@szájhúzó kutya:
"A kékponttal az a baj, hogy csak itt van. ezért, az összes drogos a városból idejár és itt hajigálja szanaszét a tőlük kapott tűket, ez pedig tarthatatlan!"

Te elhiszed, hogy a drogosok a Kék Pont megjelenése előtt nem jártak ide, csak azóta, amióta kaphatnak egy 100 Ft-os tűt? Nem inkább fordított a dolog, a Kék Pont jött azért ide, mert ide járnak a drogosok, akik nem a tűért jönnek, hanem azért, mert Józsefvárosban könnyen, sok helyen lehet droghoz jutni? A Kék Ponttól függetlenül.

smoor 2014.07.09. 22:11:07

Elszomorító kommentek, azokra inkább nem is reagálok. Reflektálatlan, szegénygyűlölő jobboldal. Pedig jobbról is lehet olyat írni, mint pl. ez: jobbklikk.hu/index.php?Cikk=791

Viszont. Bár a cikk tartalma korrekt, a stílusával vannak gondok. Szerkesztők, a ti dolgotok is lett volna az ilyen mondatok kigyomlálása (és most még nem is az egyeztetés-problémáról beszélek):

"Sokat tanulna belőle a szűklátókörű helyi Fidesz-KDNP frakció, amely úgy próbálja megoldani a problémát, hogy olyan irányba tereli a drogkérdést, amelynek alapján csak az önkormányzati bőrfotelokból nézve kezelhetőek így a drogfüggők helyzete."

DFK 2014.07.13. 12:05:18

A drogot nem tolerálni, hanem tűzzel-vassal üldözni, irtani kell. A drogosnak nem tiszta tű kell, hanem, hogy ne jusson droghoz. Szerintem a drogdílereknek és előállítóknak életfogytiglani kényszermunkatábor a minimális büntetés.

Gunboat-Diplomat 2014.07.14. 15:03:25

Majd elmorzsolok néhány könnycseppet a "szociális szövet" megbomlásáért, miközben az egyre kevesebb kurva, tolvaj és drogos okán emelkedik a lakókörnyezetem élhetősége és az ingatlanom forgalmi értéke.

Sajnos az én gondolkodásom nem elég "cizellált" ahhoz, hogy örömömet leljem abban, ha a kapualjamba szarnak, feltörik a garázsomat és teleszórják aids-es tűkkel a játszóteret.

Gunboat-Diplomat 2014.07.14. 15:08:14

@Baloldali érték:

"Most kiderült, hogy a józsefvárosi gettó ősi baloldali érték, minden felelős demokratának tennie kell azért, hogy a kerület továbbra is a hajléktalanok, drogosok, kurvák-stricik, piti bűnözők terepe legyen, mert hát az utca mindenkié, de elsősorban a fent említett csoportoké. "

Ennyi. Igazán elkötelezett baloldali térdig szarban, okádékban, fecskendőben és óvszerben szereti felnevelni a gyerekeit. Szerző kb. annyira lehet 'józsefvárosi lakos', mint én Beverly Hills-i.

TamasGM 2014.07.14. 15:26:19

@smoor: Ez a cikk (írta Békés Márton, jobbklikk.hu/index.php?Cikk=791, neki nem kellett névtelenül írnia...) csakugyan nagyon jó, még a hozzászólásokat is megnéztem, azok se ennyire előítéletesek. 2 napja jártam arra (a család 1 része ott lakik) a 9 éves kislányommal, ezek a rémüldöző hozzászólások borzadályosan túloznak. Semmi bajunk nem esett, semmi rémes nem történt. Teljesen illik a környék hozzánk, leégett értelmiségiekhez.

Gunboat-Diplomat 2014.07.14. 15:33:29

@Sir Galahad:

"Kíváncsi lennék Kék pont-ügyben a józsefvárosiak véleményére is."

Szerintem ha szeptemberben tényleg bezárják, arra szervezni kéne egy ünnepi utcabált.

Gunboat-Diplomat 2014.07.14. 15:35:05

@TamasGM:

"2 napja jártam arra"

Ja, akkor tényleg te oszd az eszed annak, aki itt lakik.
süti beállítások módosítása