A Népszava-ügyről

2014.06.25. 13:31

A 141 esztendős Népszava kétségtelenül a magyarországi és duna-völgyi baloldal egyik legfontosabb jelképe, nemzeti és európai intézmény. Akkor is, ha történetének voltak olyan korszakai, amelyekre ennek a jelképnek a tisztelői nem szívesen gondolnak.

Tamás Gáspár Miklós írása. 

Nepszava-1960.preview.jpg

   Most, hogy a meg nem nevezett svájci befektető(társtulajdonos? főrészvényes?) nem ad több pénzt, és az újság könnyen megszűnhet, a kiadóvállalat és a szerkesztőség nem kevés joggal panaszkodik arra, hogy az állami és magánhirdetők a jelenlegi jobboldali kormánytól féltükben nem finanszírozzák a Népszavát, amely hasonlóan a többi napilaphoz, előfizetésekből és példányonkénti vásárlásokból nem tudhat megélni. (A második világháború előtt a szociáldemokrata párttal gyakorlatilag azonos szervezett munkásság úgy-ahogy eltartotta, de még akkor is szükség volt ún. tőkeinjekciókra.) Úgy látszik, hogy a Népszava mögött álló MSZP nem tud – úgy hírlik, nem is nagyon akar; de semmiképpen nem tud – segíteni. A párt el van adósodva, és tele van belső bajokkal.

   A Népszava bukása – a dolog fenyegető szimbolizmusa miatt, és tekintetbe véve a munkatársak aggasztóan rossz kilátásait – , ha csakugyan bekövetkezik, tragikus. Akármit gondoljunk az óbaloldalról, ez a hang – az óbaloldal hangja – sokaké, és ha elnémul, szegényebbek leszünk. A jobboldali hegemónia tovább erősödik.

   Ugyanakkor nem tagadható, hogy ez nem jó újság. Mint ahogy súlyos bajok vannak az egész balközép zsurnalisztikával.

   Csak egy példa.

   Kiszivárogtak a mai lengyel vezetők beszélgetései. A legjelentősebb kelet-európai állam irányítói olyan színvonalon társalognak, amely szégyent hozna alkoholista falusi tyúktolvajokra is. Zsidóznak, négereznek, tele vannak a legszokványosabb és legprimitívebb előítéletekkel, tudatlanok és korruptak. Ámde a magyarországi balközép médiák kárörömmel idézgetik valamelyik magas állású lengyel csirkefogónak a trágár és érdektelen kijelentését Orbán Viktorról, mintha az ilyen fickók véleménye számítana. Mintha minden, ami kellemetlen Orbán Viktornak, már önmagában hordozná igazolását. A mániákus (és gépies) elfogultságnak ez a mértéke aggasztó. 

   A Népszava nívócsökkenése (külön ki kell emelni itt Lendvai Ildikó rettenetes szombati publicisztikáit) nagyon szomorú jelenség. Az egyre népszerűtlenebb MSZP szegényes és sivár szelleme árad cikkeiből. A lapból teljesen eltűnt a munkásosztály, amely létrehozta, filléreiből fönntartotta, és a hagyomány okából még olvasgatta annyira-amennyire. Nemrég bementem egy lakótelepi sörözőbe Pest egyik proletár negyedében. Hat asztal volt benne, három asztalon a Népszabadság, három másikon pedig a Népszava. (Más lap nem volt látható.) A tulaj szerintem többet kockáztat, mint az elkötelezett balközép értelmiségiek, avval, hogy fönntartja a munkáskocsmáknak ezt a régi szép szokását, hogy ingyenes minőségi olvasmányt akarnak juttatni a törzsvendégeiknek. Kérdés, hogy ezek a lapok (különösen a szegény kis Népszava) kiérdemelték-e a megható ragaszkodást.

   Az antiorbánizmus vallásának rituális gyakorlása nem elegendő.

   De az elviselhetetlen, hogy a nagy múltú Népszavának esélye sincs, hogy összeszedje magát – hiszen a rendszerváltás utáni működésének is voltak jobb fázisai, tehát a dolog nem lenne lehetetlen – , hanem a jelenlegi helyzetben alighanem megszűnik, ami mindennek ellenére nagyon nagy baj. És hetven-nyolcvan ember állásvesztése se nagy vigalom. Rosszul működő, de szükséges intézményeket nem megszüntetni kell, hanem reparálni.

   Azt mondják, tízezer új előfizetőre lenne szükség. Próbáljuk meg. Fizessük elő a Népszavát, s hátha majd olvasni is érdemes lesz egykor.

   Minden nap rossz hírek. Lassacskán kibírhatatlan lesz ez az egész. Meg azok a hozzászólók is, akik majd előadják, hogy ha valami „nem él meg a piacon”, akkor pusztuljon. A magyar állam – alapítványokon keresztül – éppen most juttatott százmilliókat magyar újságoknak.

   Erdélyben.

   A baloldali érzelmű, idősödő magyarországi kispolgárság és munkásság is kisebbség. Némi pozitív diszkriminációra neki is szüksége volna.

   

 

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr376414805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyingizik 2014.06.25. 15:11:10

Tamás! A lényeget nem írta le. Magának nem elég vörös a népszava.

Mark Bolt 2014.06.25. 15:59:56

TGM többnyire józan álláspontja vissza képes rángatni az embert a talajra. Emiatt szeretem és gyűlölöm is egyben az írásait. Sokszor hülyét csinál a nézeteimből, és egyúttal belőlem is. Sosem bocsátom meg neki, de köszönöm! :-D

poIyvinyl 2014.06.25. 18:13:46

"Akármit gondoljunk az óbaloldalról, ez a hang – az óbaloldal hangja – sokaké, és ha elnémul, szegényebbek leszünk. "

Ha kell nekik az újság, dobják össze rá azt a havi 15 millát.

Közel másfél millió szavazója volt tavasszal a baloldalnak.

Havonta és fejenként 10-15 forintot nem képesek összeadni?

Larry Silverstein 2014.06.25. 18:34:08

Mióta balközép egy szélsőkommunista lap?

A fidesz a balközép+jobbközép is.

Larry Silverstein 2014.06.25. 18:37:48

@poIyvinyl: Mi a büdös frásznak kellene a ballibeknek 2 nyomtatott lap?

Egyrészt viszonylag nem megy jól a printnek sehol, olvasni meg nem tudnak túl sokan, pláne a ballib táborban. Nem csoda hogy a nagyképes, kifestő szintü 444, cink, index vette át a szennylapjaik helyét.

Másrészt a Jobbiknak negyed annyi médiája nincs és egyetlen országos nyomtatott napilapja se, nem kettő, pedig a támogatottsága ugyanannyi mint a kommunistáké.

mrZ (törölt) 2014.06.25. 19:07:42

A jobboldali lapok sem az előfizetőkből élnek hanem a konzervatív bürokrata állam/nagytőkés kegyelméből.
A baloldali lapok halála természetes ebben a közegben, helyette ott a net, vagy a gondolkodás.
A propagandát meg kell hagyni az agyatlan konzervatív zombiseregnek

Larry Silverstein 2014.06.25. 19:14:42

@mrZ: 'A jobboldali lapok sem az előfizetőkből élnek hanem a konzervatív bürokrata állam/nagytőkés kegyelméből.'

Ők megvótak a 8 év ballibsizmus alatt is, nem is sírtak a sajtószabadságért, ahogy a kuruc.info se.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.25. 19:36:39

Igen, valahogy így.

Az antiorbánista vallás mára egy önparódia lett, bár eredetileg is csak a legbutább ballib pártkatonák tapsoltak neki.

mrZ (törölt) 2014.06.25. 19:51:46

@Larry Silverstein:
A politikai vezetés nem egyenlő a bürokráciával. A pecsétnyomó kaszt önálló, érinthetetlen, és (nemzeti) konzervatív(buta). A heti hazugság, magyar nemzet(halál), és a többi szennylap megtalálható minden hivatalban(közszolgálat a kisfaszom), állami hirdetésekkel, aláírással jegyzett termékreklámokkal vannak tele.
A kuruc nem számottevő, néhány ezer dollár az éves költségvetése.
A zsindex zscink zs444 zshvg sem bal vagy lib, egyszerűen gagyi propaganda különféle rém nyilvánvaló okokból.

Larry Silverstein 2014.06.25. 19:55:34

@mrZ: Na de a Népszaga csak bedobta a sajtószabaccság dolgot.

Van 65 újságírójuk meg 10.000 példányszámuk(ahogy mondod a könyvtárakkal meg hivatalokkal együtt). Ugyan bazmeg. Ilyen nincs.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.06.25. 19:57:19

@mrZ: Hát éppen ez az. A hazai baloldal jelenlegi állapotában nem képes két lapot finanszírozni.

zobod 2014.06.25. 20:01:47

A nyomtatott sajtó anakronizmus.

Napilapok helyett tájékoztató felületek kellenek, tematikusan, az nyer köztük aki gyors, megbízható, áttekinthető - és legyen teljesen semleges. A blogok mellett a vélemény-újságírás is teljesen érdektelen. Ha véleményre is kíváncsi vagyok egy-egy üggyel kapcsolatban, majd megnézem a kedvenc politikai/sport/szakmai stb bloggereim mit írnak róla, vagy általam valamiért mérvadónak tartott közéleti személyiség weboldalán, blogján, fb profilján mit mond az adott ügyről, mond-e egyáltalán valamit.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.06.25. 20:04:35

kedves TGM, légy kedves rám előfizetni, egy kisebb összeget elfogadok minden hónapban. talán majd egyszer meghálálom.

a százéves, ócska lomot ki kell dobni. a százéves, értékes, jó állapotú holmit meg kell őrizni. az értelmes ember tudja, mi a kettő közt a különbség.

Larry Silverstein 2014.06.25. 20:06:04

@zobod: 'aki gyors, megbízható, áttekinthető - és legyen teljesen semleges.' és tucc ilyet mondani? Lehetne a kezdőlapom.

_most_ 2014.06.25. 20:21:00

nekem a kedvenc újságom a Népszava, nem értem, hogy az elvileg magyar kormány, miért az olyan szennylapokat támogat milliárdokkal a közpénzekből, mint a magyar hírlap vagy magyar nemzet, meg az összes többi kritikán aluli, minősíthetetlen fideszes újság, van kétmillió birkamenetes, vegyék meg ezeket az újságokat, de ne az én adómból tartsák fent őket.

huong 2014.06.25. 20:33:25

T. TGM! Azt irja, az antiorbanizmus ritualis gyakorlasa nem elegendo. Azt hiszem ,On faradt mar es oregszik. Hiszalig fentebb allapitotta meg helyesen, hogy nem zsigerbol kellene orbanozni - hanem esszel, lehetoleg elfogulatlanul.
Tartok tole, h vedobeszede inkabb sajat ,jelenlegi tarsadalmi helyzetenek a kivetitese, egy velt legitimacionak a 'visszaszerzesere' tett erotlen kiserlet.
Ja igen, es mentsuk meg a betuszedoket valamint a nemezkeszitoket is.

kvadrillio 2014.06.25. 20:35:33

Civil Alap - 2014: első számú támogatási döntés módosítás
2014. június 2. 15:36

A Miniszterelnökség nyilvánosságra hozta a Civil Alap - 2014 pályázati program támogatási döntésének 2014. május 30-án kelt első számú, ellenjegyzett módosítását.

További részletek a mellékelt dokumentumban találhatóak.
Események
2014június25.

A mai napon nincs kiemelt esemény.

Eseménynaptár
Kapcsolódó anyagok

20140530 - Támogatási döntés módosítás - Civil Alap-2014
Pdf - 960.51 KB

...jahhh... és a mazsihisztisek meg a visszaadogatott pénzeket újra megkapták a magyar kormánytól 61 millióval megtetézve !!!!

a munkanélküliek meg tovább állhatnak a hivatalok előtt közmunkáért.....BASSZAMEG !

Ad Dio 2014.06.25. 20:48:08

Kedves TGM! Ugye majd szentel egy hasonló szösszenetet a Magyarság című nyilas lap megszűnése emlékére is, és azt is siratni fogja mint a plurális média szürkülését? Csak hogy nehogy a kettős mérce felmerülhessen...

A Népszava létezésének zömében egy aljas, diktatórikus hatalomhoz dörgölődző, hovatovább terrorizmust pártoló szennyedék volt. Az hogy az elmúlt pár évben megpróbált - sikertelenül - európéer álruhát ölteni,vajmi keveset javít az egyenlegen.

Itt az ideje hogy ez a szégyen végre megszűnjön.

Apropó: ugyancsak itt volna az ideje, hogy valami értékes, igényes, modern baloldali lap álljon a helyére. Lehetne ezen dolgozni. Akár... ahelyett hogy egy senki által nem vásárolt szennylap agóniáján ajvékolnának.

A Népszaváért nem kár.

Crass 2014.06.25. 20:49:42

Ez a Népszava nem az Isten szava, nem is a magyar népé. A legszínvonaltalanabb, pöcegödör zsurnalizmus megtestesítöje, olyan marxista öskövületekkel, akiket már régen ki kellett volna egy igazi rendszerváltás keretein belül vágni a francba. Tovább megyek, gonosz, primnitív és bünös hazudozásaikért felelösségre kellett volna vonni öket. Ráébreszteni a többi semmirekellö médiamaffiózót arra, hogy nincs itt keresnivalójuk.
Megkésett bukásuk minden magyar ember számára ünnep. Leginkább azoknak, akik egyszer talán elindítanak majd egy valóban baloldali és magyar újságot. Megrendelt cikkek, pórázon vezérelt páthü ávós szerkesztöség, erkölcsi hullarengeteg nélkül lesz majd annak elég olvasója!

♔bаtyu♔ 2014.06.25. 20:53:20

Tele van Berlin Kádár után nosztalgiázó zsidó posztkommerrel, de szakadt pár az USA-ba is. Ezekre szokott hivatkozni a ballib média, mint "nyugati véleményformálók" ha ezeknek nem tetszik valami írja az Index, hogy "nem tetszik a nyugatnak"

Most ezek hol vannak? Ezek nem szegények.

Egyenlőre Orbánék a magyar adófizetők pénzéből támogatják a Népszavát.

Larry Silverstein 2014.06.25. 20:54:07

@Ad Dio: @Crass: Dehogyis, gyerekek. Hol van ez az aljától.

Az alja az ettől (és minden mástól, természetesen) független Amerikai Népszava nevü szennylap. Magát szabadelvü értelmiségi lapként definiálja, ami annyit jelent, hogy zsidók alapították és müködtetik a magyarok kárára. Sok vizet nem zavar mondjuk, de vicclapként felfogható, már a 'magyar' baloldalban is az összeesküvés elméleteket keresik a választások óta meg persze Orbán is örök téma.

Blogger Géza 2014.06.25. 20:55:53

@_most_: "nekem a kedvenc újságom a Népszava" Úristen, nem hittem volna, hogy ezt valaki akár egy nicknévvel is le meri írni! Én a helyedben regelnék egy újat. :)

Blogger Géza 2014.06.25. 21:04:16

Évtizedek óta csökken a nyomtatott sajtó (főleg a napi) jelentősége, és nő a gyorsaságban verhetetlen elektronikus médiáé. Hol van már az Új Magyarország, a Pesti Hírlap, az Esti Hírlap stb. Most követi őket a Népszava is. Egyébként még ebben az évszázadban követni fogja ezeket - legalábbis jelenlegi formájukat tekintve - a Magyar Hírlap, a Népszabadság és a Magyar Nemzet is (kb ebben a sorrendben) A Népszava már így is erején felül sokáig húzta.

A politikailag aktívaknál (nem a teljes népességnél!) 20%-on áll az MSZP+Együtt+DK összesen, egy ilyen törpe kisebbség nyilván nem tud már eltartani két balos napilapot, ez van. És persze ennek a 20%-nak a többsége is csak kínos szánalommal tud ránézni erre az anakronizmusra, amit Népszavának hívnak. Lejárt az ideje, mint Heller Ágnesnek.

♔bаtyu♔ 2014.06.25. 21:11:37

@Blogger Géza: Ennél az ostobánál ez nem ciki. Egyszerűen csak dicsekszik, hogy tud olvasni.

_most_ 2014.06.25. 21:13:07

@Blogger Géza: csak azt nem értem, hogy a fideszre szavazott a magyar emberek 66%-a, ez 10 millió embert jelent a 15 millió magyarból, ez a rengeteg fidesz szavazó, miért nem tudja eltartani a magyar hírlapot meg a magyar nemzetet miért támogatja a kormány őket milliárdokkal közpénzekből, miközben bántóan kevés pénz jut stadionokra.

Larry Silverstein 2014.06.25. 21:14:42

@Blogger Géza: A Jobbiknak egyáltalán nincs print sajtója (se), mégis fejlődőképes.

Gondolom nem is lesz, nem az a generáció.

Mi viszont egy rakás új független blognak örülhetünk a Népszava leépítése után.

♔bаtyu♔ 2014.06.25. 21:15:32

@_most_: A 14 ezres példányszámú Népszava most kapott 29 millió Ft-t a szólásszabadságot lábbal tipró Orbánéktól.

Mégis mit vársz? Legyenek a Népszava újságírói állami alkalmazottak?

♔bаtyu♔ 2014.06.25. 21:16:24

@Larry Silverstein: Ja, mind a szólásszabadságért fog aggódni.

_most_ 2014.06.25. 21:19:27

@♔bаtyu♔: igazad van, sokkal cikibb Népszavát olvasni, mint a kuruc.info-t, ahol úgy nyalják az oroszok seggét, mint egykoron a Népszavában, dehát akik a pénzt adják, arra felé kell nyalni :D

aleb19 2014.06.25. 21:20:03

most akkor a 70 darab nagyon megmondomatutitujsagirobarommal mi lesz?
ha nem talalnak svajci vagy amcsi szponzort akkor el kell-e menni dolgozniuk?

_most_ 2014.06.25. 21:23:21

@♔bаtyu♔: "A 14 ezer példányban eladott Népszava 29 millió forint állami hirdetéshez jutott, a 45 ezres példányszámú Népszabadság 91 millióhoz, míg a mindössze 7 ezer példányban elkelő Magyar Hírlap 406 millióhoz, a 37 ezres példányszámú Magyar Nemzet pedig több mint egymilliárdhoz." Tényleg korrekt :D

mrZ (törölt) 2014.06.25. 21:24:46

@Larry Silverstein:
>>Mi viszont egy rakás új független blognak....
Ne égesd magad a naivitásoddal. A függetleneket úgy eldugják hogy még a keresők sem indexálják, az ajánlókba pedig a napi célnak megfelelő válogatás kerül.

Larry Silverstein 2014.06.25. 21:26:24

@_most_: erről is van vidió vagy csak kitaláltad?

♔bаtyu♔ 2014.06.25. 21:26:27

@_most_: Nahát. És 2002-2010 között?

♔bаtyu♔ 2014.06.25. 21:27:29

@mrZ: Az Index kifejezetten szereti a "függetleneket". (Persze csak aki beleillik a koncepcióba).

_most_ 2014.06.25. 21:33:51

@♔bаtyu♔: volt összehasonlítás, az mszp kormány alatt jóval korrektebbek voltak az állami hirdetések eloszlása, persze a baloldali lapok kaptak többet, de nem ennyire durván aránytanul, fideszben nem tudják mit jelent úriembernek lenni, hiába van pénzük, csak suttyó parasztok maradnak.

♔bаtyu♔ 2014.06.25. 21:43:05

@_most_:

Komoylan gondolod ezt a marhaságot?

Ja, amúgy titokban megérkezett a haverod.:

Titokban Pécsen ápolják Kertész Imrét, most jó neki a náci Magyarország

hunhir.info/?pid=hirek&id=63952

_most_ 2014.06.25. 21:50:45

@♔bаtyu♔: én vagyok a hülye, hogy reagálok a kommentjeidre, aztán mindig jössz a náci baromságaiddal, amik egyáltalán nem érdekelnek, lehet a kuruc-os pajtásaid között ezzel hírrel lehet menőzni, de itt nem érdekel senkit.

♔bаtyu♔ 2014.06.25. 21:53:25

@_most_: Ez miért náci baromság? Ezt a Kertészt én nem zsidósága miatt utálom mint a szart.

turista a saját országában 2014.06.25. 23:44:51

"Lassacskán kibírhatatlan lesz ez az egész. Meg azok a hozzászólók is, akik majd előadják, hogy ha valami „nem él meg a piacon”, akkor pusztuljon."

Márpedig egy normális országban ez pont így működik: ha egy magánvállalkozás nem tud a piacból megélni, megszűnik.

A rend kedvéért ezt mindenképpen meg kell jegyezni. Csakhogy ez egy nem normális ország, itt nem rendszerűen mennek a dolgok - úgyhogy a poszt írójának mégis igaza van.

Feltehetjük a kérdést: miért halódik az ellenzéki média? Igen, ami először mindenkinek eszébe jut, az a hatalom magatartása - az állami hirdetések elmaradása, ill. jelentős megfogyatkozása. Oké, tiszta sor: eléggé el nem ítélhető dolog, de azért belátható, hogy önmagában ez még kevés lenne. Normális esetben egy olyan prominens lapot, mint a Népszavát, pusztán ennek még nem szabadna padlóra küldenie.

Akkor? Elsősorban a baloldali - liberális oldalhoz köthető vállalkozók, a gazdasági holdudvar - és (közvetve) a jelenlegi kormány tehető felelőssé a kialakult helyzetért. Ismerve a hatalom természetét, nem mernek a baloldali médiumok alá nyúlni, mert saját egzisztenciáikat, vállalkozásaikat, jövendő megrendeléseiket féltik a mostani kormány haragjától. Így inkább mindenki hagyja rombadőlni az ellenzéki sajtót. Ördögi kör.

Az ellenzéki médiát márpedig csakis a tőkeerős vállalkozások húzhatják ki a csávából. Megjegyzem: 2010 előtt enélkül a Fideszhez köthető médiabirodalom sem épülhetett volna ki. (Azóta persze az állami hirdetések és támogatások özöne is segíti őket.)
De még ha működne is az elv, ismerve a hazai lappiac olvasottsági számait, valahol érthető, hogy senki nem nagyon öli a pénzét szívesen a nyomtatott sajtóba, ami csak viszi a pénzt, de megtérülni képtelen. Erre igazán csak azok a hatalom közelében kószáló mágnások képesek (l. Széles G.), akik számolatlanul öntik a pénzt az egyébként veszteséges (?) vállalkozásba, hiszen a pénz nem számít - az igét közvetíteni kell minden áron, kerüljön bármennyibe. Persze ő és tsai könnyen megtehetik: ami pénzt elvisz az állami támogatások nélkül veszteséges média, az könnyen visszajön a hatalommal kötött zsíros üzleteken.

Szóval ki van ez találva - a rendszer él és működik. Erős ellenszélben, cinikusan a piacgazdaság törvényeire hagyott ellenzéki sajtó ( még egyszer: normális országban ez a normális!) kontra biztos tőkehelyzetű, hatalmilag dédelgetett kormánysajtó. És - látva a hatalomnak csak a választások óta való mind jobban való bevadulását - a helyzet csak egyre rosszabb lesz.

Vidéki 2014.06.26. 10:31:27

"Az antiorbánizmus vallásának rituális gyakorlása nem elegendő."

De az eszement gyűlöletfröcsögés is sokak számára visszataszító.

Dési nevű díszpintyük rendszerint ezzel afordulattal zárja irományát:

"Ceterum censeo: Orbánnak mennie kell!"

Ezzel Dési úgy képzeli, hogy hasonlóvá válik a nagy római szenátorhoz, Catohoz, aki minden beszédét ezzel a fordulattal fejezte be a római szenátusban:

"Ceterum censeo Cartaheginem esse delendam"

Azaz: Különben azt javaslom, hogy Karthágót el kell pusztítani.

Végül nem hiába szövegelt:

A rómaiak elpusztították a várost, földig rombolták, lakóit legyilkolták, vagy rabszolgaságba hurcolták, a város lakóinak összegyűjtött értékeit a rómaiak elrabolták.

Ez motiválta Cato kitartó szövegelését a szenátusban!

Vidéki 2014.06.26. 10:43:21

"A lapból teljesen eltűnt a munkásosztály, amely létrehozta, filléreiből fönntartotta, és a hagyomány okából még olvasgatta annyira-amennyire."

Ha valaki képes erőt venni magán és figyelmesen és visszamenőlegesen is olvasni a Népszavát, amely hajdan a munkavállalók érdekeit képviselte a munkaadók túlhatalmával szemben, akkor érzékelheti, hogy mostanra az ellenkező oldalra álltak.

Valahányszor a minimálbér emelése szóba került, mindig együtt siránkoztak a munkaadókkal.

Amikor (1997-ben a Horn kormány alatt) a magyar állam átirányította a nyugdíjjárulékok tetemes részét a manyupokba, vagyis a kecskékre bízták a káposztát, akkor a kecskéknek drukkoltak, noha az államnak magas kamatozású, rendszeres hitelfelvétellel kellett pótolni az
ebből adódó hiányt!

Amikor a kártékony devizahitelezést elterjesztették, és 2008-ban már a April Foley USA nagykövet is figyelmeztetett a fenyegető veszélyekre, a Népszava Simor András jegybankelnökkel értett egyet:

April Foley akkori amerikai nagykövet felismerte a hatalmas veszélyt ami a magyarországi nyakló nélküli devizahitelezésben rejlett.

A devizaadósok megsegítése ellen foglalt állást Simor András MNB-elnök az April Foley akkori amerikai nagykövettel folytatott 2008 végi beszélgetése során, ez derül ki abból a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott táviratból, amit az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségéről küldött Foley 2008. október 30-án.

Simor a távirat szerint azt mondta, a devizahiteleseket nem lenne helyes megmenteni

(az eredetiben: foreign currency debtors should not be saved), mert végre meg kell tanulnunk, hogy nincs ingyen ebéd.
süti beállítások módosítása