Az „Origo-ügy” azért mérföldkő, mert nem egy állami, vagy a magyar államtól közvetlenül függő cégről, hanem egy nagyrészt magánkézben lévő nemzetközi médiabirodalom tagjáról van szó. Ennek megfelelően sokan azt a következtetést vonják le, hogy a kormány hatalma már odáig terjed, hogy egy multinacionális vállalatnak is diktálhat. Korai lenne még bármit mondani az Orbán-rendszer és a kapitalizmus viszonyáról, ugyanakkor ideje lenne leszámolni azzal az illúzióval, hogy a nemzetközi piacok térdre kényszerítik Orbánt, vagy hogy a nemzetközi tőke természetes szövetséges lenne bármilyen ellenzéki kezdeményezésben, vagy akár a munkavállalók szakmai függetlenségének megőrzésében.

Szabó Imre írása.

4602805654_db8b6569fb_b.jpg

Fotó: Chris Devers/Flickr

Az „Origo-ügy” azért mérföldkő, mert nem egy állami, vagy a magyar államtól közvetlenül függő cégről, hanem egy nagyrészt magánkézben lévő nemzetközi médiabirodalom tagjáról van szó. Ennek megfelelően sokan azt a következtetést vonják le, hogy a kormány hatalma már odáig terjed, hogy egy multinacionális vállalatnak is diktálhat. Valóban: az Origonál magyar viszonylatban stabil pénzügyi háttér eddig lehetővé tette a független újságírói munkát, viszont úgy tűnik, Lázár János most tudott olyan lapot előhúzni, ami miatt az Origo tulajdonosai megváltak a főszerkesztőtől, újabb szöget verve a sajtószabadság koporsójába. Van egy, a fentiekhez kapcsolódó, kissé cinikus kérdés, amit viszont érdemes továbbgondolni: miért várnánk el egy külföldi nagyvállalat tulajdonosaitól, hogy védjék meg a magyar szólásszabadságot és a demokráciát? Ha elfogadjuk, hogy a vállalatok legfontosabb célja a profitmaximalizálás, akkor teljesen érthető magatartás, ha egy hosszú távú profittal kapcsolatos döntési helyzetben nem állnak ki alkalmazottaik mellett.  A politika újságírás manapság úgyis inkább viszi, mint hozza a pénzt, és a „fejlett Nyugaton” is számos példa van politikai hátterű tulajdonosváltásra, vagy üzletkötésre, valamint az ezt követő háborúra a szerkesztőség és a tulajdonos közt.

Az Origo-ügy elvezet minket a magyar demokrácia és a kapitalizmus közti kapcsolat általánosabb kérdéseihez is. 1990 után Magyarországon egyszerre épültek ki a demokrácia és a kapitalizmus intézményei. Sőt, sokak szerint 2010 után a Fidesz is mindkét fronton ellentámadást indított. Ezért nem csoda, ha sok véleményformáló szemében a két fogalom elválaszthatatlanul összefonódik. Emellett a magyar kapitalizmust külföldi nagyvállalatok dominálják, akiket sokan egy frissebb, lágyabb, jobb alternatívának tartanak a magyar vállalkozókkal szemben. Az egyik oldalon Széles Gábor-féle politikus-vállalkozó-feltalálók és lilazakós adócsalók, a másikon civilizált üzletemberek. Csakhogy ezek az öltönyös úriemberek a valóságban nem annyira válogatósak a módszereiket és az üzlettársaikat tekintve: sokszor egész ügyesen mozognak diktátorok és gengszterek körében. A kapitalizmus és a demokrácia nem mindig jár együtt. A külföldi tőke jól érezte magát a latin-amerikai diktatúrákban, és most jól érzi magát a „kommunista” Kínában is. Sőt, az olcsó munkaerőre hagyatkozó nagyvállalatoknak sokszor hasznos az erős kéz, ami ha kell, lecsap az elégedetlenkedő alkalmazottakra. Radikális baloldali barátaim valószínűleg azt mondanák, hogy Magyarországon is valami hasonló történik. A stratégiai megállapodásoktól kezdve a TESCO gazdaságos Munka Törvénykönyven át, a „termelő” multiknak juttatott állami támogatásokig számos példa mutat arra, hogy a kormány a külföldi tőke legalábbis egy részének szeret a kedvében járni, bizonyos ellenszolgáltatásokért cserébe.

Persze sok szempontból erős a párhuzam. Kapitalizmusra volt már példa demokrácia nélkül, és arra is, hogy diktatórikus rendszerek kifejezetten a tőkének szimpatikus gazdaságpolitikát folytatnak, amit a liberálisok hajlamosak elfelejteni. Abban viszont igazuk van, hogy a kapitalizmus nélküli demokráciát még senki nem találta fel. Azt is hozzá kell tennünk, hogy bizonyos fejlettségi szint felett (és ezt a fejlettségi szinten legtöbbször csak piacgazdaságok érik el), az antidemokratikus fordulat egyre valószínűtlenebb. Adam Przeworski tézise szerint még nem fordult elő hosszú távú autoriter visszarendeződés egyetlen olyan országban sem, amely gazdaságilag fejlettebb, mint Argentína volt 1975-ben. Magyarország nagy valószínűséggel teljesíti ezt a feltételt, ami akár bizakodásra is adhat okot.  

Tehát korai lenne még bármit mondani az Orbán-rendszer és a kapitalizmus viszonyáról, ugyanakkor ideje lenne leszámolni azzal az illúzióval, hogy a nemzetközi piacok térdre kényszerítik Orbánt, vagy hogy a nemzetközi tőke természetes szövetséges lenne bármilyen ellenzéki kezdeményezésben, vagy akár a munkavállalók szakmai függetlenségének megőrzésében.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr896278702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.06.05. 11:33:23

Szerintem nem érzi jól magát a tőke a kommunista Kínában sem, csupán megalkuszik a helyzettel. Pontosan így van: egy bizonyos szint felett a bürokrácia, az antidemokratikus hatalom már gát, nem segítség a kapitalistáknak sem.

poIyvinyI · http://beszelomajom.blog.hu 2014.06.05. 17:56:55

Mit tanulhat a baloldal az Origo-ügyből?

Semmit.

A baloldal képtelen arra, hogy bármilyen esetből bármilyen következtetést levonjon, és okuljon belőle.

nu pagagyí 2014.06.05. 18:07:24

@iii: Nincs általában tőke, viszont vannak olyan lelkiismeretlen emberek, akiket nem érdekel, hogy extraprofitjuk előállítása milyen emberi szenvedésekkel jár. Kiváló profitot hoz a gyerekmunka, a jogfosztott emberek kényszermunkája, szeretik az olyan helyeket is, ahol nem kell költeniük környezetvédelemre. A profitot bezsebelő szaralaknak nem kell senyvednie abban az országban, ahol üzelmeit folytatja, onnan csak a pénz jön, ő egy kulturált országban éli fényűző életét, ahol tiszta környezet, kiváló szolgáltatások, pezsgő kulturális élet veszi körül, a társadalom elismert tagja.

nu pagagyí 2014.06.05. 18:15:12

@poIyvinyI: A baloldal megtanulhatja, hogyan kell visszaélni a hatalommal, ha ez eddig még nem volt világos. Remélem, hogy hatalomra jutva ezeket a haladó módszereket kifogástalanul fogják alkalmazni majd azokkal szemben, akik kitalálták.

Blogger Géza 2014.06.05. 19:00:39

Ez egy jó írás. Lehet, hogy tényleg ez a Dinamó lesz egy új baloldal bölcsője? IQ-ban kb felülmúlja az összes többi ballib blog szummáját is. :)

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.05. 19:51:25

A baloldalnak nem volt elég a 3 bukta, továbbra is Orbánnal foglalkozik.

Nem azt kéne kitalálni, merre van előre?

Vagy elég lesz negyedszerre is programnak hogy vesszen Orbán?

♔batyu♔ 2014.06.05. 20:09:29

Most akkor mi van? Az origo baloldali lap volt? Lehet, hogy ezt unta meg a német tulaj?

Amúgy a végén még jó lesz az origo.hu. Én örülnék neki, mert több lapot olvashatok.

Megoldó 2014.06.05. 20:53:29

Tényleg csak az ovis érvek vannak?
Tényleg az a lényeg hogy libsi bolsi komcsi?
Az tényleg nem lényeg hogy a szemed előtt rabolnak ki téged és az országodat is és te tapsolsz?
(Gondolom a válasz, hogy a libsik is loptak, stb. barmok)

♔batyu♔ 2014.06.05. 21:01:30

@Tiszteltetem Brüsszelet: Nagyon jó. Naponta van ilyen, hogy egy idegileg kikészült ballibsi eldobja a kanalát és jön ide szitkozódni.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.05. 21:04:09

@Megoldó: 'Tényleg csak az ovis érvek vannak?'

Visszaolvashatod magad néha, segítene fejlődni.

♔batyu♔ 2014.06.05. 21:05:12

@Tiszteltetem Brüsszelet: Ballibsi gyerek a nap végére idegileg kimerült. Április 6 óta ezekből 12 egy tucat:))

nu pagagyí 2014.06.05. 21:06:31

@♔batyu♔: Az Origo független lap volt. Mától Lázár szerkeszti. Jó szórakozást!
Bár, ahogy látom, nem nagyon köt le a jobboldali szennymédia, mert mindig itt lógsz.

nu pagagyí 2014.06.05. 21:10:18

@Megoldó: Egy tolvajnak hiába mondod, hogy tolvaj. Nem szégyelli magát, sőt büszke rá.

♔batyu♔ 2014.06.05. 21:11:33

@nu pagagyí: A faszom volt független az origo, gyakorlatilag egy index klón.

Ha független lenne rendszeresen olvastam volna. Néha megpróbáltam, vissza köszönt az index csak gagyibb kiadásban.

Téged sem nagyon köt le a ballibsi szennymédia, mert te is örökké itt lógsz.

nick papagiorgo 2014.06.05. 21:12:28

Ebből az ügyből semmilyen konzekvenciát nem lehet levonni.
Valaki "leszólt", és az illetőt kirúgták (vagy nem).
Tények nincsenek.
Ha lennének, akkor sem jutnánk semmire, max arra, hogy az emberek pártállás nélkül ugyanolyanok, szeretik a pénzt meg a hatalmat, pl. nokiásdobozok, Simon-ügy, zacskóba milliók stb. a másik oldalon.
De ahogy azok nem bizonyítottak, ezek sem.
Ez egy következmények nélküli ország.

nick papagiorgo 2014.06.05. 21:15:05

@nick papagiorgo: valahol írtam már, de ide is igaz: ha valaki előlépne, és elmondaná az igazságot, senki sem hinne neki, mert nem illik be a világképébe.

Ezért felesleges is az igazságot elmondani. Úgysm hiszik el.

♔batyu♔ 2014.06.05. 21:16:47

@nick papagiorgo: Annak sem volt sok következménye, amikor az MSZP rúgta ki nemrég az egyenlito blog főszerkesztőjét.

Vagy te odamentél tiltakozni?

Nekem egyébként az a gyanúm, ha 2018-ban keresni akartok valamit a nagypolitikában, akkor nagyon sok mindenkit ki kell rúgni. A ballibsi média szar, mert a témái nagyon kötöttek, nem foglalkozhat valós társadalmi problémákkal.

nick papagiorgo 2014.06.05. 21:22:58

@♔batyu♔: na ja, de azért nem vonultak ki tüntetni.
Magam részéről úgy vagyok, hogy újabb bajaivideóval állunk szemben, micsoda skandallum, mindenki benyalja, felháborodik, hápog, megy tüntetni, a végén még kiszabadítják Táncsicsot is, csak a cella nyitásakor T. majd közli, hogy ő inkább maradna ahol van, mert köti a szerződés, meg a vele együtt járó X millió.
Páran meg hülyét csinálnak magukből, főleg azok, akik angela Merkelnek írnak írnak levelet.

Blogger Géza 2014.06.05. 21:26:36

Egyébként ajánlom még a baloldal figyelmébe volt miniszterelnökük és oligarchájuk frappáns tanácsát: "Aki televíziót akar, az vegyen magának" Akkoriban még magyar net gyerekcipőben járt, a tévé sokkal fontosabb volt, de ez igaz nyilván egy netes hírportálra is.

Nem lehet abban bízni, hogy a tulajok az idők végezetéig nézik ahogy a ballib megmondóemberek az ő pénzükből magukat kiskirálynak képzelve az idők végezetéig termelik jó pénzért a veszteséget, nem csak Fidesz-ellenes, de gyakran már nemzetellenes és destruktív propagandát nyomatva éjjel-nappal, miközben erre szemmel láthatóan egyre kisebb az igény.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.05. 21:26:51

@nick papagiorgo: Nincs egyetlen igazság, annyi igazság van ahány ember.

Független sajtó meg soha nem volt és nem is lesz, csak akkor ha az újságírók ingyen, a szabadidejükben a saját ktgükre fognak dolgozni, szórakozásból. Ellenkező esetben valakinek ki kell fizetnie őket és annak a valakinek is van politikai véleménye, nincs ezzel semmi baj.

Ja várj a Kuruc az ilyen!

A legordasabban az hazudik, akinek minden második szava a független, egy-egy szakértőzéssel megszakítva..:))

Ja várj a Kuruc az ilyen!

nick papagiorgo 2014.06.05. 21:32:21

@Tiszteltetem Brüsszelet: azzal nincs gond, ha valaki nem független.
Gond azzal van, aki nem független (ahogy Te is mondod, senki sem az), de ragaszkodik hozá, hogy ő bizony az.
Ez komoly identitásválságot képes okozni némelyekben (nekem más a véleményem, mint amiért pénzt kapok, hogy leírjam stb.)

Blogger Géza 2014.06.05. 21:34:18

@nu pagagyí: Hogyne. Nyilván azért van álladóan Lázár az origó címlapján - csupa karaktergyilkosságos témában. Csak az ő fizetésével foglalkoznak, egyik másik miniszterével sem. :) Pitiáner bosszúálló banda. Csak az a baj, hogy a másik oldalon igen jó memóriájú emberek ülnek... És egyre fogynak azok a források, amelyek ezeket az öncélú fikázásokat finanszírozzák.

(Magyar Hirlapot Széles átvette. Hirszerzo.hu megszűnt. Stop.hu félig leépült. Indexet már korábban temették, bár ez nem látszik. Origonál talán irányváltás? Klubrádió adáskörzete pénzügyi gondok miatt szűkült. HVG állítólag eladó, de nem kell senkinek stb.)

♔batyu♔ 2014.06.05. 21:36:38

@nick papagiorgo: Sokszor már a címből kiderül melyik oldalon áll. Azért az olvasó nagyon rutinos lett mára, képes elkerülni több tonna hírnek álcázott fizetett véleményt.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2014.06.05. 23:12:11

Szerintem Przeworski megállapítása nem annyira tézis, hanem inkább egy empirikus megfigyelés.
Bár van több potenciális magyarázata a jelenségre, de Przeworski maga is egy picit tanácstalannak tűnik, hogy tulajdonképpen (eddig) miért nem lett soha diktatúra viszonylag jómódú demokráciából.

De a jelenlegi magyar helyzet elméleti veszélyét már 10 éve megjósolta volna:

"(5) Democracies are more likely to succumb when one party controls a large share (more than two-thirds) of seats in the lower house of the legislature. Moreover, democracies are most stable when the heads of governments change every so often, more often than once in
five years (but not as often as every two years). These observations indicate that democracy is more likely to survive when no political force dominates completely and permanently."

www.politics.as.nyu.edu/docs/IO/2800/sisson.pdf

Nem egy forradalmi felismerés, de ha erre rájöttek volna a harmadik köztársaság alapító atyái, akkor feltehetően más választást rendszert találtak volna ki.

Hogy Magyarországon túlél-e a demokrácia, az most nem a gazdasági fejlettségünkön, hanem elsősorban a Fidesz döntésén múlik, ami nem ad okot optimizmusra.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.05. 23:41:03

@ulloiut: 'Bár van több potenciális magyarázata a jelenségre, de Przeworski maga is egy picit tanácstalannak tűnik, hogy tulajdonképpen (eddig) miért nem lett soha diktatúra viszonylag jómódú demokráciából.'

'miért nem lett soha diktatúra viszonylag jómódú demokráciából.' - 'Még Námetországból és Franciaországból se.

Figyelj ne pazarold a tehetségedet itt az ugaron. Ha egyszer kiásnál valahol egy gázkamrát elsőként tuti lenne a Nobel díj.
süti beállítások módosítása