Flickr-naive_art.jpgMagyarország egyik legeldugottabb falujából indulva Istenbe vetett hite kíséri. 2002-ben csatlakozott a Fideszhez, számára a szeretet és a család a fontos, és ha azt egy férfi tudja megadni, akkor ő adja meg. Vívódott, de rá kellett döbbennie: Isten és Jézus tanítása semmi másról nem szól, csak az elfogadásról, a felebarátai szeretetéről és tiszteletéről.

Interjú egy fiatal, konzervatív fiatalemberrel Istenről, a homoszexualitásról, Semjén Zsoltról, a jobboldal(iságá)ról, a baloldalról, a Pride-ról, Katalóniáról és a jól megérdemelt szabadságról.

Fotó: Flickr/ naive art

Mit jelent az Ön számára a konzervatív értékrend? Identitásának ez a két eleme, a melegség és a jobboldal/konzervatív gondolkodás valamilyen módon viszonyul-e egymáshoz, és ha igen, hogyan?

Magyarország egyik legeldugottabb és talán már rég elfeledett falujából származom, ahol mindenki a földművelésből élt. Apám egyszerű paraszt volt, szerb felmenőkkel, édesanyám hithű katolikus volt csíki székely gyökerekkel. A vallás mindig is fontos momentuma volt nem csak a családunknak, hanem a falu közösségének is. Ez tartott össze mindenkit egy ilyen zárt közösségben, ez volt a kapocs. Nem telt el úgy nap, hogy ne adtunk volna hálát az Úrnak mindenért, amit kaptunk. Édesanyám, aki a faluban aktív részese volt az egyházi élet szervezésének mindig nevetett a kemence mellett üldögélve télen, hogy hamarabb tudtam elmondani a Miatyánkat, mint a saját nevemet. Valóban így volt, az Istenbe vetett hitem végig elkísért életem során. Hogy mit jelent számomra a konzervatív értékrend? Igazából ezt soha sem akartam megmagyarázni magamnak. Mindig is meghatározó volt számomra Isten és a hazám szeretete, az Egyház tisztelete, a család mind összetartó közösség fontossága és minden olyan érték, amit gyerekként szívtam magamba és felnőttként éltem meg nap, mint nap. A keresztényi konzervatív értékrendemet soha nem akartam definiálni, azt meghagyom a téma szakértőinek. Azonban azzal a kérdéssel, hogy homoszexualitásom és konzervativizmusom mennyiben viszonyul egymáshoz, már zavarba lehet ejteni. Ugyan identitásom alkotó eleme az, hogy homoszexuális vagyok, de nem meghatározó tényezője. Számomra a szeretet és a család a fontos, ha pedig ezt egy férfi tudja megadni, akkor ő adja meg. Vívódtam eleget fiatal koromban, mert féltem bevallani magamnak másságomat, de aztán rájöttem, hogy Isten és Jézus tanítása semmi másról nem szól, csak az elfogadásról, felebarátaim szeretetéről és tiszteletéről. Máté könyvében találtam meg azt a mondatot, ami feloldozott engem e teher alól: „A szeretetben nincsen félelem; sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet, mert a félelem gyötrelemmel jár. Aki pedig fél, nem lett teljessé a szeretetben.” (JÁNOS APOSTOLNAK ELSŐ LEVELE 4,18)

 

Jobboldalisága ma milyen utat talál magának Magyarországon?

2002-ben a polgári körök életre hívása után csatlakoztam a Fideszhez. Egy-két mélypontot leszámítva a mai napig nem bántam meg, hogy részese lehetek ennek a közösségnek. Barátaim sokszor a szememre hányják, hogy a Fidesz-KDNP üldözi a melegeket, a jobboldaliak gyűlölik a homoszexuálisokat és én ennek a közösségnek vagyok a tagja és részese. Mindenre találni példát, ugyanakkor nem gondolom azt, hogy egy intelligens jobboldali konzervatív szavazó csípőből utálná a melegeket. A homoszexualitás elfogadásához valljuk be, szükség van egyfajta intelligenciára. Aki csak köpköd, buzizik és „kisemberi” nyomorát a zsidók, cigányok, buzik, baloldaliak (stb.) gyűlöletén éli ki, az meg is érdemli az életét és annak minden problémáját. Sajnos a jobboldaliság és konzervatív gondolkodás mint olyan, valami egészen furcsa dolog ma Magyarországon. A konzervativizmus az Egyesült Királyságban már eljutott odáig, hogy elfogadja, és törvényi szintre emelje a melegeket a heteroszexuálisok mellé. Itt a vad keleten pedig még csak vita sem folyik erről. Ez baj, ugyanakkor ne felejtsük el, hogy az ellopott rendszerváltás, Magyarország elmúlt 24 évének minden gondja és bánata csapódik le a társadalomban. Amíg van kit gyűlölni, addig elfeledkezhetnek az emberek a szegénységről, a nyomorról, a munkanélküliségről és a mérhetetlen korrupcióról, ami a magyar valóságot jellemzi. A politikusok és a pártok ezt pedig végtelenül ki is használták az elmúlt 24 évben. Ha volna erős civil társadalom és kontroll, ha a média nem csak a bulvárt nyomná le a torkunkon, akkor ez máshogy alakult volna. A rossz hír az, hogy amíg a Fidesz és a Jobbik versenyez a szavazókért, a baloldal meg puszta képmutatásból áll ki a melegek és egyéb kisebbségek mellett, és ameddig ilyen mérhetetlen szegénység tombol ebben az országban, addig ez nem is fog változni.

 

Hogyan ítéli meg a magyar baloldalt?

A magyar baloldal állapota egyszerre szánalmas és számomra borzasztóan siralmas. Nálam és rengeteg ismerősömnél ott szakadt el a cérna, amikor pusztán hatalomtechnikai szempontok miatt képesek voltak magyart a magyar ellen fordítani a kettős állampolgárságról szóló népszavazás idején. Ami pedig a 2002-2010 közötti MSZP-SZDSZ kormányzás ideje alatt történt, az valami vérlázító volt. Bár sok „baloldali” barátom ugyanezt veti a szememre, hogy ha én vérlázítónak tartom azt a bizonyos nyolc évet, akkor mit szólok a Fidesz-KDNP vérlázító négy évéhez, akkor mindig próbálom elmagyarázni, hogy én a Fidesz közösségében hiszek és nem a politikai irányvonalában. A Fidesz-KDNP politikáját a sértettség és az „elmúlt nyolc év” gyűlölete dominálja, ami ugyan nem helyes, de valahol érthető. Abban a bizonyos nyolc évben nem csak a választók hagyták, hogy bármit lenyelessenek velük, hanem a politikai és szellemi elit is a végtelenségig kiszolgálta a pártérdeket. A Fidesz-KDNP szellemi és politikai elitje pedig annyira fél, hogy ugyanaz a világ visszatér, hogy hát nem éppen etikus lépéseket tett annak érdekében, hogy a „sajátjait” juttassa pozícióhoz és hatalmát megszilárdítsa. A baloldal 2010-ben teljesen összeomlott és az a fajta vergődés, amelyet az elmúlt négy évben műveltek, még viccnek is durva lenne. Aki hitt a kormányváltásban 2014-ben az vagy baromi naiv volt, vagy óriási hülye. Miért? Négy éven keresztül a megújulásról beszéltek úgy, hogy a régi reflexeket se tudták levetkőzni magukról. Aztán visszajött Gyurcsány, Fodor, Kuncze (és még sorolhatnám) és csodálkoztak azon, hogy megalázó vereséget szenvedtek el április 6-án. Lássuk be: a választók nem hülyék, de a Fidesznek elég volt újra elővenni az „Együtt tették tönkre az országot” szöveget és a jobboldali szavazókat azonnal aktivizálta és rengeteg baloldali szavazót pedig elbizonytalanított. Azóta pedig megy a marakodás a konc felett az MSZP, a DK és az Együtt-PM között és a megújulás továbbra is várat magára, gondoljunk csak Hunvald Györgyre.

 

A Fidesz-KDNP-kormány következetesen azt az elvet képviseli, hogy a házasság (a család) alapja a férfi és a nő kapcsolata. Ön tartós párkapcsolatban él, hogyan érinti ez a kormányzati elképzelés a mindennapjait, jövőbeni terveit?

Hát a mindennapjaimat sehogy, a jövőnket pedig nem itt képzeljük el. A párom katalán, Barcelonában ismerkedtünk meg és neki egyre jobban hiányzik a saját hazája. Abban maradtunk, hogy amikor elérkezettnek látjuk az időt a házasságkötésre és a családalapításra, akkor teszünk egy kitérőt Spanyolországba, viszont a nyugdíjas éveinket itt szeretnénk leélni. Szerencsés vagyok, hogy ő mellettem van és ezt a kompromisszumot meg tudtuk kötni.

 

Coming out – mit jelent számára, mennyire tud nyíltan meleg lenni a környezetedben (munkahely, család, utca)?

Sose voltam az a fajta ember, aki ebből presztízskérdést csinál. A családom elfogadott melegnek, a barátaim és a szeretteim pedig nem azért szeretnek és tisztelnek, mert meleg vagyok. Homoszexualitásom a magánügyem, a privát életem része, és mint ahogy a munkatársaimra, így az utcára se tartozik, hogy kivel bújunk ágyba nap, mint nap. Én elhiszem, hogy vannak emberek, akiknek szüksége van visszaigazolásra, akik csak egyszerű lázadók és igényt tartanak az utcára és a munkahelyükre, hogy ott élhessék a magánéletüket. Ezt el is fogadom, viszont a páromban és bennem nem fogalmazódott meg soha ez a fajta igény. Mi így szeretjük egymást!

 

Van-e kapcsolata a magyarországi meleg közösségekkel? Mit tapasztal, a politika mennyire játszik szerepet a meleg közösségek életében? Hogy a politika menyire játszik főszerepet?

Sajnos, ezt nem tudom, de sok baloldali párt csak azért nyüzsög ott, hogy az elfogadás és a tolerancia dicsfényében tündökölhessenek, aztán semmi előremutató szándék vagy tartalom sincs sehol. Ők se merik felvállalni ezt az ügyet teljes mellszélességgel. És miért? Mert félnek a választóiktól. Azt,hogy bátorság nélkül hogyan lehet politizálni, azt sose értettem. A magyarországi meleg közösségekkel kapcsolatban elég rossz véleménnyel vagyok, és ez a fajta attitűd, amelyet például a Pride szervezői képviselnek, köszönőviszonyban sincsenek azzal, amit a nyugat-európai meleg közösségek magukénak vallanak. Talán érdemes lenne elgondolkozni azon, hogy vajon miért hagyták ott sokan a mostani szervezőbrigádot.

 

Az utóbbi időszakban mintha erősödtek volna a nyilvánosság előtt tett homofób kijelentések (Kerényi, Vidnyánszky), hogyan érintik ezek? És Semjén Zsolt kijelentései?

Én jókat mosolygok ezen, bár nem kenyerem ítélkezni felettük, de az interjú elején már valahol volt szó arról, hogy az elfogadáshoz szükséges az intelligencia is. Minden közösségben vannak elszabadult hajóágyúk, bohócok és felkent hamis „szellemi vezetők”. Lesújtó és szerintem nagy baklövés ilyen kijelentéseket tenni, főleg Semjén Zsoltnak, aki arcpirító módon mossa össze a homoszexualitást és a bigámiát. Semjén Zsolt elfelejti, hogy miről szól a szeretet, az elfogadás, a tisztelet. Semjén Zsolt elfelejti a keresztény értékeket, Semjén Zsolt elfelejti Jézus tanítását, Semjén Zsolt elfelejti mit mondott Ferenc pápa tavaly nyáron.

 

Meleg ismerősei, barátai hogyan viszonyulnak a politikai nézeteihez?

Nem igazán szoktunk beszélni politikáról, de ha szóba jön, akkor képesek vagyunk egész éjszakákat elvitatkozni. Harag vagy neheztelés soha nem volt még belőle, ha esetleg nem tudtuk kihozni a közös nevezőt. Elfogadjuk, hogy vannak másképp gondolkozók is!

 

Ellátogat a Pride hét eseményeire?

Nem. A munkámból kifolyólag se mennék el, és mint mondtam, vannak fenntartásaim az itthoni Pride szervezőivel kapcsolatban. Mi egyébként is a jól megérdemelt szabadságunkat fogjuk tölteni azon a héten.

 

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr796422251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.27. 09:52:55

"A konzervativizmus az Egyesült Királyságban már eljutott odáig, hogy elfogadja, és törvényi szintre emelje a melegeket a heteroszexuálisok mellé."

Mikor fog eljutni a vegatarianizmus a húsfogyasztásig?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2014.06.27. 12:54:16

"én a Fidesz közösségében hiszek és nem a politikai irányvonalában."

Akkor te is része és bűnrészese vagy mindannak, amit a Fidesz elkövetett. Ugyanis a politikai irányvonal előbbre való, mint a közösség.
Ennyi erővel azt is mondhatnád, hogy "rablógyilkosok, de velem kedvesek".

Én legalább mondhatom baloldaliként, hogy azért határolódom el a baloldali bűnözőktől, mert az eszmét IS elárulták.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.27. 13:16:37

"Semjén Zsolt elfelejti mit mondott Ferenc pápa tavaly nyáron"

Mára kiderült, Semjén tartja magát a keresztény elvekhez, míg az argentín szélhámos, aki jelenleg a római püspök székében csücsöl folyamatosan építi le egyházát, keresztényellenes érdekeknek megfelelve.

fuck.the.system 2014.06.27. 13:17:50

Szívesen olvastam volna még arról, hogy a családja ezt hogy fogadta el.

2014.06.27. 13:23:53

Ajánlom keresd fel nyugodtan Rogán barátodat, aki biztos melegen ölel majd keblére, ha éppen nincs ott az alpolgármestere, aki ugye titokban a párja. Vagy Lázár elvtársat, aki Demcsák Zsuzsával hentergett Londonban az állam pénzén
És ne zavarjon közben, hogy a fidesz nem jobboldali értékrendet követ, hanem erősen baloldalit. Tőlük balra csak a munkáspárt van. Az értékrendjük egyetlen mérőeszköze a pénz.

oszt jónapot 2014.06.27. 13:33:05

@maxval, a gondolkodó birca: Ez a szép bennetek, hogy még Jézust is hajlandóak lennétek megint keresztre feszíteni, ha SZERINTETEK nem tartaná magát a keresztényi elvekhez.

csak egy néző 2014.06.27. 13:36:29

A semjén látszik, hogy nem lenne ellenére.
Hát hiába, nincs szebb, két férfi barátságán kivül.
rewrite.origos.hu/s/img/i/0803/20080331parlament13.jpg

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.06.27. 13:42:06

@maxval, a gondolkodó birca: Annyira bírok a gondolkozásotokat. Ha kell az egész világ helikopter, csak hozzuk ki, hogy a fidesz-kdnp-nek igaza van.

Viszont had ne a hobbiból afrikában nagyvadakat gyilkolászó Semjén adjon már iránymutatást, jó?

Röhelyes.

Egy másik blogban éppen most kaptam meg Larry Silverstein kollégádtól, hogy ha Polt Péter nem jó ügyész, akkor törvényesen le kell váltani. No akkor helyettesítsd be a Pápát. Narancsos- szargalacsin.

Jack Torrance 2014.06.27. 13:51:38

@maxval, a gondolkodó birca: milyen keresztényi elvekhez? A ne lopj-ot például nem tartja be, a homofóbiára meg nem tudok bibliai hivatkozást.

Vidéki László 2014.06.27. 13:53:07

@Istóczy úr: "keresztény fajú"

Ez új! Nem is tudtam, hogy a keresztény az egy faj! LOL

Vidéki László 2014.06.27. 13:55:55

@Jack Torrance:
" a homofóbiára meg nem tudok bibliai hivatkozást"

Maxval mindig mindenre tud bibliai hivatkozást, csak el szokta felejteni megadni, hogy melyik evangélium melyik versében olvasható.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.06.27. 14:11:31

Az a bizonyos, a szeretet által kiűzött félelemről szóló idézet nem Máté 19:19, hanem 1. János 4:18.
A többi okosság is ennyire stimmel?
:)

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2014.06.27. 14:18:31

Nagyon jó cikk, köszönet érte a szerkesztőnek és az interjúalanynak. Nagyon érdekes helyzet, hogy egy kormánypárti, keresztény fiatal, tárgyszerű, érthető, világos szavait csak egy magát baloldalinak deklaráló oldal hozza le. Persze az is igaz, hogy a Mandi is szokott ilyeneket lehozni, de csak a sajtószemle részeként, olyat még nem olvastam, amikor jobboldali szerkesztő ilyen korrekt hangvételű interjút készített és publikált volna ilyen témában.
Ajánlok egy másik "bizonyságtételt" is a poszt olvasóinak figyelmébe: kaleidoscope.blog.hu/2014/06/23/bizonysagtetel_126

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.27. 14:24:34

@oszt jónapot:

Nem éppen. Jézust követjük, pont ezért nem vagyunk hajlandóak elfogadni a Jézust hamisító egyedeket.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.27. 14:25:22

@Pocakos focista:

"csak hozzuk ki, hogy a fidesz-kdnp-nek igaza van"

Távol áll tőlem ez.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.27. 14:26:08

@Pocakos focista:

"Viszont had ne a hobbiból afrikában nagyvadakat gyilkolászó Semjén adjon már iránymutatást, jó?"

Ez hogy jön ide? Sehogy.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.27. 14:29:38

@Pocakos focista:

"No akkor helyettesítsd be a Pápát."

Engem szmeélyesen nem érint, mert nem vagyok katolikus. Viszont éppen tegnap jeleztem egy katolikus blogban, hogy jelenleg a katolikusok előtt válaszút van: a homofób, bűnt ostorzó Jézushoz hűnek maradni vagy letenni a hűsesküt a homoklobbista, kriptoateista argentín Conchita Francisco Buziglio előtt.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.27. 14:33:08

@Jack Torrance:

Egy dolog, hogy valaki a magánéletében bünös. Ez persze rossz dolog, de van valami, ami ennél sokkal rosszabb: a bűn propagálása.

Te kit választanál:
egy feddhetetlen életvitelű embert, aki beszédeket tart arról, hogy a lopás helyes cselekedet?
egy olyan embert, aki ostorozza a lopást, viszont kiderült róla, hogy párszor lopott már?

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.27. 14:37:53

@Vidéki László:

Nincs minden tanítás meg a Bibliában. De pont a homofóbia még a Bibliában is benne van.

Pl. 2 Péter II. fejezet vagy Rómaiak I. fejezet.

dirmix 2014.06.27. 14:48:23

Úgy tűnik a magyar templomokban nagyon aktuális lenne végiggondolni és újra fogalmazni, hogy Jézus tanítása miről is szól.

A blogbejegyzés bevezetőjében felsorolt hitalapelvek mellett, ezek mellett az elmúlóban lévő világkorszak által Jézus tanításából erőteljesen kihangsúlyozott pacifista, "tolerancista"... igazságok mellett úgy tűnik, mára a tanításának többi tartó oszlopát kompletten kidöntötte maga alól a (bibliai értelemben)langyos, gazdagságában elhízott(szellemileg tunya, puhány és inaktív) európai amerikai kereszt(y)énység. Nem véletlen, hogy hódít az iszlám őrület. Van benne tartás, ami kétségtelenül egyre nagyobb hiánycikk mifelénk.

Sajnálom a kedves homoszexuális fiatalembert. Manapság nagyon népszerű vallást hirdet, csak éppen nem Jézus tanítását. El kellene költöznie Kínába, Szudánba, Indiába, Iránba..., hogy letesztelje a hitelveit, ha tényleg komolyan gondolja.

Jézus üzenete ezeknél sokkal többről és részben kevesebbről szól. Sürgősen közvetlen kapcsolatba kellene lépnie vele! Vagy, ami szerintem a legrosszabb, de szabad a választás, találjon olyan tanítót, akinek az elveihez hozzásimul a hite, mert Jézus biztosan nem értene vele egyet a homoszexualitás kérdésében.

Jack Torrance 2014.06.27. 14:50:31

@maxval, a gondolkodó birca:
1. a kérdésed is hülyeség, tipikus érvelési hiba. Miért ezek között kéne választanom?

2. ha mégis ezek közül kéne választanom, akkor is azt választanám, aki tisztességes. Hiszen egy tisztességtelen ember bármit is prédikál, úgysem hisz neki senki (csak néhány barom, mint látjuk), tehát értelmetlen, sőt károsabb a rossz példájával.

3. Amúgy meg prejudikálsz, eleve megmondod, hogy amit a pápa hirdet az rossz. Nyilván te nem értesz egyet vele, de ettől még nem lesz igazad. Így a példád úgy kéne kinézzen, hogy egy tisztességes ember aki beszédeket tart valamiről amivel nem értesz egyet, vagy egy bűnöző, aki a te véleményedet hirdeti, melyiket választanád?

4. nem azt állítottad, hogy Semjén a keresztény elveket hirdet, hanem hogy azokhoz tartja magát. Ez ordas nagy hazugság, akárhogy is próbálod kimagyarázni.

5. honnan a picsából szeded, hogy Jézus homofób volt???

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.27. 14:57:26

@dirmix:

"Úgy tűnik a magyar templomokban nagyon aktuális lenne végiggondolni és újra fogalmazni, hogy Jézus tanítása miről is szól."

Igen, át kell gondolni: hűek maradunk-e Istenhez vagy átállunk Sátánhoz.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.27. 14:59:01

@Jack Torrance:

Semjén elítéli a homoszexuális bűnt, míg Conchita Francisco Buziglio mentegeti.

Jézus elítélte a bűnt.

Kovekeztetés: ki áll közelebb Jézushoz?

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.27. 14:59:31

@Jack Torrance:

"honnan a picsából szeded, hogy Jézus homofób volt???"

Minden bűnt elítélt, onnan.

Alick 2014.06.27. 15:00:46

@maxval, a gondolkodó birca: "Jézust követjük"

Tartok tőle, hogy Jézus Konstantin császártól kezdve szétkergette volna az egész "széles úton" járó bagázst. :)

De persze egyikünk se Jézus, csak szeretünk okoskodni a nevében, ahogy a "hivatásosak" is... :)

Larry Silverstein 2014.06.27. 15:01:20

...amely korszerü, zöld, feminista és aktív, nameg baloldali, azzal nem lehet azonosulni.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.27. 15:02:08

@Alick:

Nem éppen. Az Egyház máig hű maradt Jézushoz.

Alick 2014.06.27. 15:04:58

@maxval, a gondolkodó birca: "Jézus elítélte a bűnt."

Na jó, de ki is vesse a bűnösre az első követ..? :)

"ki áll közelebb Jézushoz?"

Azt innen nehéz megmondani... viszont anno testileg Júdás került hozzá a legközelebb. :)

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.27. 15:08:37

@Alick:

Nem kell követ vetni a bűnösre, azonban éljenezni sem kell őt.

Jack Torrance 2014.06.27. 15:09:07

@maxval, a gondolkodó birca: ki vagy te, hogy bűnnek minősíts bármit is, amit se Jézus, se a pápa nem? Nem gondolsz magadról kicsit túl sokat?

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.27. 15:10:01

@Jack Torrance:

Jézus annak minősítte, ezért van benne a Bibliában is.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.06.27. 15:10:04

@maxval, a gondolkodó birca: Én nem ölök hobbiból állatokat? Ez is jellem része nem? Semjén úr pedig olyan jellemesnek érzi magát, hogy ideológiát adjon másoknak. Mondjuk ebben hasonlítotok is. Vicc az egész.

Alick 2014.06.27. 15:10:52

@maxval, a gondolkodó birca: "Az Egyház"

Melyik? a "Júdea Népe Front" vagy a "Júdeai Népfront"? :)

"máig hű maradt Jézushoz"

A fizikailag jelenlévő és kinyilatkoztató Jézus hiányában ezt az állítást nehéz alátámasztani. Bár Jézus soha nem tartotta követendőnek a teológiai viták erőszakkal való lezárását és a merev dogmatimust, ld. "a törvény van az emberért és nem az ember a törvényért"

Alick 2014.06.27. 15:12:45

@maxval, a gondolkodó birca: "Nem kell követ vetni a bűnösre, azonban éljenezni sem kell őt."

Igaz, már csak azért is, mert még ha a bűnösség mértékén lehet is vitatkozni, az egész dolog a politikáról szól és nem a lélek útjáról.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.27. 15:13:38

@Pocakos focista:

Én sem vagyok a vadászat híve. De attól, hogy valaki egy számomra ellenszenves hobbinak hódol, még nem jelenti azt, hogy egy egész más kérdésben nem lehet igaza.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.27. 15:17:23

@Alick:

Isten egy egyházat alapított. Az, hogy voltak rossz papok, püspökök a történelem során (lásd a mai példát: a homoklobbista Ferenc római püspököt) tény, de amíg hatályban vannak Isten tanításai, addig nincs mitől tartani. Ha meg Conchita Ferenc eléri célját és protestáns szektát csinál a Vatikánból, akkor az megszűnik és elszárad, mint a rossz fa.

Jack Torrance 2014.06.27. 15:20:38

@maxval, a gondolkodó birca: mutasd már meg légyszi az erre vonatkozó szakaszt.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.27. 15:27:34

@Jack Torrance:

Pl. 2 Péter II. fejezet vagy Rómaiak I. fejezet.

oszt jónapot 2014.06.27. 15:32:53

@maxval, a gondolkodó birca: " Igen, át kell gondolni: hűek maradunk-e Istenhez vagy átállunk Sátánhoz. "
Te már rég átálltál, csak nem tudsz róla.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.27. 15:48:37

@Jack Torrance:

Itt kereshetsz: szentiras.hu/SZIT

Római 1. - "Isten igazságát hamissággal cserélték fel, s inkább a teremtmény előtt hódoltak, mint a Teremtő előtt, aki mindörökké áldott. Ámen. Ezért szolgáltatta ki őket Isten a saját gyalázatos szenvedélyeiknek. Asszonyaik a természetes szokást természetellenessel váltották fel. A férfiak hasonlóképpen abbahagyták az asszonnyal való természetes életet, egymás iránt gerjedtek vágyra, vagyis férfi férfival űzött ocsmányságot. De meg is kapták tévelygésük megszolgált bérét."

Mészáros Laci 2014.06.27. 16:11:25

"Egy olyan új baloldalért dolgozunk, amellyel azonosulni lehet, amely korszerű, zöld, feminista és aktív."

Uh, ez a feminista szál nem kellett volna.

Mészáros Laci 2014.06.27. 16:15:36

A beszélgetés egyébként jó, bár kicsit idealizált.

gym 2014.06.27. 17:11:48

"Azt,hogy bátorság nélkül hogyan lehet politizálni, azt sose értettem."

Ki is mondta ezt? Nem tudjuk a nevét...

krepler 2014.06.27. 17:18:27

@maxval, a gondolkodó birca: szedjük két részre a dolgot. Jézus (tudtunkkal - vagyis az evangéliumok által megőrzött módon) soha nem ítélte el a homoszexualitást. Az Ószövetségben többször, az Újszövben Pál és Péter elítélik. Ha Jézusnak fontos lett volna szólni a homoszexualitás ellen, akkor biztos szólt volna ellene, és valószínűleg(!) nyoma maradt volna, hiszen cseppet sem idegenkedett a népszerűtlen megszólalásoktól (a homofóbia viszont Izraelben népszerű dolog volt - aminek kulturális-politikai oka is volt, hiszen a gyarmatosító görögök között elég általános volt, és több más, a zsidókkal ellenséges országban is viszonylag elfogadott volt).
Hogy Jézus nem ítélte el direktben a homoszexualitást, attól még lehet bűn (te is mondod, hogy nincs minden benne a Bibliában) - és sok olyan dolgot nem kezelnek a keresztények (kezelünk) bűnnek, amit pedig a kortársak annak tartottak, pl. az étkezési, tisztasági szabályokat. És itt nem mondhatod, hogy ezek csak az ószövetségi törvényben vannak benne, mert pl. a jeruzsálemi zsinat a vér és a fojtott állat fogyasztását még tiltja - viszont nehezen hiszem, hogy nem kóstoltál még véres hurkát (vagy legalábbis vallásos okból nem).
A Ferenc pápát cikiző mondataid viszont kicsit se keresztényiek - még református szemmel sem :(

krepler 2014.06.27. 17:23:06

@maxval, a gondolkodó birca:
hogy a beszéd vagy a cselekedet fontosabb, arra Jézus elég egyértelmű eligazítást ad:
az a szimpatikusabb, aki nem lop.
biblia.biblia.hu/read.php?t=1&b=40&c=21&v=23&vs=23.28#v21
(aki lusta a linket elolvasni: egy apának két gyereke van. mindkettőt megkéri, hogy menjenek ki a szöllőbe kapálni. az egyik megígéri, a másik pedig visszautasítja. később az ígérős nem megy, a visszautasító pedig végül elmegy, és megcsinálja. Jézus határozottan mondja, hogy ez utóbbi az, aki az Atya akaratát teljesíti).

Mensikov 2014.06.27. 21:12:54

...viszont a nyugdíjas éveinket itt szeretnénk leélni....

...a párom katalán, Barcelonában ismerkedtünk meg és neki egyre jobban hiányzik a saját hazája..

És amikor vén csotrogány lesz a párod akkor nem hiányzik neki Katalónia ?

maskeau 2014.06.28. 12:26:32

Több szempontból is egyetértek és tiszteletem a nyitottságának. De bennem felmerül pár kérdés. Ez hogyan válaszható külön: "én a Fidesz közösségében hiszek és nem a politikai irányvonalában"? Kik a Fidesz közösség? Vagy ha külön választható, nekem úgy tűnik, mintha ezeket az - egyébként számomra is alapvető – értékeket, (amiket konzervatívnak hívnak és ezzel sem értek egyet) mindenképpen bele akarná helyezni egy intézménybe. Egy olyan intézménybe ami, lépten-nyomon azt fejezi ki, hogy az ő másságát (és más másságokat) mennyire nem fogadja el? Az értékek, amikben hisz önmagukban és önmagunkban is megállják a helyüket. (A gyökereinket nagyon nehéz újraértelmezni és hosszú folyamat az, amíg elmerjük engedni a múltunknak azt a részét, ami nem rólunk szólt. Bocs, ha csapongtam.)

Jack Torrance 2014.06.29. 16:42:16

@maxval, a gondolkodó birca: szóval, ha jól értem, találtál két olyan idézetet a Bibliában, ahol Péter és Pál elítéli a homoszexualitást. Jézus maga soha sehol nem tett ilyet, tehát ez azért kisebb súlyú ügynek tűnik. Mindebből te akkora bűnt kreáltál, hogy még magát a pápát is megbélyegzed miatta.

Mindeközben csendesen szimpatizálsz Semjénnel, aki a Isten parancsolatát (ne lopj) szegi meg folytatólaosan, de hát szerinted ez nem bűn, illetve simán bocsánatos.

És te ebben nem érzel semmi ellentmondást. Sajnálatos módon azt kell gondolnom, hogy valamelyik ügyben személyes érintettség miatt piszkosul elfogult lehetsz, vagy agyatlan idióta vagy.
Vígasztalásul mondom, a homofóbia gyógyítható betegség, van számodra remény.

Kitiltott Hozzászóló 2014.06.29. 17:53:19

@Jack Torrance:

Időközben kitiltott a blogcenzor, így nem tudok válaszolni neked ebben a blogban.

Zöld_Dani 2014.06.29. 20:31:17

@Jack Torrance: A homofóbia nem jó kifejezés. Ezek nem félnek. Hanem seggfejek.

A riportalanynak pedig, ha erre jár, nagyon ajánlom a figyelmébe ezt a kitűnő írást, a kereszténység és az abból következő politikai relevanciákról:
hvg.hu/velemeny/20140402_rauschenberger_keresztenyseg_fidesz

mement 2014.06.30. 00:01:38

"2002-ben a polgári körök életre hívása után csatlakoztam a Fideszhez. Egy-két mélypontot leszámítva a mai napig nem bántam meg, hogy részese lehetek ennek a közösségnek. Barátaim sokszor a szememre hányják, hogy a Fidesz-KDNP üldözi a melegeket, a jobboldaliak gyűlölik a homoszexuálisokat és én ennek a közösségnek vagyok a tagja és részese."

Ezt remelem egy bironak is elmondod majd mikor hazaarulasert a birosag elott felelsz te kommunista patkany.

narmer 2014.07.04. 09:17:57

@kaleidoscope:
Hát én nem vagyok ettől annyira feldobva.Most lasszóval mennek szerte az országba a homoszexuális önmagukra ébredők meginterjúvolására. Van ebben valami propagandisztikusan izléstelen.

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2014.07.05. 09:06:56

@narmer: láttad a legfrissebb felmérés adatait? A magyar emberek több, mint 2/3-a mondja azt, hogy nem fogadna el főnökének LMBT embert, akármennyire is alkalmas és rátermett az illető vezető. (rövid összefoglalót ld.: kaleidoscope.blog.hu/2014/07/04/nyitottak_unnepe )
Szerinted ez így jól van? Ha esetleg nem, akkor szerinted hogyan kellene tenni ez ellen, amit nem tartanál "propagandisztikusan izléstelen"-nek?

Tyreo 2014.07.09. 20:05:14

Tök szívesen leülnek a riportalannyal egy sörre, komolyan mondom. Értelmesen embernek tűnik, és ennek témának a kifejtése: " hogy én a Fidesz közösségében hiszek és nem a politikai irányvonalában."
Vagy, hogy mi tart még mindig a Fidesz mellett valakit.
Ennek a cikknek nem az az érdeme, hogy találtak egy homoszexuális Fidesz szavazót. Sokkal inkább az, hogy találtak egy gondolkodóképeset.
Ha olvasod a kommenteket (én tuti olvasnám), erre tudnál válaszolni?
süti beállítások módosítása